Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Τούρτα πραλίνα-σοκολάτα με φουντούκια

Απολαύστε αυτή την υπέροχη τούρτα με πραλίνα φουντουκιού, και σοκολάτα. Αποτελείται από αφράτο παντεσπάνι σοκολάτας-φουντουκιού, με κρέμα πραλίνα φουντουκιού και σοκολάτα, και διακοσμημένη με φουντούκια. Οι φώτο είναι ενδεικτικές.
Υλικά για τσέρκι 24 εκ. ή φόρμα με αποσπόμενο τσέρκι:

Για το παντεσπάνι σοκολάτας-φουντουκιού:
150 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
180 γρμ. ζάχαρη

6 αυγά, χωριστά ασπράδια-κρόκοι
50 γρμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
50 γρμ. φουντούκια αλεσμένα σκόνη
30 γρμ. άγλυκο κακάο σκόνη
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
2 βανίλιες

Για την κρέμα πραλίνα-σοκολάτα:
220 γρμ. κουβερτούρα 75% κακάο, τεμαχισμένη
550 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
330 γρμ. πραλίνα φουντουκιού**
1 κουτ. σ. ουίσκι

**Για την πραλίνα φουντουκιού:
220 γρμ. φουντούκια
100 γρμ. ζάχαρη

Σιρόπι:
200 γρμ. νερό
100 γρμ. ζάχαρη
1 κουτ. σ. ρούμι ή κονιάκ
1 φλούδα λεμονιού,

Για τη διακόσμηση:
180 γρμ. περίπου, χοντροκομμένα φουντούκια
ξύσμα σοκολάτας
Εκτέλεση συνταγής:

Παντεσπάνι:
1. Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια με τη ζάχαρη να αφρατέψουν.
2. Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάμε με το σύρμα τους κρόκους με το αλάτι και την βανίλια, να ασπρίσουν.
3. Προσθέτουμε το βούτυρο, και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα, και το προσθέτουμε στα ασπράδια ανακατεύοντας σε μέτρια ταχύτητα.
4. Προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο με το μπέικιν πάουντερ, και το κακάο, και χτυπάμε απαλά σε μέτρια ταχύτητα, να ενσωματωθούν. Τέλος προσθέτουμε τα φουντούκια, και ανακατεύουμε απαλά με την μαρίζ.
5. Αδειάζουμε το μίγμα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο τσέρκι 24 εκ., και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 βαθμούς, για 25-30 λεπτά. Δοκιμάζουμε με οδοντογλυφίδα, να δούμε αν έχει ψηθεί.
6. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά. Ξεφορμάρουμε, και το κόβουμε σε τρεις οριζόντιες φέτες 1 εκ. περίπου.

Πραλίνα φουντουκιού:
1. Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά να κάψει.
2. Ρίχνουμε την ζάχαρη, και περιμένουμε να λιώσει, και να πάρει ένα καστανό χρώμα.
3. Ζεσταίνουμε τα φουντούκια στο φούρνο μικροκυμάτων, και τα ρίχνουμε στην καραμέλα.
4. Ανακατεύουμε καλά να καλυφθούν με την καραμέλα, και τα αδειάζουμε επάνω σε χαρτί ψησίματος. Τα απλώνουμε λίγο, και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς. (Προσοχή να μην τα αφήσουμε πολύ στη φωτιά, διότι θα καεί η καραμέλα, και θα πικρίσει).
5. Τα σπάμε κομμάτια, και τα πολτοποιούμε στο μούλτι αρκετή ώρα, τόσο, όσο χρειαστεί για να γίνουν ένας παχύρρευστος πολτός. (όσο τα χτυπάμε, τόσο πολτοποιούνται)

Κρέμα πραλίνα-σοκολάτα:
1. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί, ή προσεχτικά στο φούρνο μικροκυμάτων, τόσο ώστε η θερμοκρασία της σοκολάτας να είναι στους 50-55° C. βαθμούς.
2. Ανακατεύουμε μαζί με την πραλίνα φουντουκιού με μια μαρίζ, και ενσωματώνουμε την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας απαλά.
3. Τοποθετούμε για 40-50 λεπτά περίπου στο ψυγείο να παγώσει, και φτιάχνουμε το σιρόπι.

Σιρόπι:
1. Βράζουμε το νερό με την ζάχαρη και τη φλούδα, για 2 λεπτά από το σημείο βρασμού.
2. Κατεβάζουμε, και προσθέτουμε το ρούμι. Αφήνουμε να κρυώσει.

Ολοκλήρωση:
1. Κρατάμε στην άκρη 300 γρμ. από την κρέμα πραλίνα-σοκολάτα. (στο ψυγείο)
2. Τοποθετούμε πάνω σε ένα δίσκο το τσέρκι. Βάζουμε μέσα μια φέτα παντεσπάνι, και το σιροπιάζουμε καλά.
3. Προσθέτουμε λίγο παραπάνω από το 1/3 κρέμα πραλίνα-σοκολάτα, και την απλώνουμε με μια παλέτα.
4. Τοποθετούμε το δεύτερο φύλλο παντεσπάνι, σιροπιάζουμε, και τοποθετούμε λίγο παραπάνω από το 1/2 της κρέμας πραλίνα-σοκολάτα που μας έμεινε, την απλώνουμε, και τοποθετούμε το τρίτο παντεσπάνι.
5. Σιροπιάζουμε με το υπόλοιπο σιρόπι, και απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα, σε επίπεδη λεία επιφάνεια.
6. Βάζουμε το γλυκό στην κατάψυξη για 1 1/2 - 2 ώρες περίπου να παγώσει γρήγορα.
7. Αφαιρούμε το τσέρκι, και παίρνουμε λίγη κρέμα πραλίνα-φουντουκιού από τα 300 γρμ. που κρατήσαμε, και με μια σπάτουλα καλύπτουμε την τούρτα με ένα λεπτό στρώμα, γύρω-γύρω στα πλαϊνά της.
8. Παίρνουμε με την χούφτα μας το τριμμένο φουντούκι, και καλύπτουμε όσο πιο καλά μπορούμε, το πλαϊνό της τούρτας, πιέζοντας ελαφρά να κολλήσει επάνω στην κρέμα.
9. Βάζουμε την υπόλοιπη κρέμα πραλίνα-σοκολάτα στη σακούλα του κορνέ, και γαρνίρουμε γύρω-γύρω στην άκρη, φτιάχνοντας μερικές ροζέτες με κρέμα.
10. Πασπαλίζουμε επάνω στις ροζέτες λίγο ξύσμα σοκολάτας, και τριμμένο φουντούκι.
Διατηρείται στο ψυγείο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF