Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

Βασιλόπιτα καρότου

 

Η βασιλόπιτα του 2022!! Η 12η και ίσως η τελευταία συνταγή βασιλόπιτας. 12 συνταγές, 12 μήνες, οπότε συμπληρώσαμε... Μια ακόμα φανταστική Βασιλόπιτα με καρότο, σταφίδες, ξηρούς καρπούς, και μπαχαρικά. Γιατί η Βασιλόπιτα... πρέπει να είναι Βασιλόπιτα, και όχι απλά ένα συνηθισμένο κέικ. Άλλωστε.. μια φορά το χρόνο την φτιάχνουμε, αξίζει να είναι τέλεια. Απολαύστε την, και σας υπόσχομαι ότι θα εκπλαγείτε!! 
Εύχομαι καλή και δημιουργική χρονιά, γεμάτη υγεία!!

Υλικά για 28 εκ. διάμετρο φόρμα:
300 γρμ. βούτυρο γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου (εγώ χρησιμοποιώ lourpak)
300 γρμ. ζάχαρη

7 αυγά μεσαία
80 γρμ. σταφίδα ξανθιά, ή μαύρη
100 γρμ. φιστίκι Αιγίνης ψιλοτριμμένο μέτρια
1/2 κουτ. γλ. κοφτό μαχλέπι
1/3 κουτ. γλ. μπαχάρι τριμμένο
1 καλή πρέζα αλάτι
2 στικ βανίλιας
190 γρμ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
ξύσμα και χυμό από ένα κίτρινο λεμόνι
170 γρμ. καρότα
450 γρμ. αλεύρι γ.ο.χ (εγώ χρησιμοποιώ Αλατίνη)
3 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
Για την επικάλυψη:
350 γρμ. λευκή κουβερτούρα ψιλοκομμένη
35 γρμ. ηλιέλαιο
χοντροκομμένο καρύδι, ή χοντροκομμένο αμύγδαλο καβουρδισμένο, ή φιστίκι Αιγίνης ωμό
 
Εκτέλεση:
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° - 180° C.
  2. Κοσκινίζουμε σε ένα λεκανάκι το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τα μπαχαρικά, και τις βανίλιες.
  3. Πλένουμε και τρίβουμε στο χοντρό του τρίφτη τα καρότα, και τα βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με το χυμό πορτοκάλι, και το ξύσμα-χυμό λεμονιού.
  4. Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα το βούτυρο με την ζάχαρη άχνη μέχρι να αφρατέψει καλά, και κατόπιν προσθέτουμε ένα - ένα τα αυγά χτυπώντας σε μέτρια ταχύτητα.
  5. Τοποθετούμε το φτερό, (Κ) και συνεχίζουμε ανακατεύοντας σε χαμηλή ταχύτητα προσθέτοντας τις σταφίδες, το φιστίκι, και το μείγμα χυμό-καρότα.
  6. Ανακατεύουμε 3-4 στροφές και προσθέτουμε σε δύο δόσεις το μείγμα αλεύρι-μπέικιν πάουντερ, ανακατεύοντας σε χαμηλή ταχύτητα με το φτερό (Κ) να ενσωματωθεί καλά. Δυναμώνουμε λίγο την ταχύτητα για 1 λεπτό, και σταματάμε το μίξερ.
  7. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα αντικολλητικό ταψί, τσέρκι, ή φόρμα, διαμέτρου 28 εκ. ή το στρώνουμε με χαρτί ψησίματος, και βούτυρο-αλευρώνουμε τα πλαϊνά. 
  8. Αδειάζουμε μέσα το μείγμα, και κουνάμε λίγο την φόρμα, και την χτυπάμε στον πάγκο μας, για να ισιώσει το μείγμα.
  9. Ψήνουμε στην μεσαία θέση (δεύτερη από κάτω) για 50-55 λεπτά περίπου. Δοκιμάζουμε με μαχαίρι, ή καλαμάκι, καρφώνοντας το στο κέντρο και να βγαίνει εντελώς στεγνό.
  10. Αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά, και κατόπιν ξεφορμάρουμε, και τοποθετούμε την βασιλόπιτα πάνω σε σχάρα να κρυώσει εντελώς.
  11. Σε ένα μπολάκι λιώνουμε στα μικροκύματα, ή σε μπεν μαρί, την λευκή σοκολάτα με το σπορέλαιο, και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί.
  12. Καλύπτουμε την βασιλόπιτα με το γλάσο σοκολάτας χλιαρό, και πασπαλίζουμε στην άκρη γύρω γύρω και στα πλαϊνά με το τριμμένο καρύδι.
  13. Αφήνουμε σε δροσερό μέρος έως ότου σφίξει η σοκολάτα, ή αν την θέλουμε άμεσα, την βάζουμε στο ψυγείο για λίγη ώρα.



2 σχόλια:

  1. Γιατι τελευταια βασιλόπιτα? Μην κλεισετε το blog! Ειναι πολυ ωραιο!!! Καλα Χριστουγεννα να εχουμε, με υγεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα δεν κλείνω το blog απλά έχω φτιάξει είδη πολλές για αυτό το λέω. Σε ευχαριστώ πολύ πάντως για το ενδιαφέρων του blog μου. Άντε σας έφτιαξα και φέτος μια υπέροχη για το 2023. Καλή χρονιά!!

      Διαγραφή

Print this page

Print Friendly and PDF