Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022

Γαλακτομπούρεκο μοναδικό

Μία μοναδική συνταγή καλύτερη από επαγγελματική. Αφράτη βελούδινη κρέμα με άρωμα λεμόνι και βανίλια. Τραγανό φύλλο που κρατάει για τρεις μέρες. Δεν έχετε παρά να το δοκιμάσετε, και να ξεχάστε οποιαδήποτε άλλη συνταγή.

Υλικά:
12-14 φύλλα, 1 πακέτο (450 γρμ.) Βηρυτού, (θερμοκρασία δωματίου)
1100 γρμ. φρέσκο γάλα

700 γρμ. κρέμα γάλακτος
250 γρμ. ζάχαρη
150 γρμ. σιμιγδάλι ψιλό
50 γρμ. κορν φλάουρ
70 γρμ. βούτυρο γάλακτος
5 αυγά μεγάλα 270-280 γρμ.
1 κουτ. γλ. σιρόπι βανίλιας
ξύσμα από δύο κίτρινα λεμόνια
1 πρέζα αλάτι
250 γρμ. καλό βούτυρο γάλακτος, λιωμένο για το βουτύρωμα των φύλλων.

Για το σιρόπι:

500 γρμ. ζάχαρη
170 γρμ. γλυκόζη
330 ml νερό
φλούδα από ένα λεμόνι
1 μικρό ξυλάκι κανέλας
1 κουτ. γλ. χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:

Σιρόπι:

  1. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά εκτός από το χυμό λεμονιού, και βράζουμε για 5-6' λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει να βράζει. 
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, και το αφήνουμε να κρυώσει.

Κρέμα:

  1. Χτυπάμε με το μίξερ χειρός τα αυγά με τη μισή ζάχαρη.
  2. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το σιμιγδάλι, το κορν φλάουρ, την υπόλοιπη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού, και την βανίλια, και ανακατεύουμε δυνατά με το σύρμα να διαλυθεί το κορν φλάουρ.
  3. Τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας χαλαρά με το σύρμα, μέχρι να ζεσταθεί καλά. Κατόπιν χαμηλώνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, και προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά  ανακατεύοντας έντονα με το σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα και να κοχλάσει μια δυο φορές.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά, και προσθέτουμε τα 70 γρμ. βούτυρο και το αλάτι. Ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα να λιώσει.
  5. Σκεπάζουμε με μεμβράνη την κρέμα, να εφάπτει επάνω στην κρέμα για να μην ξεραθεί, και αφήνουμε να κρυώσει.

Ολοκλήρωση:

  1. Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί 28X35 - 30X35 εκ. περίπου, και στρώνουμε 6 - 7 φύλλα, βουτυρώνοντας ένα-ένα καλά με ένα πινέλο. Δεν τα αλείφουμε, απλά τα ραντίζουμε με αρκετό βούτυρο.
  2. Αδειάζουμε τη κρέμα, και την απλώνουμε σε όλο το ταψί να ισιώσει.
  3. Γυρίζουμε προς τα μέσα, και επάνω στην κρέμα, τα φύλλα που περισσεύουν γύρω από το ταψί μας, και τα βουτυρώνουμε.
  4. Στρώνουμε από πάνω άλλα 6 - 7 φύλλα, βουτυρώνοντάς τα και αυτά ένα-ένα καλά.
  5. Κόβουμε τα περισσεύματα των φύλλων, και με το πινέλο μαζί με βούτυρο, σπρώχνουμε τις άκρες να μπουν τα φύλλα ανάμεσα στα κάτω φύλλα και στα τοιχώματα του ταψιού.
  6. Με ένα κοφτερό μαχαιράκι χαράζουμε απαλά τα φύλλα σε κομμάτια, περιχύνουμε επάνω όσο βούτυρο μας περίσσεψε. Προσοχή στο βούτυρο, να μην χρησιμοποιήσουμε το κατακάθι που είναι υγρό γάλα. 
  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C. αέρα για 15 λεπτά, στην κάτω θέση, και μετά κατεβάζουμε θερμοκρασία στους 160° C.  για 45  λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς τα φύλλα. Θέλουμε να πάρουν ένα απαλό χρυσαφί χρώμα.
  8. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, και το περιχύνουμε καυτό όπως είναι με το χλιαρό σιρόπι με μία κουτάλα, να βραχούν καλά-καλά όλα τα φύλλα.
  9. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, και να απορροφήσει το σιρόπι, χωρίς να το σκεπάσουμε.
  10. Κατόπιν με ένα πινέλο ραντίζουμε την επιφάνεια με λίγο χλιαρό μέλι.
    Tips:
  • Καλό βούτυρο γάλακτος
  • Καλό φύλλο κρούστας
  • Καλό και αφράτο βουτύρωμα. Όχι πάτημα τα φύλλα
  • Καλό ψήσιμο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF