Σοκολατάκια πραλίνας θα βρείτε αρκετές συνταγές. Σαν αυτή την υπέροχη, μοναδική συνταγή για σοκολατάκια πραλίνας, με χειροποίητη σπιτική πραλίνα φουντουκιού από καραμελωμένα φουντούκια, και φιστίκι Αιγίνης, δεν πρόκειται να βρείτε πουθενά. Απλά, εύκολα, αρωματικά, καταπληκτικά.
Υλικά για 800 γρμ. περίπου, 25-30
σοκολατάκια
:
Για την γέμιση:
230 γρμ. φουντούκια ανάλατα, καβουρδισμένα
120 γρμ. ζάχαρη
70 γρμ. φιστίκια Αιγίνης ανάλατα, ψιλοτριμένα στο μούλτι
1 βανίλια
150 γρμ. κουβερτούρα 55% κακάο, λιωμένη
Για την επικάλυψη:
300-400 γρμ. σοκολάτα κουβερτούρα 35% κακάο, λιωμένη
1 κουτ. σ. καλό ηλιέλαιο
4-5 σταγόνες άρωμα πορτοκάλι, ή 1 κουτ. γλ. ουίσκι, (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Γέμιση:
1. Λιώνουμε σε μπεν μαρί, ή προσεχτικά στο φούρνο μικροκυμάτων, τα 150 γρμ. κουβερτούρα, και την αφήνουμε να κρυώσει αρκετά. (χλιαρή)
2. Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά. Όταν κάψει, ρίχνουμε τη ζάχαρη σιγά-σιγά ώστε να αρχίσει να λιώνει και να καραμελώνει. Όταν ρίξουμε όλη τη ζάχαρη και πάρει σκούρο ξανθό χρώμα, ρίχνουμε τα φουντούκια, αφού προηγουμένως τα έχουμε ζεστάνει στο φούρνο ή στο φούρνο μικροκυμάτων, ώστε να είναι ζεστά όταν πέσουν στην καραμέλα. Ανακατεύουμε με ξύλινη σπάτουλα, έως ότου ανακατευτούν καλά με την καραμέλα, αλλά προσέχουμε να μη μείνουν πολύ και καεί η καραμέλα, διότι θα πικρίσει.
3. Τα απλώνουμε αμέσως σε μια λαδόκολλα ή σε μια επιφάνεια σιλικόνης και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Σημείωση.
Καλό θα είναι την λαδόκολλα να την έχουμε απλώσει πάνω σε λαμαρίνα ή ταψί, διότι λόγο της υψηλής θερμοκρασίας που έχει η καραμέλα, ίσως να μας προξενήσει ζημιά στον πάγκο μας.
5. Ρίχνουμε την λιωμένη κουβερτούρα, και ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν. Προσθέτουμε και το τριμμένο φιστίκι, και ανακατεύουμε.
6. Το τοποθετούμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες να παγώσει, και να σφίξει η σοκολάτα αρκετά.
7. Παίρνουμε ίσες ποσότητες, και πλάθουμε μικρές μπαλίτσες, μεγέθους σαν σοκολατάκι Τζοκόντα περίπου, έως ότου τελειώσουμε όλο το μίγμα.
8. Τα βάζουμε στην κατάψυξη για 1 ώρα να παγώσουν καλά.
Επικάλυψη:
1. Λιώνουμε σε μπεν μαρί, ή προσεχτικά στο φούρνο μικροκυμάτων την κουβερτούρα, και αναμειγνύουμε απαλά με σπάτουλα το ηλιέλαιο. Κατόπιν ρίχνουμε το άρωμα πορτοκάλι, ή το ουίσκι σταγόνα-σταγόνα για να μην πήξη η σοκολάτα.
Πρέπει η σοκολάτα μας για να γλασάρουμε τα σοκολατάκια, να είναι περίπου 40 - 43 βαθμούς θερμοκρασία. Την διατηρούμε σε αυτή τη θερμοκρασία, βάζοντας τη κατσαρόλα πάνω σε σχάρα, και από κάτω 1-2 ρεσό αναμμένα.
2. Με ένα πιρούνι παίρνουμε ένα-ένα σοκολατάκι, και το βουτάμε στην λιωμένη κουβερτούρα. Το βγάζουμε άμεσα για να μην τα μαλακώσει η ζεστή σοκολάτα. Στραγγίζουμε, και τα τοποθετούμε πάνω σε λαδόκολλα, (αφαιρούμε το ξυλάκι) και τα αφήνουμε να κρυώσει η κουβερτούρα, και να σταθεροποιηθεί, ή τα βάζουμε στο ψυγείο για 5 λεπτά. Διατηρούνται σε δροσερό ξηρό μέρος για αρκετό καιρό.
Μπορείτε να τα πλάσετε και σε τετράγωνα, τρίγωνα, ορθογώνια. κ.λ.π..
Επίσης μπορείτε να τα γαρνίρετε με λεπτές γραμμές από λιωμένη σοκολάτα γάλακτος, ή λευκή σοκολάτα, ή μερικά να μην τα βουτίξετε σε σοκολάτα, και να τα ρολάρετε σε τρούφα σοκολάτας, ή σε ψιλοτριμένο φιστίκι Αιγίνης.
Υπομονή να έχετε.
Σε περίπτωση που σας "κόψει" η κουβερτούρα ρίχνοντας κάποιο ξένο υλικό μέσα το οποίο δεν έχει λιπαρά, όπως είναι το ουίσκι, βάλτε την σε μπεν μαρί να φτάσει στους 50-60 βαθμούς θερμοκρασία, ανακατεύοντας, και προσθέστε λίγο βούτυρο, ανάλογα την ποσότητα της σοκολάτας, και ανακατέψτε καλά να ενσωματωθεί, και να επανέλθει στην αρχική της μορφή. Σε 300-400 γρμ. σοκολάτας, μια κοφτή κουταλιά στης σούπας είναι αρκετή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου