Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Μηλόπιτα αναποδογυριστή

Μια αλιώτικη μηλόπιτα, πολύ αρωματική και νόστιμη, με μπαχαρικά, σταφίδες, καρύδια, και σάλτσα καραμέλας!! Δοκιμάστε την και θα μου πείτε αποτελέσματα. 
Υλικά για στρογγυλό ταψί, ή φόρμα 26 εκ.:

Για τη σάλτσα καραμέλας:
130 γρμ. ζάχαρη κρυσταλλική
4 κουτ. σ. νερό
1/2 κουτ. γλ. χυμό λεμονιού
4 κουτ. σ. κρέμα γάλακτος ζεστή
1 κουτ. σ. βούτυρο γάλακτος, (lourpak. adoro, Χωριό κ.λ.π.)
1/2 βανίλια
1 πρέζα αλάτι

Για τη ζύμη:
1 μήλο, Granny smith, ή Honeycrisp, τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
250 γρμ. βούτυρο γάλακτος, (lourpak. adoro, Χωριό κ.λ.π.), ή και μαργαρίνη βιτάμ
270 γρμ. ζάχαρη
170 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 αυγά μεγάλα
3/4 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
1/4 κουτ. γλ. τζίντζερ τριμμένο
1/4 κουτ. γλ. μπαχάρι τριμμένο
1/2 κουτ. γλ. αλάτι
ξύσμα από 1 λεμόνι

Για τη γέμιση:
3 μήλα, Granny smith, ή Honeycrisp
3/4 κουτ. σ. κανέλα
60 γρμ. σταφίδες ξανθές
60 γρμ. καρύδια χοντροκομμένα
Εκτέλεση:

Σάλτσα καραμέλας:
1. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, το χυμό λεμονιού, και το αλάτι.
Σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά, αλλά δεν το ανακατεύουμε! Απλά κουνάμε με περιστροφικές κινήσεις το τηγάνι μέχρι το μίγμα να πάρει ένα χρυσό χρώμα. (Προσοχή μην την κάψουμε διότι θα ψηθεί και στο φούρνο, και θα πικρίζει).
2. Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την ζεστή κρέμα γάλακτος, με προσοχή διότι θα φουσκώσει και θα πιτσιλάει, να μην καούμε. Ανακατεύουμε χαλαρά με ξύλινη κουτάλα.
3. Προσθέτουμε το βούτυρο και τη βανίλια ανακατεύοντας να λιώσει το βούτυρο.
Αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει ελαφρώς, και την αδειάζουμε στο ταψί, ή φόρμα.
Ζύμη:
1. Λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια-χαμηλή φωτιά, και το μαγειρεύουμε μέχρι το βούτυρο να ροδίσει ελαφρά (4-5 λεπτά).
2. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, και προσθέτουμε τη ζάχαρη, και το τριμμένο μήλο.
3. Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα να λιώσει η ζάχαρη, και προσθέτουμε τα αυγά με το ξύσμα λεμονιού ανακατεύοντας δυνατά με το σύρμα να διαλυθούν τα αυγά, και να μην μας ψηθούν στο ζεστό μίγμα.
4. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και το αλεύρι, και χτυπάμε με το σύρμα να ενσωματωθούν καλά.
Συναρμολόγηση:
1. Πασπαλίζουμε επάνω στην καραμέλα τις σταφίδες και τα καρύδια. Βουτυρώνουμε λίγο τα πλαϊνά του ταψιού.
2. Καθαρίζουμε τα μήλα, και αφαιρούμε τον πυρήνα. Τα κόβουμε σε σχετικά παχές ροδέλες, και μετά κάθε ροδέλα στη μέση.
3. Τοποθετούμε τις φέτες κυκλικά μέσα στο ταψί, επάνω στην καραμέλα, έτσι ώστε να πατάει λίγο η μία φέτα πάνω στην άλλη, καλύπτοντας όλη την επιφάνεια, και προσπαθώντας να μην αφήσουμε μεγάλα κενά. Τα πασπαλίζουμε με την κανέλα.
4. Αδειάζουμε τη ζύμη επάνω στα μήλα, την ισιώνουμε, και βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C. βαθμούς. Ψήνουμε για 45-50 λεπτά περίπου, δοκιμάζοντας με οδοντογλυφίδα, και να βγαίνει καθαρή στο σημείο της ζύμης. Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει 15-20 λεπτά. (Όχι πολύ, διότι θα κρυώσει η καραμέλα, και δεν θα ξεκολλάει από το ταψί.)
5. Με ένα μαχαιράκι ξεκολλάμε το γλυκό γύρω-γύρω από το ταψί, στη συνέχεια καπακώνουμε με μία μεγάλη πιατέλα ή δίσκο, και το αναποδογυρίζουμε προσεκτικά.
Αφήνουμε την μηλόπιτα να κρυώσει εντελώς, και πασπαλίζουμε αν θέλουμε με λίγη ζάχαρη άχνη πριν την σερβίρουμε.
Μπορούμε επίσης να την σερβίρουμε με μια κουταλιά "σαντιγί κανέλας".

Για την σαντιγί κανέλας:
250 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
1/2 κουτ. γλ. κανέλα
1 βανίλια
3 κουτ. σ. ζάχαρη άχνη

Χτυπάμε με το μίξερ χειρός όλα τα υλικά μαζί, μέχρι να έχουμε μια σφιχτή σαντιγί.

Tips:
Γίνετε το ίδιο υπέροχη με αχλάδια, ή και με τα δύο, βάζοντας μια φέτα μήλο, μια αχλάδι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF