Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023

Παξιμαδάκια πορτοκαλιού μαλακά

 Παξιμαδάκια μαλακά με σουλτανίνα, και υπέροχο άρωμα πορτοκαλιού. Απ' έξω τραγανά, μέσα μαλακά. Απλά και εύκολα. Διαβάστε στο τέλος της συνταγής το μυστικό.... Δοκιμάστε τα!!
Υλικά:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, Αλλατίνη*
2  1/2 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
250 γρμ. ηλιέλαιο, ή καλαμποκέλαιο
280 γρμ. φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι
250 γρμ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κουτ. γλ. σιρόπι βανίλιας
1/2 κουτ. γλ. αλάτι
1 κουτ. γλυκού σόδα
1 κουτ. γλ. αποξηραμένη φλούδα πορτοκαλιού 
ξύσμα από δύο μεγάλα πορτοκάλια
120 γρμ. σταφίδες ξανθές
σουσάμι για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
  1. Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα το έλαιο, τη ζάχαρη, το αλάτι, και το χυμό, έως ότου να διαλυθεί η ζάχαρη.
  2. Προσθέτουμε τη σόδα, το σιρόπι βανίλιας, και και το ξύσμα, και ανακατεύουμε να αφρίσει η σόδα.
  3. Σε μία λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και ρίχνουμε το μίγμα στον κάδο. 
  4. Ζυμώνουμε με τον γάντζο πλέον, και αφού απορροφήσει το αλεύρι ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια απαλή και μαλακιά ζύμη που να μην κολλάει, περίπου 3-4 λεπτά. Δεν θα είναι ελαστική όπως η ζύμη για ψωμί.
  5. Τέλος, προσθέτουμε και τις σταφίδες, και ζυμώνουμε λίγο ακόμα να ανακατευθούν. (Όλη την διαδικασία μπορούμε να την κάνουμε και με το χέρι χωρίς κουζινομηχανή. Απλά θέλει λίγο χρόνο για το ζύμωμα)
  6. Στρώνουμε σε ένα ταψί ή λαμαρίνα χαρτί ψησίματος.
  7. Χωρίζουμε τη ζύμη στα τέσσερα, και πλάθουμε σε μακρόστενα ομοιόμορφα μπαστούνια τα οποία κυλάμε πάνω σε αρκετό σουσάμι.
  8. Τα βάζουμε στη λαμαρίνα αφήνοντας λίγο κενό μεταξύ τους διότι θα απλώσουν, και με μια σπάτουλα ή μαχαίρι, τα κόβουμε μέχρι κάτω σε μέτριες φέτες 2 εκ. περίπου.
  9. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C. στις αντιστάσεις πάνω κάτω, δεύτερη θέση από κάτω, για 38'-42' λεπτά.
Tips:
  • Αν τα θέλουμε πιο τραγανά τα ψήνουμε για 45' λεπτά. Δεν τα στεγνώνουμε τελείως, θέλουμε να κρατούν μαλακά, διαφορετικά θα σκληρύνουν. Η συνταγή είναι για μαλακά παξιμάδια, και όχι τραγανά.
  • Υπόψιν ότι κρυώνοντας θα σκληρύνουν κι άλλο.
  • Αν χρησιμοποιήστε άλλη μάρκα αλεύρι, ίσως διαφοροποιηθεί και η δοσολογία, άλλοτε περισσότερο, άλλοτε λιγότερο.
  • Το μυστικό της συνταγής!!
  • Το σιρόπι βανίλιας, και η αποξηραμένη φλούδα πορτοκαλιού. Αν θέλετε ένα μοναδικό άρωμα πορτοκαλιού, αποξηράνετε στο φούρνο σας λεπτοκαθαρισμένες φλούδες φρέσκου αρωματικού πορτοκαλιού, στους 50-60 βαθμούς στον αέρα πάνω σε μια σχάρα, να τραγανίσουν... Κατόπιν αφού κρυώσουν τρίψτε της σε μηχανή του καφέ να γίνουν σκόνη. Διαφορετικά σε μπλέντερ με λίγη κρυσταλλική ζάχαρη.
  • Μπορείτε το χειμώνα να αποξηράνετε πολλές φλούδες πορτοκαλιού, να τις κόψετε μικρά κομμάτια, και να τις αποθηκεύσετε σε γυάλινο βάζο να μην παίρνουν αέρα, για ένα χρόνο. Έτσι θα έχετε πάντα έτοιμο άρωμα πορτοκαλιού για πολλές χρήσεις.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF