Υγιεινές μπάρες δημητριακών για ενέργεια και δύναμη, με αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς, και σοκολάτα. Για όλη την οικογένεια, και για όλη την ημέρα.
200 γρμ. αποξηραμένα βερίκοκα, κομμένα σε μικρά κυβάκια
Υλικά για ένα τετράγωνο ταψάκι 40 - 45 εκ. 25-30 μπάρες:
180 γρμ. νιφάδες βρώμης
160 γρμ. νιφάδες σιταριού
120 γρμ. σταφίδα μαύρη
120 γρμ. αμύγδαλα χοντροκομμένα
100 γρμ. μύρτιλλα χοντροκομμένα
60 γρμ. ηλιόσπορους
230 γρμ. ζάχαρη καστανή, ή μαύρη
150 γρμ. βούτυρο σε κομμάτια
60 γρμ. μέλι
1/2 κουτ. γλ. γαρύφαλλο τριμένο, ή 1 κουτ. γλ. εσάνς βανίλιας
250 γρμ. περίπου, κουβερτούρα 55% κακάο, λιωμένη
- Βάζουμε σε μέτρια φωτιά το βούτυρο, τη ζάχαρη, το μέλι, και το γαρύφαλλο, και βράζουμε για 2-3 λεπτά.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά, και ρίχνουμε το μίγμα βουτύρου. Ανακατεύουμε πολύ καλά να ενωθούν, και τα στρώνουμε σε ένα μικρό ταψάκι 40x40 εκ. περίπου, βουτυρωμένα τα πλαϊνά, και στρωμένο αντικολλητικό χαρτί στον πάτο.
- Πατάμε καλά να κάτσει το μίγμα να γίνει συμπαγές, και το ισιώνουμε σε επίπεδη επιφάνεια.
- Ψήνουμε, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170° C βαθμούς για 10 λεπτά.
- Αφήνουμε να κρυώσει καλά, ξεκολλάμε με ένα μαχαιράκι λίγο τα τοιχώματα γύρω-γύρω, και το ξεφορμάρουμε αναποδογυρίζοντας το πάνω σε χαρτί ψησίματος.
- Αδειάζουμε επάνω την λιωμένη κουβερτούρα, χλιαρή. Με μία σπάτουλα, ή και με ένα πινέλο, την απλώνουμε σε λεπτό στρώμα, σε όλη την επιφάνεια.
- Αφήνουμε να κρυώσει καλά και να σφίξει η κουβερτούρα, ή το βάζουμε για μισή ώρα στο ψυγείο.
- Με ένα κοφτερό μεγάλο μαχαίρι το κόβουμε σε μπάρες. Βγάζει περίπου 25 με 30 κανονικές μπάρες. Ανάλογα το πόσο πάχος θα τους δώσουμε, και σε τι φάρδος και μήκος θα τις κόψουμε.
- Διατηρούνται αρκετά, σε αεροστεγές κουτί σε δροσερό μέρος, ή ακόμα καλύτερα στο ψυγείο, για πάρα πολύ καιρό, πάντα μέσα σε αεροστεγές κουτί.
- Αν δεν θέλουμε σοκολάτα, μπορούμε να μην την χρησιμοποιήσουμε.
:t
ΑπάντησηΔιαγραφή