Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Σιρόπι καραμέλας

Σιρόπι καραμέλας μπορούμε να φτιάξουμε με πολλούς τρόπους. Εδώ έχουμε ένα σιρόπι καθαρής καραμέλας, χωρίς την προσθήκη βουτύρου, ή κρέμα γάλακτος. Για πολλές χρήσεις σε γλυκά, παγωτά, κ.λ.π.
Υλικά:
200 γρμ. ζάχαρη
230 γρμ. νερό
1 κουτ. σ. γλυκόζη
1 κουτ. γλ. άρωμα βανίλιας
1/2 κουτ. γλ. χυμό λεμονιού
1 τσιμπιά αλάτι


Εκτέλεση:
1. Βράζουμε το νερό σε ένα κατσαρολάκι.
2. Τοποθετούμε ένα μεγάλο βαθύ αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά, και ρίχνουμε σε δύο-τρεις δόσεις τη ζάχαρη, προσέχοντας κάθε φορά να λιώνει, με ένα ελαφρύ ανακάτεμα με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να πάρει ένα καστανό χρώμα, μην το σκουρίνετε πολύ, διότι θα καεί και θα πικρίσει η καραμέλα.
3. Αφαιρούμε από τη φωτιά, και ρίχνουμε αμέσως το νερό ανακατεύοντας αργά, (προσέξτε, σιγά-σιγά και προσεχτικά διότι φουσκώνει). Αν μας κάνει κόμπους η καραμέλα, τοποθετούμε στη φωτιά ανακατεύοντας, να λιώσει καλά.
4. Προσθέτουμε την βανίλια, το αλάτι, το χυμό λεμονιού, και την γλυκόζη, και ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν.
5. Την αδειάζουμε σε καθαρό σκεύος, και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
6. Το βάζουμε σε αποστειρωμένο βάζο, και αποθηκεύουμε σε δροσερό και ξηρό μέρος.
Σημείωση:
Όταν έχει κρυώσει εντελώς, πρέπει η ρευστότητα του να είναι σχεδόν σαν μέλι, ή ελαφρώς πιο ρευστό.
Αν τυχόν και είναι πολύ πηχτό, ρίχνουμε ελάχιστο ζεστό νερό, ανακατεύουμε, και το βράζουμε για 15 δευτερόλεπτα.
Αν είναι πολύ αραιό για σιρόπι, το βράζουμε για 1 - 1 1/2 λεπτό, από την ώρα που θα αρχίσει να βράζει.
Η καραμέλα συνεχίζει να ψήνετε αφότου την κατεβάσουμε από την φωτιά, λόγο το ότι το σκεύος είναι ακόμα καυτό. Γιαυτό και πρέπει να προσέξουμε να μην την κάψουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF