Κυριακή 10 Απριλίου 2022

Παξιμάδια κανέλας σουσαμάτα

 Διπλοφουρνιστά σουσαμάτα παξιμαδάκια κανέλας. Αφράτα και τραγανά που τρίβουν στο στόμα...
Υλικά:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρμ. ηλιέλαιo, χλιαρό
150 γρμ. ελαιόλαδο, χλιαρό
320 ml. Χυμό πορτοκάλι, χλιαρό
230 γρμ. ζάχαρη
1 κουτ. γλ. σιρόπι βανίλιας
2 1/2 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. γλ. σόδα
2 κουτ. σ. κανέλα σκόνη
1 κουτ. γλ. γεμάτο γαρύφαλλο τριμμένο
1/4 κουτ. γλ. μπαχάρι τριμμένο
1 κουτ. γλ. αλάτι
σουσάμι για πασπάλισμα

Εκτέλεση:
  1. Στο κάδο της κουζινομηχανής βάζουμε το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκάλι, την ζάχαρη, το σιρόπι βανίλιας, και το αλάτι, και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός να λιώσει η ζάχαρη.
  2. Σε μία λεκάνη βάζουμε όλα τα στερεά υλικά, και τα αναμιγνύουμε καλά. 
  3. Αδειάζουμε το μείγμα στερεών στον κάδο με τα υγρά υλικά, και ζυμώνουμε με τον γάντζο 6-7 λεπτά ώστε να μαζευτεί η ζύμη και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.  Θα έχουμε μία ελαφρώς ελαστική και μαλακιά ζύμη. 
  4. Χωρίζουμε σε 6 μέρη την ζύμη μας, και την πλάθουμε σε μακρόστενα μπαστούνια σε μήκος όσο το πλάτος του ταψιού μας. Κατόπιν τα κυλάμε πάνω σε αρκετό σουσάμι, τα βάζουμε στην λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί, και τα πατάμε λίγο να πλακουτσίνουν. 
  5. Με ένα κοφτερό μαχαίρι, ή σπάτουλα μεγάλη, τα χωρίζουμε σε κομμάτια 4-5 εκ. μήκος.
  6. Ψήνουμε σε προ-θερμασμένο φούρνο στους 180 C. βαθμούς για 40 λεπτά περίπου. 
  7. Κατόπιν τα χωρίζουμε μεταξύ τους, κατεβάζουμε την θερμοκρασία στους 150 C. βαθμούς, και τα ψήνουμε για 20-30 λεπτά ακόμα να γίνουν τραγανά, ανάλογα πως τα προτιμούμε. Αν χρειαστεί, τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
  8. Εάν τα θέλουμε πολύ τραγανά τα αφήνουμε περισσότερη ώρα σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο..
  9. Μπορείτε να τα ζυμώσετε και στο χέρι, αλλά θέλει λίγο παραπάνω κόπο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF