Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023

Σαραγλί Panos

 Σαραγλί, αφράτο τραγανό που διαλύεται στο στόμα αφήνοντας μια μοναδική αίσθηση και άρωμα κανέλας και γαρύφαλλου. Με φιστίκι Αιγίνης, αμύγδαλα, και καρύδια. Σιροπιασμένο με σιρόπι αρωματισμένο με μέλι, λεμόνι, κανέλα, και άρωμα βανίλιας.
 
Υλικά για ταψί 25x34 εκ. περίπου:
14 φύλλα κρούστας Βηρυτού
270 γρμ. βούτυρο γάλακτος lupark, λιωμένο
180 γρμ. καρύδια θρυμματισμένα
100 γρμ. φιστίκια Αιγίνης θρυμματισμένα 
100 γρμ. αμύγδαλα θρυματισμένα
50 γρμ. φρυγανιά τριμμένη
2 κουτ. γλ. κανέλα, τριμμένη
1/2 κουτ. γλ. γαρύφαλλο τριμμένο
 
Για το σιρόπι:
500 γρμ. ζάχαρη
300 ml νερό
1 στικ κανέλας
φλούδες από ένα λεμόνι κίτρινο
50 γρμ. μέλι
1 κουτ. γλ. σιρόπι βανίλιας  
1 κουτ. γλ. χυμό λεμονιού
 
Εκτέλεση:
 
Σιρόπι:
  1. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, το χυμό, τις φλούδες λεμονιού, και την κανέλα.
  2. Βράζουμε για περίπου 5 λεπτά από το σημείο βρασμού.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και το σισόπι βανίλιας, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, μέχρι να λιώσει το μέλι, και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Σαραγλί:
  1. Τοποθετούμε στον πάγκο εργασίας ένα φύλλο κρούστας με τη μικρότερη πλευρά του να κοιτάει προς τα εμάς, το βουτυρώνουμε ελαφρώς, το καλύπτουμε με ένα άλλο φύλλο, το οποίο βουτυρώνουμε επίσης, και πασπαλίζουμε με λίγη από τη γέμιση.
  2. Τοποθετούμε μία βελόνα πλεξίματος ή κάποια άλλη λεπτή βέργα που θα βοηθήσει, περίπου 10 - 12 εκατοστά (1/3 του φύλλου) μέσα από την άκρη των φύλλων. 
  3. Διπλώνουμε τα φύλλα μέχρι εκείνο το σημείο πάνω από την βελόνα, και τυλίγουμε σε ρολό. Δεν το σφίγγουμε γιατί θέλουμε να απορροφήσει το βούτυρο.
  4. Πιέζουμε τις δύο άκρες του ρολού και σπρώχνουμε προς το κέντρο μέχρι το ρολό μας να σουρώσει. Κατόπιν τραβάμε να βγει η βελόνα, και το τοποθετούμε στο ταψί.
    Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα μας.
  5. Κόβουμε τα ρολά μας σε κομμάτια, καλά μέχρι κάτω.
  6. Περιχύνουμε το γλυκό καλά με το υπόλοιπο βούτυρο.
  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150-160 βαθμούς C. στις αντιστάσεις για 1:15 έως 1:20 περίπου να πάρει ένα βαθύ χρυσαφί χρώμα.
  8. Αφαιρούμε το γλυκό από το φούρνο, και αμέσως με μια κουτάλα σιροπιάζουμε πολύ καλά με το κρύο σιρόπι.
  9. Αφήνουμε να απορροφήσει όλο το σιρόπι, και να κρυώσει εντελώς. (Περίπου 5-6 ώρες)
  10. Γαρνίρουμε αν θέλουμε με λίγο φυστίκι Αιγίνης ψιλοκομμένο.
Tips:
  • Χαμηλή θερμοκρασία για πολύ ώρα, εξασφαλίζει το στέγνωμα των φύλλων μέχρι μέσα, ενώ τα αφήνει μαλακά και αέρινα. 
  • Το αποτέλεσμα είναι τραγανό σαραγλί που συγχρόνως λιώνει στο στόμα, και κρατάει περισσότερες μέρες.
  • Πολύ σημαντικό είναι να ρίξετε και επιπλέον λιωμένο βούτυρο από πάνω, να βραχεί όλο το γλυκό καλά, γιατί η απορρόφηση του λιωμένου βουτύρου φουσκώνει το σαραγλί και το κάνει πιο αφράτο.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο καρύδια, ή καρύδια και αμύγδαλα, ή όπως εσείς νομίζετε, διότι τα φιστίκια είναι λίγο ακριβά. Απλά δίνουν καλύτερη γεύση στο γλυκό μας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF