Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Γλυκό ψωμί, με σοκολάτα και κάσιους

Υπέροχο γλύκισμα για πρωινό, κολατσιό, για οποιαδήποτε ώρα. Εύκολο, απλό, φανταστικό.
Για τη ζύμη: 
400 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
5 κρόκους αυγού
180 γρμ. ζάχαρη άχνη
150 γρμ. σταγόνες σοκολάτας
80 γρμ. κάσιους χοντροκομμένα
ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι
4 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
1 καλή πρέζα αλάτι

Για την κρούστα:
40 ml γάλα
1 κουτ. γλ. ζάχαρη άχνη

Για την επικάλυψη:
σάλτσα σοκολάτας, ή σιρόπι σοκολάτας
λίγο φιλέ αμυγδάλου

Εκτέλεση:
1. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
2. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό (Κ) το βούτυρο, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού, και το αλάτι, να αφρατέψουν.
3. Προσθέτουμε τους κρόκους, ανακατεύουμε καλά, και ρίχνουμε το αλεύρι. Βάζουμε τον γάντζο στο μίξερ, και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια λεία ζύμη.
4. Τέλος προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας, και τα χοντροκομμένα κάσιους, και ζυμώνουμε με το χέρι να πάνε παντού.
5. Βάζουμε την ζύμη σε ένα μπολ, την καλύπτουμε με μεμβράνη, και την βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.
6. Παίρνουμε τη ζύμη και την πλάθουμε σε ένα μακρύ μπαστούνι, σε πάχος μπανάνας.
7. Τυλίγουμε το μπαστούνι σπειροειδές, (όπως ένα ελατήριο) κοντά-κοντά να κολλάνε οι σπείρες μεταξύ τους. Πατάμε λίγο να γίνει πλακέ, και το τοποθετούμε πάνω σε λαμαρίνα στρωμένη με χαρτί ψησίματος. (Μπορείτε αν θέλετε να το βάλετε και σε φόρμα κέικ παραλληλόγραμμα).
8. Ανακατεύουμε το γάλα, με την ζάχαρη άχνη για την κρούστα, και αλείφουμε καλά με ένα πινέλο, την επιφάνεια της ζύμης.
9. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190 C. βαθμούς, για 35-40 λεπτά περίπου, να ψηθεί καλά, και να πάρει ένα σκούρο χρυσό χρώμα.
10. Αφαιρούμε από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο, και το διακοσμούμε με λίγο σιρόπι σοκολάτας, τραβώντας παχές γραμμές στην επιφάνεια του γλυκού, και πασπαλίζουμε με λίγο φιλέ αμυγδάλου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF