Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Παντεσπάνι γεμιστό

Το παντεσπάνι είναι ένα γλύκισμα που δεν το χρησιμοποιούμε μόνο σαν βάση γλυκών, τούρτες κ.λ.π. Τρώγεται και σκέτο, ή γεμιστό όπως σας παραθέτω παρακάτω τον τρόπο, όπως και πολλές επιλογές για να το γεμίσετε. Γίνετε υπέροχο...
Υλικά: 
400 γρμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
280 γρμ. ζάχαρη
8-10 αυγά χωριστά ασπράδια-κρόκοι
150 γρμ. βούτυρο μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου
2 βανίλιες
2 κουτ. γλ. χυμό λεμόνι, ή ξύσμα από 1 πορτοκάλι
2 κουτ. γλ. γεμάτα πέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι

Για την γέμιση. Επιλέξτε όποια γέμιση θέλετε:
1η) πραλίνα φουντουκιού, (Μερέντα - Nutella κ.λ.π.)
2η) πραλίνα φουντουκιού σπιτική (βλ. συνταγή)
3η) μαρμελάδα προτιμήσεως μας
4η) Πραλίνα αμυγδάλου (λευκή μερέντα) (βλ. συνταγή)
5η) Πραλίνα αμυγδάλου - σοκολάτα (βλ. συνταγή)
6η) κρέμα αμυγδάλου 1 (βλ. συνταγή)
7η) κρέμα αμυγδάλου 2 (βλ. συνταγή)
8η) σάλτσα καραμέλας (βλ. συνταγή)

Επικάλυψη:
Ζάχαρη άχνη, ή γλάσο ζάχαρης
Εκτέλεση:
1. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, και το κοσκινίζουμε δύο φορές.
2. Χτυπάμε με το μίξερ τη ζάχαρη με τους κρόκους και τις βανίλιες μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε το βιτάμ και χτυπάμε καλά να γίνει κρέμα. (Αν βάλουμε ξύσμα πορτοκαλιού, το προσθέτουμε τώρα).
3. Χτυπάμε τα ασπράδια με το λεμόνι, (αν βάλουμε χυμό λεμονιού) μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα, και την προσθέτουμε στο παραπάνω μείγμα σταδιακά μαζί με το μείγμα αλευριού, ανακατεύοντας ελαφρά με μαρίζ, μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο.
4. Βουτυρώνουμε καλά με λιωμένο βούτυρο μια φόρμα για κέικ 26 εκ. (ή τετράγωνο ταψάκι, ή σε δύο μακρόστενες φόρμες για κέικ, ότι θέλετε, όλα κάνουν), την αλευρώνουμε καλά, τινάζουμε να πέσει το περιττό αλεύρι, και αδειάζουμε το μείγμα.

Σημείωση: Μην χρησημοποιήσετε μικρή φόρμα, θέλουμε το παντεσπάνι να γίνει σχετικά πιό χαμηλό, πιο απλωτό απ ότι ένα κανονικό κέικ.

5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C. για 40-50 λεπτά, ανάλογα το φούρνο. Δοκιμάζουμε με μία οδοντογλυφίδα, ή μαχαιράκι, που καρφώνουμε στο κέντρο, και πρέπει να βγει στεγνό. Αφήνουμε το παντεσπάνι να κρυώσει καλά, και το ξεφορμάρουμε.
6. Με ένα μεγάλο κοφτερό μαχαίρι το κόβουμε οριζοντίως στη μέση. Απλώνουμε στο κάτω κομμάτι λίγη από την γέμιση που επιλέξαμε, και ξαναβάζουμε το κομμάτι επάνω στο άλλο. Μπορούμε να βάλουμε και δύο διαφορετικές γεμίσεις, την μία στο ένα κομμάτι, και την άλλη στο άλλο, και μετά καπακώνουμε.
7. Πασπαλίζουμε καλά την επιφάνεια με άχνη ζάχαρη, ή περιχύνουμε με λίγο γλάσο ζάχαρης.
Γλάσο ζάχαρης:
3 κουτ. σ. φρέσκο ​​χυμό λεμονιού, ή πορτοκαλιού
ζάχαρη άχνη

Σε ένα μπολάκι βάζουμε το χυμό, και προσθέτουμε άχνη ζάχαρη ανακατεύοντας καλά, τόση, όσο χρειάζεται να γίνει ένα πηχτό, αλλά και σχετικά ρευστό μείγμα. Το αδειάζουμε με ένα κουτάλι, ή με κάποιο σκεύος που να έχει στόμιο. (π.χ. μπρίκι του καφέ, ή κάποιο μπουκάλι με μύτη, ή ακόμα και με σακούλα του κορνέ. Αφήνουμε λίγη ώρα να στεγνώσει το γλάσο.
Αν θέλουμε να καλύψουμε όλη την επιφάνεια του κέικ, φτιάχνουμε μεγαλύτερη ποσότητα γλασο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF