Υπέροχη τάρτα με ζύμη μπριζέ, αρωματισμένη με πορτοκάλι, και δύο μους, μια πορτοκαλιού, και μια σοκολάτας. Τέλος γαρνιρισμένη με σαντιγί, και ξηρούς καρπούς.
Υλικά για ταρτιέρα 24 εκ. διάμετρο:Για τη ζύμη μπριζέ:
150 γρμ. βούτυρο κρύο από το ψυγείο
300 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 μεγάλα αυγά
40 γρμ. νερό
1 πρέζα αλάτι
3 κουτ. γλ. ζάχαρη
ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής:
450 γρμ. γάλα πλήρες
110 γρμ. ζάχαρη
35 γρμ. αλεύρι
45 γρμ. κόρν φλάουρ
1 βανίλια
2 κρόκους αυγού
30 γρμ. βούτυρο
130 γρμ. σοκολάτα κουβερτούρα, τεμαχισμένη
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
2 φύλλα ζελατίνα, (3,2 γρμ.)
Για την μους πορτοκαλιού:
1 δόση κρέμας ζαχαροπλαστικής, με πορτοκάλι*
150 γρμ. σαντιγί
Για την μους σοκολάτας:
1 δόση κρέμας ζαχαροπλαστικής σοκολάτας*
150 γρμ. σαντιγί
Για την διακόσμηση:
350 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% αρκετά κρύα, χτυπημένη σε σαντιγί
2 κουτ. σ. ζάχαρη άχνη
1 βανίλια
λίγα φουντούκια, ή καρύδια ψιλοκομμένα
λίγο σιρόπι σοκολάτας
Εκτέλεση:
Ζύμη μπριζέ:
1. Ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά, μέχρι να έχουμε μία ελαστική και λεία ζύμη.
2. Την καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα να ξεκουραστεί.
3. Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο όσο είναι η ταρτιέρα μας, να καλύψει και τα τοιχώματα. Την τοποθετούμε μέσα στη ταρτιέρα, και την απλώνουμε καλά να κάτσει παντού στα τοιχώματα. Κόβουμε τυχόν περίσσευμα της ζύμης γύρω-γύρω.
4. Τρυπάμε καλά την επιφάνεια με ένα καλαμάκι από σουβλάκι, και τοποθετούμε επάνω ένα αντικολλητικό χαρτί. Την γεμίζουμε με όσπρια για βάρος.
5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 C. για 20-30 λεπτά.
6. Βγάζουμε από το φούρνο και αφαιρούμε το χαρτί με τα όσπρια. Τοποθετούμε για λίγο ακόμα στο φούρνο, ίσα να πάρει ένα απαλό χρώμα. Την αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Αν μας έχει φουσκώσει στο κέντρο, την τρυπάμε λίγο, τοποθετούμε ξανά το χαρτί με τα όσπρια στο κέντρο, και την αφήνουμε για 10 λεπτά έτσι. Αυτό θα γίνει αμέσως μόλις την βγάλουμε από το φούρνο, που είναι μαλακιά.
Κρέμα ζαχαροπλαστικής:*
1. Μουσκεύουμε σε κρύο νερό την ζελατίνα
2. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα 350 γρμ. γάλα με την ζάχαρη, και αφήνουμε μέχρι που να αρχίζει να βράζει.
2. Σε ένα μπολ βάζουμε το υπόλοιπο γάλα, το αλεύρι, το κόρν φλάουρ, και την βανίλια, και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα να γίνει μία λεία κρέμα χωρίς σβόλους.
3. Αφού αρχίσει να βράζει το γάλα, ρίχνουμε μέσα το μείγμα γάλα-αλεύρι, και ανακατεύουμε καλά και γρήγορα με το σύρμα έως ότου πήξει, δοκιμάζοντας λίγο, να μην μυρίζει αλευρίλας. Αν ναι, ξαναβάζουμε στη φωτιά για 5-10 δευτερόλεπτα ακόμα, να ψηθεί το αλεύρι να μην μυρίζει.
4. Κατεβάζουμε από την φωτιά, και ρίχνουμε τους κρόκους, ανακατεύοντας δυνατά, ρίχνουμε και το βούτυρο, και ανακατεύουμε να λιώσει.
5. Χωρίζουμε την κρέμα σε δύο ίσα μέρη, και την βάζουμε σε δυο μπολ. Στο ένα μπολ προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, και την ζελατίνα. Ανακατεύουμε καλά να λιώσει.
6. Στο δεύτερο μπολ, προσθέτουμε τη τεμαχισμένη σοκολάτα, και ανακατεύουμε καλά να λιώσει, όσο είναι καυτή η κρέμα. Αν κρυώσει, την τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά, και ανακατεύουμε.
7. Σκεπάζουμε με μεμβράνη τις κρέμες, να πατάει πάνω στην κρέμα για να μην κάνει κρούστα, και τις αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
Μους πορτοκαλιού:
1. Χτυπάμε με το μίξερ χειρός την κρέμα ζαχαροπλαστικής πορτοκάλι, να αφρατέψει.
2. Προσθέτουμε τα 150 γρμ. σαντιγί, και ανακατεύουμε απαλά με μαρίζ, να ενσωματωθούν καλά.
Τοποθετούμε στο ψυγείο έως ότου την χρησημοποπιήσουμε
Μους σοκολάτας:
1. Χτυπάμε με το μίξερ χειρός την κρέμα ζαχαροπλαστικής σοκολάτας, να αφρατέψει.
2. Προσθέτουμε τα 150 γρμ. σαντιγί, και ανακατεύουμε απαλά με μαρίζ, να ενσωματωθούν καλά.
Τοποθετούμε στο ψυγείο έως ότου την χρησημοποπιήσουμε
Ολοκλήρωση:
1. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος, με την ζάχαρη άχνη και την βανίλια, σε σφιχτή σαντιγί. Την βάζουμε στο ψυγείο.
2. Αδειάζουμε την μους πορτοκαλιού μέσα στην τάρτα, την ισιώνουμε καλά, και την τοποθετούμε στην κατάψυξη για μισή ώρα με τρία τέταρτα, να σφίξει καλά.
3. Αδειάζουμε επάνω στην μους πορτοκαλιού, την μους σοκολάτας, και την ισιώνουμε καλά.
4. Την τοποθετούμε στην κατάψυξη για μισή ώρα να σφίξει.
5. Βάζουμε τη σαντιγί σε σακούλα του κορνέ με μέτρια-ψιλή μύτη, και καλύπτουμε με ευθείες γραμμές όλη την επιφάνεια της τάρτας.
6. Κατόπιν, γαρνίρουμε γύρω-γύρω στην άκρη με ροζέτες, ή με κάποιο άλλο σχέδιο.
7. Γαρνίσουμε την επιφάνεια με λίγο σιρόπι σοκολάτας, και ξηρούς καρπούς.
8. Τοποθετούμε στο ψυγείο για 2 ώρες, και σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου