Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022

Βασιλόπιτα με δαμάσκηνα και μήλα

 Η βασιλόπιτα του 2023!! Πρωτοχρονιά, και το έθιμο... τι άλλο, βασιλόπιτα!! Φτιάξτε αυτή την καταπληκτική βασιλόπιτα για να υποδεχτείτε το νέο έτος με τους αγαπημένους σας. Είναι εύκολη, πεντανόστιμη, και πιστέψτε με... δεν θα απογοητευθείτε και θα πάρετε χίλια μπράβο από τους καλεσμένους σας. Συνταγή για ...πραγματική βασιλόπιτα, και όχι ένα απλό κέικ-βασιλόπιτα...
Όπως βλέπετε είναι η μοναδική βασιλόπιτα μετά από άλλες 12 που έχω φτιάξει, που προσθέτω γάλα!!
Υλικά για 28 εκ. διάμετρο ταψί/φόρμα:
250 γρμ. βούτυρο γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου (εγώ χρησιμοποιώ lurpak)
170 γρμ. ζάχαρη άχνη
120 γρμ. μέλι χλιαρό
100 ml γάλα χλιαρό
7 αυγά, (χωριστά ασπράδια-κρόκοι)
100 γρμ. δαμάσκηνα αποξηραμένα και ψιλοκομμένα μέτρια
120 γρμ. μήλα Fuji ψιλοκομμένα σε κυβάκια
1 κουτ. γλ. σιρόπι βανίλιας
2 σφηνάκια λικέρ κουαντρό (προαιρετικά)
100 γρμ. χυμό μήλου
χυμό από ένα μέτριο λεμόνι
2 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
1 κου. γλ. σόδα μαγειρικής
1 πρέζα αλάτι
600 γρμ. αλεύρι γ.ο.χ (εγώ χρησιμοποιώ Αλατίνη

Για την επικάλυψη:
άχνη ζάχαρη, γλάσο ζάχαρης, γλάσο σοκολάτας, ή ότι άλλο σας αρέσει.
Εκτέλεση:
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° - 180° C.
  2. Κοσκινίζουμε σε ένα λεκανάκι το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
  3. Βάζουμε σε ένα μπολ το χυμό μήλου και το χυμό λεμονιού. 
  4. Αναμειγνύουμε το χλιαρό γάλα με το χλιαρό μέλι να διαλυθεί.
  5. Ψιλοκόβουμε μέτρια τα δαμάσκηνα. 
  6. Καθαρίζουμε και κόβουμε σε μικρά κυβάκια το μήλο, και το ανακατεύουμε με το 1/3 μείγμα χυμών μήλου και λεμονιού.
  7. Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα το βούτυρο με την ζάχαρη άχνη μέχρι να αφρατέψει καλά, περίπου 12-15 λεπτά, και κατόπιν προσθέτουμε τους κρόκους. Χτυπάμε να ενσωματωθούν καλά.
  8. Τοποθετούμε το φτερό, (Κ) και συνεχίζουμε ανακατεύοντας σε χαμηλή ταχύτητα προσθέτοντας το χυμό ανακατεμένο με την σόδα, το μείγμα γάλα-μέλι, τα δαμάσκηνα, το σιρόπι βανίλιας, και το λικέρ αν βάλουμε.
  9. Ανακατεύουμε 3-4 στροφές και προσθέτουμε σε δύο δόσεις το μείγμα αλεύρι-μπέικιν πάουντερ, ανακατεύοντας σε χαμηλή ταχύτητα με το φτερό (Κ) να ενσωματωθεί καλά. Σταματάμε το μίξερ και κατεβάζουμε τον κάδο. 
  10. Χτυπάμε να ασπράδια με το αλάτι σε μαρέγκα.
  11. Προσθέτουμε σε δυο - τρείς δόσεις την μαρέγκα, ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ να ενσωματωθεί καλά.
  12. Τέλος προσθέτουμε τα μήλα και ανακατεύουμε απλά με μια μαρίζ.
  13. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα αντικολλητικό ταψί, τσέρκι, ή φόρμα, διαμέτρου 28 εκ. ή το στρώνουμε με χαρτί ψησίματος, και βούτυρο-αλευρώνουμε τα πλαϊνά, ή το καλύπτουμε όλο με χαρτί ψησίματος. 
  14. Αδειάζουμε μέσα το μείγμα, και ισιώνουμε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα. 
  15. Ψήνουμε στην μεσαία ή κάτω θέση για 50-55 λεπτά περίπου. Δοκιμάζουμε με μαχαίρι, ή καλαμάκι, καρφώνοντας το στο κέντρο και να βγαίνει εντελώς στεγνό.
  16. Αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά, και κατόπιν ξεφορμάρουμε, και τοποθετούμε την βασιλόπιτα ανάποδα πάνω σε σχάρα να κρυώσει εντελώς.
  17. Πασπαλίζουμε την βασιλόπιτα όπως είναι ανάποδα με αρκετή ζάχαρη άχνη, την τοποθετούμε σε δίσκο σερβιρίσματος και στολίζουμε με ότι έχουμε.
  • Tips:
  • Μην ξεχάστε το φλουρί!! Εγώ συνήθως το τοποθετώ στην όψη της βασιλόπιτας ανοίγοντας μια μικρή σχισμή με ένα μικρό λεπτό μαχαιράκι, και το πιέζω μέσα με το μαχαιράκι. 
  • Κατόπιν γυρνάω ανάποδα την βασιλόπιτα στη σχάρα, ή επάνω στο δίσκο, και την καλύπτω με ότι έχω σκοπό να την στολίσω. 
  • Έτσι έχει καλύτερη εμφάνιση, και πιο επίπεδη επιφάνεια η βασιλόπιτα, και όχι το κλασικό βουναλάκι που κάνουν τα κέικ.
  • Την ψήνω αργά σε χαμηλή θερμοκρασία για να μην φουσκώσει απότομα και σχηματίσει το κλασικό βουναλάκι...
Υ.Γ. έγινε τόσο φανταστική που με παρακάλεσαν να φτιάξω και δεύτερη.. δεν την χόρτεναν!!
Καλή επιτυχία!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF