Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Μηλόπιτα

Μια εντελώς διαφορετική μηλόπιτα, μοναδική στη γεύση και στο άρωμα. Με ζύμη αρωματισμένη με πορτοκάλι και βανίλια, γέμιση με μήλα, και από πάνω στα μήλα ένα ελαφρό στρώμα από σιρόπι καραμέλας. Τελειώνουμε με μια στρώσει ακόμα ζύμης, και κρούστα από γάλα και ζάχαρη. Συνταγές που... κολάζουν από αρώματα.
Υλικά για φόρμα κέικ με αποσπόμενο τσέρκι 24 εκ.:
3 μήλα σκληρά
300 γρμ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
250 γρμ. ζάχαρη άχνη
320 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/4 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
5 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
1 βανίλια
ξύσμα από 2 μεγάλα πορτοκάλια
1/4 κουτ. γλ. αλάτι
1 καλή κουτ. σ. σιρόπι καραμέλας
Για την κρούστα: 
20 γρμ. γάλα ζεστό
1 κουτ. γλ. ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση:
1. Προθερμένουμε το φούρνο στους 180-190 βαθμούς C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά, μια στρογγυλή φόρμα για κέικ, με αποσπόμενο τσέρκι 24 εκ.
2. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το αλάτι, και το μπέικιν πάουντερ.
3. Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει καλά.
4. Προσθέτουμε τα αυγά, ένα-ένα κάθε φορά, και τέλος το ξύσμα πορτοκαλιού.
5. Προσθέτουμε το μίγμα αλευριού λίγο-λίγο στο μίγμα αυγών, ανακατεύοντας σε μέτρια-χαμηλή ταχύτητα να ενσωματωθούν.
6. Καθαρίζουμε τα μήλα, και αφαιρούμε τον πυρήνα. Τα κόβουμε σε στρογγυλές φέτες 1,5 - 2 εκατοστά, και μετά στη μέση.
7. Ρίχνουμε το μισό από το μίγμα στη φόρμα, (ίσως και λίγο λιγότερο), και στρώνουμε τα μήλα από πάνω, σε δύο στρώσεις, τη μια φέτα δίπλα στην άλλη απαλά, χωρίς να τις πιέζουμε, έως ότου να τελειώσουν τα μήλα.
8. Ρίχνουμε από πάνω ψιλόβροχο και σταυρωτά το σιρόπι καραμέλας, και κατόπιν ρίχνουμε και το υπόλοιπο μίγμα ζύμης, να καλύψει καλά τα μήλα, προσέχοντας να μπαίνει η ζύμη στα κενά των μήλων, για να μην δημιουργηθούν κενά αέρος, και έχουμε φουσκάλες μετά στο κόψιμο.
9. Ζεσταίνουμε λίγο το γάλα με τη ζάχαρη άχνη, και ανακατεύουμε καλά να λιώσει. Με ένα πινέλο αλείφουμε καλά και απαλά την επιφάνεια της ζύμης, ώστε να καλύψουμε όλη την επιφάνεια, και ταυτόχρονα να την κάνουμε λεία.
10. Ψήνουμε για 50 λεπτά περίπου. Δοκιμάζουμε με ένα καλαμάκι από σουβλάκι, καρφώνοντας το στο κέντρο, και να βγαίνει εντελώς καθαρό.
11. Αφήνουμε να κρυώσει, και αφαιρούμε το τσέρκι. Τοποθετούμε το γλυκό σε πιατέλα, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη, και σερβίρουμε σε κομμάτια.
Tips: 
1) Μπορούμε να φτιάξουμε ένα γλάσο από ζάχαρη άχνη, και να επικαλύψουμε την μηλόπιτα μας.
2) Επίσης, μπορούμε να σερβίρουμε τα κομμάτια, φτιάχνοντας μια υπέροχη σάλτσα μήλου.
3) Η συγκεκριμένη μηλόπιτα, στις φώτο, μου βγήκε λίγο ψιλή, διότι ήταν δοκιμαστική η συνταγή, και τα υλικά έπεσαν πολλά. Έχει διορθωθεί όμως στη σωστή δόση υλικών, για φόρμα 24 εκ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF