Ένα γαλακτομπούρεκο που θα σας τρέχουν τα... σιρόπια!! Ίσως να το έχετε φάει σε ελάχιστα ζαχαροπλαστεία, ίσως και πουθενά. Απλά θεϊκό. Εκτελέστε τη συνταγή κατά γράμμα, δοκιμάστε το και περιμένω εντυπώσεις.
12-14 φύλλα, 1 πακέτο (450 γρμ.) Βηρυτού, (ξεπαγωμένα)
1200 γρμ. φρέσκο γάλα
800 γρμ. κρέμα γάλακτος
300 γρμ. ζάχαρη
170 γρμ. σιμιγδάλι ψιλό
80 γρμ. κορν φλάουρ
70 γρμ. βούτυρο γάλακτος
5 αυγά μέτρια 250 γρμ. (χωριστά ασπράδια-κρόκοι)
1 κουτ. γλ. σιρόπι βανίλιας
2 βανίλιες
ξύσμα από ένα πορτοκάλι (προαιρετικά)
ξύσμα από ένα μεγάλο κίτρινο λεμόνι
250 γρμ. βούτυρο γάλακτος, για το βουτύρωμα των φύλλων.
ξύσμα από ένα πορτοκάλι (προαιρετικά)
ξύσμα από ένα μεγάλο κίτρινο λεμόνι
250 γρμ. βούτυρο γάλακτος, για το βουτύρωμα των φύλλων.
70 γρμ. φρέσκο βούτυρο γάλακτος, (το λιωμένο) για το βουτύρωμα των φύλλων.
Για το σιρόπι:
800 γρ. ζάχαρη
650 γρ. νερό
2 κουτ. σ. μέλι
1 λεμόνι κομμένο στη μέση ακαθάριστο με τη φλούδα του (πλυμένο καλά)
Εκτέλεση:
Σιρόπι:
Κρέμα:
Ολοκλήρωση:
Για το σιρόπι:
800 γρ. ζάχαρη
650 γρ. νερό
2 κουτ. σ. μέλι
1 λεμόνι κομμένο στη μέση ακαθάριστο με τη φλούδα του (πλυμένο καλά)
Εκτέλεση:
Σιρόπι:
- Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, το λεμόνι, και βράζουμε για 7' λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει να βράζει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το μέλι, ανακατεύουμε να λιώσει, και το αφήνουμε να κρυώσει.
- Χτυπάμε με το μίξερ χειρός τα ασπράδια σε μαρέγκα.
- Χτυπάμε και τους κρόκους να ασπρίσουν, και τους ρίχνουμε στη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα από κάτω προς τα πάνω, να μην μας ξεφουσκώσει η μαρέγκα.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το σιμιγδάλι, το κορν φλάουρ, τη ζάχαρη, το ξύσμα, τις βανίλιες, και ανακατεύουμε δυνατά με το σύρμα να διαλυθεί το κορν φλάουρ.
- Τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια με το σύρμα, μέχρι να κάψει. Κατόπιν χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά, και ανακατεύουμε συνεχώς να πήξει η κρέμα, και να κοχλάσει.
- Μόλις κοχλάσει, (δεν χρειάζεται αρκετό βράσιμο) αποσύρουμε από την φωτιά, και προσθέτουμε τα 70 γρμ. βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά να λιώσει.
- Αδειάζουμε την μαρέγκα διαδοχικά μέσα στην κρέμα, ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα ή με το σύρμα, από κάτω προς τα πάνω, έως ότου ομογενοποιηθούν.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη την κρέμα, να εφάπτει επάνω στην κρέμα, για να μην ξεραθεί.
- Λιώνουμε και αναμιγνύουμε τα δυο βούτυρα.
- Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί 28X35 - 30X35εκ. περίπου, και στρώνουμε 6 - 7 φύλλα, βουτυρώνοντας ένα-ένα καλά με ένα πινέλο. Δεν τα αλείφουμε, απλά τα ραντίζουμε με αρκετό βούτυρο.
- Αδειάζουμε τη κρέμα, και την απλώνουμε σε όλο το ταψί να ισιώσει.
- Γυρίζουμε προς τα μέσα, και επάνω στην κρέμα, τα φύλλα που περισσεύουν γύρω από το ταψί μας, και τα βουτυρώνουμε.
- Στρώνουμε από πάνω άλλα 6 - 7 φύλλα, βουτυρώνοντάς τα και αυτά ένα-ένα καλά.
- Κόβουμε τα περισσεύματα των φύλλων, και με το πινέλο μαζί με βούτυρο, σπρώχνουμε τις άκρες να μπουν τα φύλλα ανάμεσα στα κάτω φύλλα και στα τοιχώματα του ταψιού. Βουτυρώνουμε καλά το τελευταίο φύλλο.
- Με ένα κοφτερό μαχαιράκι χαράζουμε επιφανειακά το γλυκό σε κομμάτια.
- Ψήνουμε σε προ-θερμασμένο φούρνο στους 180° C. αντιστάσεις πάνω κάτω, στην κάτω θέση. για 15 λεπτά, και μετά χαμηλώνουμε στους 170° C. για 40-45 λεπτά. Θέλουμε να πάρουν τα φύλλα ένα έντονο χρυσαφί χρώμα.
- Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και το περιχύνουμε καυτό όπως είναι, με το κρύο σιρόπι, σιγά-σιγά με μία κουτάλα, να βραχούν καλά-καλά όλα τα φύλλα.
- Αφήνουμε να κρυώσει καλά, και να απορροφήσει όλο το σιρόπι, χωρίς να το σκεπάσουμε.
Σημείωση:
Μπορείτε να κάνετε τη μισή δόση για μικρότερο ταψί.
Βλέπω έχεις κάνει αρκετές προσθήκες στη κλασσική συνταγή όπως είναι η κρέμα γάλακτος και το κορν-φλάουρ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελευταία αντικατέστησα το γαλακτομπούρεκο με τα τρίγωνα πανωράματος.
Δεν μ'αρέσει που την επόμενη μέρα το φύλλο νωτίζει και δεν είναι τραγανό
ενώ τα τρίγωνα τα γεμίζω επι τόπου και είναι πάντα τραγανά!!
Απ'τιις φωτό φαίνεται θεικό!!
Ναι έχω κάνει παραλλαγή στη συνταγή. Σε πληροφορώ ότι το φύλλο και την επόμενη μέρα είναι τραγανό σαν φρέσκο, αλλά και την τρίτη μέρα ακόμα, κρατιέται τραγανό.. Κάντο κατά γράμμα, παίζει ρόλο το καλό βουτύρωμα, και όχι σκέπασμα μετά.
ΔιαγραφήΣου έχω και άλλες συνταγές στο άλλο blog μου... :))
Η κρεμα γαλακτος πειραζει να ειναι light,θα εχει λετε διαφορα στην γευση?
ΑπάντησηΔιαγραφήΌχι δεν νομίζω να είναι αισθητή η διαφορά. Πληροφοριακά για σαντιγί δεν κάνει η light.
Διαγραφή