Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Μαρμελάδα φράουλα

Υπέροχη μυρωδάτη σπιτική μαρμελάδα. Με φυσικά υλικά, χωρίς χημικά συντηρητικά, και πρόσθετα. Σας την δίνω με τον τρόπο που την έφτιαξα εγώ, και βγήκε τέλεια, καταπληκτική.
 Υλικά:
1 κιλό καλά ώριμες φράουλες (ζυγίζονται καθαρισμένες)
600 γρμ. ζάχαρη
1 κουτ. γλ. χυμό λεμόνι, ή μισή τσιμπιά κιτρικό οξύ, (ξυνό)
1 βανίλια, κάψουλα, (προαιρετικά)
Εκτέλεση: 
1. Καθαρίζουμε καλά τις φράουλες από τα φυλλαράκια, και τα κοτσανάκια τους. Τις πλένουμε με άφθονο νερό, και τις αφήνουμε 5 λεπτά στο σουρωτήρι να στραγγίξουν.
2. Τις ψιλοκόβουμε σε μία κατσαρόλα. (περίπου σαν ρεβίθια, ή φασόλια). Ρίχνουμε και την ζάχαρη, και τις αφήνουμε 15 λεπτά να βγάλουν μερικά υγρά, και να λιώσει λίγο η ζάχαρη.
3. Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να αρχίσουν να βράζουν, ανακατεύοντας χαλαρά. Όταν αρχίσουν να αφρίζουν αρκετά, χαμηλώνουμε σε μέτρια την φωτιά, και ξαφρίζουμε συνέχεια, ανακατεύοντας πάντα. Μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά έτσι, προσέχοντας να αφαιρέσουμε όλο τον αφρό.
4. Αφού έχουν βράσει οι φράουλες, τις κατεβάζουμε από τη φωτιά, παίρνουμε το εργαλείο για τον πουρέ, και τις λιώνουμε καλά - καλά να γίνουν πολτός. (Αν θέλετε και σας αρέσει, αφήνετε και μικρά κομματάκια).
5. Τώρα, ανακατεύοντας συνέχεια, και σε μέτρια, έως χαμηλή φωτιά, βράζουμε έως ότου δέσει η μαρμελάδα μας, περίπου 10-15 λεπτά, εσείς το κανονίζετε αυτό. Για να δοκιμάσουμε, ένας απλός και σίγουρος τρόπος είναι να βάλουμε ένα πιατάκι στην κατάψυξη την ώρα που θα αρχίσουμε το βράσιμο για να έχει παγώσει. Το βγάζουμε από την κατάψυξη, ρίχνουμε 1 κουταλάκι μαρμελάδα μέσα, αφήνουμε 15 -20 δευτερόλεπτα, και το αναποδογυρίζουμε. Άμα η μαρμελάδα σταθεί, και δεν τρέχει, τότε είναι έτοιμη.
6. Τότε ρίχνουμε την βανίλια, (αν θέλουμε να δώσουμε ένα τόνο άρωμα βανίλιας), και το χυμό λεμονιού, ή το ξυνό. Βράζουμε για 1-2 λεπτά το πολύ, ανακατεύοντας, και την κατεβάζουμε από την φωτιά.
7. Γεμίζουμε αμέσως αποστειρωμένα βάζα, τα κλείνουμε σφιχτά, και τα τοποθετούμε ανάποδα να κρυώσει η μαρμελάδα.

Διατηρείτε όσο είναι σφραγισμένη, για πολλούς μήνες σε δροσερό και σκιερό μέρος. Αφού ανοίξουμε το βάζο, την συντηρούμε στο ψυγείο.


8 σχόλια:

  1. Καλημέρα και ευχαριστώ πολύ για την συνταγή, αυτή πρόκειται να κάνω.

    Θα μπορούσες σε παρακαλώ πολύ να μου πεις γιατί ρίχνουμε λεμόνι,ποια η χρησιμότητα του...???
    Επίσης για ποιο λόγο ξαφρίζουμε..???
    Και τέλος....
    Σου είναι εύκολο να μου πεις σε βαθμούς C πότε θα είναι έτοιμη η μαρμελάδα για να την βγάλουμε από την φωτιά γιατί ο εμπειρικός τρόπος δεν είμαι σίγουρος ότι θα με βοηθήσει μιας και είμαι άπειρος...

    Ευχαριστώ πάρα πολύ....!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα φίλε Λεωνίδα, γίνετε υπέροχη, εγώ σε ευχαριστώ που με επισκέφτηκες, και καλή επιτυχία.
      Λυπόν πρώτο, το λεμόνι είναι απαραίτητο στις μαρμελάδες αλλά και στα γλυκά κουταλιού, διότι εκτός το ότι δίνει άρωμα, βοηθάει την πηκτίνη για να δέσει το γλυκό, λειτουργεί σαν συντηρητικό, (εξού και το κιτρικό οξύ, το ξυνό που βάζουμε για συντηρητικό), επίσεις δεν αφήνει τη ζάχαρη να κρυσταλλώσει. Πολοί βάζουν λίγο πολτοποιημένο μήλο στις μαρμελάδες για πηκτίνη.
      Δεύτερον, στο να δέσει η μαρμελάδα σε συγκεκριμένη θερμοκρασία, παίζουν πολοί παράγοντες ρόλο. Ξέρω ότι δένει στους 105 βαθμούς, αλλά παίζει ρόλο το φρούτο, δηλαδή σε άλλη θερμοκρασία το πορτοκάλι, που έχει πάρα πολλά υγρά, σε άλλη η φράουλα, και εκτός αυτού, παίζει συμαντικό ρόλο η ποσότητα της ζάχαρης, και στο πόσο σκληρό είναι το φρούτο, για να βράσει. Οπότε και γιαφτό κάθε φρούτο θέλει την δική του αναλογία σε ζάχαρη. Για μένα ο καλύτερος και απλούστερος τρόπος είναι αυτός που αναφαίρω με το πιατάκι. Άλλωστε αν φοβάσαι, κράτα την λίγο πιό ρευστή, άφησε την ένα βράδυ μέσα στη κατσαρόλα να κρυώσει, και αν δεν έχει το επιθυμητό δέσημο, ξαναβράσε την λίγο. Αν είναι εντάξει, βάλτην στη φωτιά να αρχίσει να βράζει, και κατευθείαν βάλε την στα βάζα όπως αναφέρει η συνταγή.
      Ελπίζω να σε κάλυψα.
      Σε ευχαριστώ που ανάφερες τις απορίες σου, χαρά μου να σε βοηθήσω σε ότι άλλες απορίες έχεις.

      Διαγραφή
  2. Σε ευχαριστώ πολύ για την γρήγορη και πολύ περιεκτική απάντηση σου φίλε μου.
    Θα σου γράψω πάλι εδώ, όταν θα την έχω έτοιμη την μαρμελάδα, για να σου πω και εντυπώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. leonidas ξέχασα να σου απαντήσω για το ξάφρισμα. Συνήθως το ξάφρισμα γίνεται για να έχουμε πιό διαυγές, πιό καθαρά γλυκά. Τώρα αν υπάρχει και άλλος λόγος, δεν ξέρω... Ιδικά η φράουλα βγάζει πολύ αφρό, ενώ άλλα φρούτα δεν βγάζουν καθόλου.
      Καλή επιτυχία.

      Διαγραφή
  3. Έγινε και η μαρμελάδα και είναι καταπληκτική.
    Μύρισε όλο το σπίτι φράουλα και δεν μιλάμε καν, για την αίσθηση ικανοποίησης, ότι τρως κάτι φτιαγμένο από τα δικά σου χέρια και ξέρεις τι έχει μέσα.

    Ευχαριστώ πολύ και γι αυτή την συνταγή.

    Να και η δική μου φωτογραφική (εντελώς ερασιτεχνική) απόπειρα :
    http://s13.postimg.org/jrc1atybr/image.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο leonidas, χαίρομαι που πέτυχε η μαρμελάδα σου και έμεινες ευχαριστημένος από τη συνταγή. Φαίνεται να έγινε καταπληκτική... Και φυσικά ελπίζω να μου επιτρέπεις που ανέβασα και την φωτο σου στη συνταγή.

      Διαγραφή
  4. Κανένα απολύτως πρόβλημα με την photo,έτσι και αλλιώς σου ανήκουν τα πνευματικά της δικαιώματα κατά κάποιον τρόπο, μιας και η πετυχημένη συνταγή είναι δική σου...!!! :) :)

    Ευχαριστώ και πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Print this page

Print Friendly and PDF