Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Παντεσπάνι για ρολό

Βασική συνταγή παντεσπάνι για ρολό.

Υλικά για ένα παντεσπάνι 35X25 - 35x30 εκ.: 
50 γρμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
20 γρμ. κόρν φλάουρ
4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρμ. ζάχαρη άχνη
20 γρμ. κακάο
1 κουτ. γλ. χυμό λεμονιού
1 κουτ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση:
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς C.
2. Βουτυρώνουμε ένα ταψί 35x25, ή 35x30 εκ. και απλώνουμε ένα χαρτί ψησίματος.
3. Χωρίζουμε ασπράδια με κρόκους.
4. Κοσκινίζουμε δύο φορές το αλεύρι, το κόρν φλάουρ, και το κακάο.
5. Χτυπάμε με το μίξερ τη ζάχαρη, τους κρόκους, και την βανίλια, μέχρι να ασπρίσουν.
6. Χτυπάμε τα ασπράδια με το λεμόνι, και το αλάτι μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα, και την προσθέτουμε στο παραπάνω μείγμα εναλλάξ μαζί με το μείγμα αλευριού, ανακατεύοντας ελαφρά με μαρίζ, μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο.
7. Ρίχνουμε και απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα στο ταψί. (Το μείγμα θα πρέπει να είναι 1 εκ. πάχος, όχι παραπάνω). Ψήνουμε για 6-8 λεπτά περίπου, ή μέχρι να ροδίσει ελαφρώς.
8. Αφαιρούμε από το φούρνο, και το πασπαλίζουμε αμέσως με άχνη ζάχαρη. Αναποδογυρίζουμε το ταψί πάνω σε μία καθαρή λεπτή πετσέτα, και αφαιρούμε το ταψί και το χαρτί ψησίματος.
9. Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη, πιάνουμε το παντεσπάνι και πετσέτα μαζί, και τα τυλίγουμε σε ρολό και τα δύο μαζί. Το τοποθετούμε σε μια σχάρα για να κρυώσει εντελώς.

Σημείωση:
Μπορούμε να το τυλίξουμε κατευθείαν με το χαρτί μέσα στο ταψί, αφού πασπαλίσουμε την επιφάνεια του με ζάχαρη άχνη. Προσεχτικά διότι είναι καυτό.
Αν το θέλουμε χωρίς κακάο, αντικαθιστούμε τα 20 γρμ. κακάο με 15 γρμ. αλεύρι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF