Μοναδική πρωτότυπη τάρτα με μαρέγκα, γεμισμένη με μήλο, αχλάδι, και αποξηραμένα φρούτα.
Υλικά για τσέρκι 24 εκ. ή φόρμα για κέικ με αποσπόμενο τσέρκι: Για την Ελβετική μαρέγκα:
100 γρμ. ασπράδι αυγού
200 γρμ. ζάχαρη άχνη
1 βανίλια
ελάχιστο αλάτι
Για την γέμιση:
1 μεγάλο μήλο, κομμένο σε λεπτές φέτες
1 μεγάλο αχλάδι κομμένο σε λεπτές φέτες
10 αποξηραμένα φρούτα χοντροκομμένα, βερίκοκα, δαμάσκηνα, ότι θέλουμε
70 γρμ. σταφίδα ξανθιά
2 κουτ. σ. χυμό λεμονιού
1 κουτ. γλ. βούτυρο
1 βανίλια
Εκτέλεση:
Ελβετική μαρέγκα:
1. Κοσκινίζουμε τη ζάχαρη άχνη, με το αλάτι, και την βανίλια.
2. Σε ένα μεταλλικό σκεύος χτυπάμε με το μίξερ το ασπράδι σε ελαφριά μαρέγκα, προσθέτοντας διαδοχικά τη ζάχαρη άχνη.
3. Την τοποθετούμε σε μπεν μαρί, και την δουλεύουμε αργά με το σύρμα έως ότου φτάσει στους 68 - 72 βαθμούς.
4. Την αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ, και χτυπάμε δυνατά με το σύρμα του μίξερ, να σφίξει καλά η μαρέγκα, να γυαλίσει, και ταυτόχρονα να κρυώσει.
5. Βάζουμε την μισή μαρέγκα σε σακούλα του κορνέ, και τοποθετούμε στο τσέρκι αντικολλητικό χαρτί.
6. Σχηματίζουμε ένα σπιράλ με την μαρέγκα, ξεκινώντας από το κέντρο προς τα έξω, 1 - 1,5 εκ. πάχος.
7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 120° C. στον αέρα για 1 1/2 ώρα.
Γέμιση:
1. Καθαρίζουμε και κόβουμε το μήλο τελευταία στιγμή, για να μην μας μαυρίσει, και το ανακατεύουμε με το χυμό λεμονιού.
Καθαρίζουμε και το αχλάδι, και το προσθέτουμε στο μήλο.
2. Τα βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι με το βούτυρο, και την βανίλια, και τα μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας απαλά, για 3-4 λεπτά να αρχίσουν να βγάζουν τα υγρά τους, και να μαλακώσουν.
3. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, και τα αδειάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν καλά. Τέλος τα βάζουμε σε ένα μπολ, και προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα. Τα ανακατεύουμε απαλά.
Ολοκλήρωση:
1. Βγάζουμε την μαρέγκα από το φούρνο, και απλώνουμε επάνω την γέμιση.
2. Απλώνουμε καλά με ένα κουτάλι επάνω στη γέμιση την υπόλοιπη μαρέγκα να την σκεπάσει καλά, και ξαναψήνουμε σε θερμοκρασία 100° C. για 2 ώρες, να ψηθεί η μαρέγκα, και να στεγνώσει χωρίς να πάρει χρώμα.
3. Αφαιρούμε την τάρτα από τον φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει λίγο, ξεκολλάμε με ένα μαχαιράκι τα πλαϊνά, και βγάζουμε προσεχτικά το τσέρκι.
4. Την ξεκολλάμε προσεχτικά και από το χαρτί, και την τοποθετούμε σε πιατέλα, ή δίσκο.
Κόβουμε κομμάτια, και σερβίρουμε με σιρόπι σοκολάτας, ή καραμέλας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου