Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Μηλόπιτα σε κανταΐφι και κράμπλ αμυγδάλου

Μία πρωτότυπη και μοναδική συνταγή για μηλόπιτα με βάση από κανταΐφι, και για επικάλυψη, υπέροχο κράμπλ αμυγδάλου. Με μήλα, αχλάδια, σταφίδες, φρέσκο τζίντζερ, και μπαχαρικά. Θα σας καταπλήξει!! Η φώτο είναι προσωρινή.
Υλικά για ταψί 25x38 εκ.

1 πακέτο κανταΐφι
1 δόση κράμπλ αμυγδάλου*
150 γρμ. βούτυρο λιωμένο για το κανταΐφι
λίγο σιρόπι καραμέλας για γαρνίρισμα

Για τη γέμιση:
4 μεγάλα μήλα σκληρά
4 αχλάδια κρυστάλλι
40 γρμ. βούτυρο
150 γρμ. σταφίδες ξανθιές
100 γρμ. μαύρη ζάχαρη
2 κουτ. σ. κανέλα
1/2 κουτ. γλ. γαρίφαλο τριμμένο
1/3 κ. γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
1/4 κουτ. γλ. κάρδαμο
1/2 κουτ. γλ. τριμμένο στο ψιλό, τζίντζερ φρέσκο

*Για το κράμπλ αμύγδαλου:
120 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
120 γρμ. ζάχαρη μαύρη
120 γρμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
120 γρμ. αμυγδαλόσκονη
1/3 κουτ. γλ. κανέλα
ελάχιστο αλάτι

Για το σιρόπι:
500 γρμ. ζάχαρη
400 γρμ. νερό
1 κουτ. γλ. χυμό λεμόνι
1 κουτ. σ. γλυκόζη
1 ξυλάκι κανέλα
3-4 γαριφαλάκια ολόκληρα

Εκτέλεση:

Κράμπλ αμύγδαλου:
1. Ανακατεύουμε το αλεύρι, την αμυγδαλόσκονη, τη ζάχαρη, την κανέλα και το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο κομματάκια, και ανακατεύουμε με το χέρι να γίνει μία σφιχτή ζύμη.
2. Την τυλίγουμε με μεμβράνη σε χοντρό σαλάμι, και την βάζουμε στην κατάψυξη για 2-3 ώρες.
3. Τρίβουμε στο χοντρό του τρίφτη την παγωμένη ζύμη.
Συμβουλή: Μπορούμε να κάνουμε λίγο πιο σφιχτή τη ζύμη, αφαιρώντας βούτυρο, και κατόπιν να την τρίψουμε με τα δάχτυλα σε χοντρά ψίχουλα, χωρίς να την παγώσουμε και να την τρίψουμε στον τρίφτη.
Σιρόπι:
1. Βράζουμε για 3 - 4 λεπτά από το σημείο βρασμού, όλα μαζί τα υλικά.

Κανταΐφι και γέμιση:
1. Καθαρίζουμε και κόβουμε σε λεπτές φέτες τα μήλα και τα αχλάδια.
2. Σε ένα μεγάλο τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, και προσθέτουμε τα μήλα. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για μερικά λεπτά να εξατμιστούν τα υγρά, και να μαλακώσουν λίγο τα μήλα. Προσθέτουμε τα αχλάδια και το τζίντζερ, και μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά ακόμα.
3. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, και προσθέτουμε τα μπαχαρικά, και τις σταφίδες. Ανακατεύουμε ελαφρά να ενσωματωθούν.
4. Ξάνουμε καλά το κανταΐφι, το απλώνουμε ομοιόμορφα στο ταψί, και με ένα πινέλο το βρέχουμε καλά με το λιωμένο βούτυρο.
5. Απλώνουμε επάνω ομοιόμορφα τη γέμιση μήλου, και πασπαλίζουμε επάνω στη γέμιση, το κράμπλ αμυγδάλου, να καλύψει αρκετά καλά όλη τη γέμιση.
6. Ψήνουμε στη μεσαία θέση. σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς C. για 1 ώρα και 20' λεπτά περίπου, να πάρει ένα σκούρο χρυσό χρώμα το κράμπλ. Αφαιρούμε από το φούρνο, και χαράζουμε γρήγορα-γρήγορα το γλυκό μας, σε μερίδες, και περνάμε το μαχαίρι γύρω στα τοιχώματα του ταψιού να ξεκολλήσει το κράμπλ.
7. Περιχύνουμε σιγά-σιγά το γλυκό μας αμέσως όπως είναι καυτό, με ζεστό το σιρόπι, ξεκινώντας πρώτα από την άκρη κυκλικά γύρω-γύρω, και μετά στο υπόλοιπο γλυκό. Αφήνουμε να τραβήξει καλά το σιρόπι, και να κρυώσει.
8. Τέλος περιχύνουμε από πάνω αραιά, και σε ψιλόβροχο, με σιρόπι καραμέλας. Κόβουμε σε μερίδες, και σερβίρουμε.
Μπορούμε να το σερβίρουμε με σαντιγί, ή με παγωτό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF