Κυριακή 19 Μαρτίου 2023

Ινδοκάρυδο σιροπιαστό με κρέμα αμυγδάλου, νηστίσιμο

 Ένα μοναδικό γλύκισμα που θα σας καταπλήξει κυριολεκτικά, με γάλα καρύδας, ινδοκάρυδο, και κρέμα αμυγδάλου. Ινδοκάρυδο σιροπιαστό με άρωμα καρύδας, και από πάνω μια υπέροχη κρέμα με γάλα αμυγδάλου.  Μπορείτε να το κάνετε με επιλογή σας γάλα καρύδας, ή αμυγδάλου, ή ακόμα για πιο μοναδική γεύση, με συνδυασμό και των δύο όπως θα δείτε παρακάτω στη συνταγή. Το γλυκό είναι νηστίσιμο.
Υλικά για ταψί 25X34 εκ.:
 
Για την ζύμη:
280 γρμ. σιμιγδάλι ψιλό
200 γρμ. αλεύρι150 γρμ. ινδοκάρυδο, (τριμμένη καρύδα).
3 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. γλ. σόδα
400 γρμ. γάλα καρύδας, ή αμυγδάλου (το γάλα καρύδας ταιριάζει καλύτερα)
160 γρμ. μαργαρίνη ελαφρώς λιωμένη, (όχι να την κάψετε) ή 160 ml. Ηλιέλαιο
240 γρμ. ζάχαρη κρυσταλλική
100 ml. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
 
Για το σιρόπιασμα:
470 γρμ. καστανή ζάχαρη
500 ml. νερό
1 φέτα λεμονιού με την φλούδα
--- --- ---
300 ml. γάλα καρύδας
 
Για την κρέμα:
1 λίτρο γάλα αμυγδάλου
180 γρμ. ζάχαρη
100 γρμ. κορν φλάουρ
ξύσμα από 1 λεμόνι
1 κουτ. γλ. σιρόπι βανίλιας, ή ένα στικ βανιλίνη
 
Για γαρνίρισμα:
Ινδοκάρυδο, (τριμμένη καρύδα)
Ή ψιλοκομμένα καβουρδισμένα αμύγδαλα

Εκτέλεση:
 
Ζύμη:
  1. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε πολύ καλά το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το ινδοκάρυδο, και το μπέικιν πάουντερ.
  2. Με το μίξερ χειρός χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα την μαργαρίνη ή το ηλιέλαιο, με τη ζάχαρη να αφρατέψει.
  3. Χαμηλώνουμε σε μέτρια ταχύτητα, και προσθέτουμε το γάλα καρύδας ή αμυγδάλου, με το μίγμα αλευριού, και χτυπάμε για 1 λεπτό ακόμα στη γρήγορη ταχύτητα να ενσωματωθούν καλά.
  4. Προσθέτουμε και το χυμό πορτοκάλι με την σόδα διαλυμένη μέσα, και χτυπάμε για 1 λεπτό ακόμα.
  5. Αδειάζουμε το μίγμα σε ένα λαδωμένο ταψί 25X34 εκ. και αφήνουμε για 15 λεπτά περίπου να φουσκώσει το σιμιγδάλι.
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175-180  C. βαθμούς για 35-40 λεπτά περίπου, να πάρει ένα χρυσαφή χρώμα. Δοκιμάζουμε με ένα καλαμάκι, καρφώνοντας το στο κέντρο, και να βγαίνει εντελώς στεγνό.
Αν δεν έχετε μίξερ, γίνετε εύκολα και με ένα σύρμα, (αυγοδάρτη)

Σιρόπι:
  1. Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και το λεμόνι για 3-4 λεπτά, από το σημείο βρασμού. Όχι το γάλα καρύδας.
  2. Το αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία, χλιαρό.
Σιρόπιασμα:
  1. Βγάζουμε το γλυκό από τον φούρνο, και όπως είναι καυτό ρίχνουμε σιγά σιγά τα 300 ml.  κρύο γάλα καρύδας, απλωτά επάνω στο γλυκό, και αμέσως μετά αδειάζουμε από χαμηλά και σιγά-σιγά,  το ζεστό σιρόπι, όχι καυτό. Προσοχή να μην το ρίξουμε απότομα, και από ψιλά, διότι θα "ξεφλουδίσει" θα φύγει η κρούστα του γλυκού μας, και θα χαλάσει.
  2. Αφήνουμε να απορροφήσει το σιρόπι καλά, και να κρυώσει. (Μην σας φανεί πολύ το σιρόπι, θα το απορροφήσει).
Κρέμα:
  1. Βάζουμε το γάλα καρύδας σε μια κατσαρόλα και διαλύουμε μέσα το κορν φλάουρ και τη ζάχαρη.
  2. Βάζουμε σε δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να αρχίσει να πήζει και να κοχλάζει.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ξύσμα και τη βανίλια, ανακατεύοντας καλά.
  4. Όπως είναι ζεστή στρώνουμε την κρέμα πάνω από το γλυκό.
  5. Πασπαλίζουμε με αρκετό ινδοκάρυδο να το καλύψει καλά, (τριμμένη καρύδα) ή με ψιλοκομμένα καβουρδισμένα αμύγδαλα. (προαιρετικά και λίγη κανέλα)
  6. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά, κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε.
Διατηρείται στο ψυγείο για μερικές μέρες σκεπασμένο.
 
Μερίδες: 15 κανονικά κομμάτια, ή 20 μικρότερα

Tips:
  • Ο καλύτερος συνδυασμός είναι με γάλα καρύδας στη ζύμη, και γάλα αμυγδάλου στην κρέμα. 
  • Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε στη ζύμη σταφίδες ξανθές, ή καβουρδισμένα αμύγδαλα χοντροκομμένα, ή καρύδια. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF