Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

Ραβανί Special

 Ραβανί. Μια λέξη γεμάτη σιρόπια... και ποιος δεν θα ήθελε ένα τέλειο σπέσιαλ ραβανί αφράτο καλοσιροπιασμένο να λιώνει στο στόμα... Απλά δοκιμάστε το!!

Υλικά για ταψί 25X34 εκ.:
 
Για την ζύμη:
300 γρμ. σιμιγδάλι ψιλό
260 γρμ. αλεύρι γ.ο.χ3 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
250 γρμ. ζάχαρη
1 κουτ. σ.  βούτυρο γάλακτος, ελαφρώς λιωμένο
7 αυγά
χυμό και ξύσμα από 2 λεμόνια
1 κουτ. γλ. μαγειρική σόδα
1/2 κουτ. γλ. μαστίχα τριμμένη, ή και λίγο περισσότερη
140 γρμ. γιαούρτη
140 γρμ. γάλα φρέσκο πλήρες,
380 ml. γάλα κρύο για το σιρόπιασμα
 
Για το σιρόπι:
500 γρμ. ζάχαρη
600 ml. Νερό
1 φέτα λεμόνι
1 στικ βανίλιας
 

Εκτέλεση:
 
Σιρόπι:
  1. Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και το λεμόνι για 3-4 λεπτά, από το σημείο βρασμού.
  2. Κατεβάζουμε, προσθέτουμε την βανίλια, και το αφήνουμε να κρυώσει, χλιαρό.
Ζύμη:
  1. Τρίβουμε τη μαστίχα με λίγη ζάχαρη.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε πολύ καλά το αλεύρι, το σιμιγδάλι, την μαστίχα, και το μπέικιν πάουντερ.
  3. Στο μίξερ χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα τα αυγά, με τη ζάχαρη να αφρατέψουν καλά.
  4. Προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύοντας, και κατόπιν ρίχνουμε στο χυμό λεμονιού τη σόδα, επάνω από τον κάδο για να μην χυθεί έξω, και την αδειάζουμε στον κάδο ανακατεύοντας για ένα λεπτό.
  5. Τέλος, προσθέτουμε το γάλα που έχουμε διαλύσει μέσα το γιαούρτη, και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύουμε για ένα λεπτό, και τέλος ρίχνουμε σε δυο τρεις δόσεις το μίγμα αλευριού αναδεύοντας καλά να ενσωματωθούν τα υλικά.
  6. Αδειάζουμε το μίγμα σε ένα βουτυρωμένο ταψί 25X34 εκ., ή κάτι ανάλογο, ισιώνουμε την επιφάνεια, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 C. βαθμούς για 40-45 λεπτά περίπου, να πάρει ένα χρυσαφή χρώμα. Δοκιμάζουμε με ένα καλαμάκι ή μαχαιράκι, καρφώνοντας το στο κέντρο, και να βγαίνει εντελώς στεγνό.
Ολοκλήρωση:
  1. Βγάζουμε το γλυκό από τον φούρνο, και όπως είναι καυτό ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά, με μια μικρή κουτάλα τα 380 ml.  κρύο γάλα επάνω στο γλυκό από χαμηλά και σιγά σιγά για να μην χαλάσουμε την επιφάνεια. Προσοχή να μην το ρίξουμε απότομα, και από ψιλά, διότι θα "ξεφλουδίσει" θα φύγει η κρούστα του γλυκού μας, και θα χαλάσει.
  2. Αφήνουμε 5 – 7 λεπτά, και κατόπιν αδειάζουμε από χαμηλά και σιγά-σιγά όπως κάναμε με το γάλα, το χλιαρό σιρόπι.
  3. Αφήνουμε τουλάχιστον 2-3 ώρες να απορροφήσει το σιρόπι καλά, και να κρυώσει. (Μην σας φανεί πολύ το σιρόπι, θα το απορροφήσει, πρέπει να το σκεπάζει αρκετά).
  4. Κόβουμε το γλυκό σε μερίδες, και σερβίρουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF