Μπακλαβάς Γιαννιώτικος με φύλλο Βηρυτού και κανταΐφι. Τραγανός ακόμα και μετά από τρεις μέρες, μοσχομυρωδάτος τέλεια σιροπιασμένος, και όπως πάντα... με την δική μου πινελιά!!
Υλικά:
Για ταψί 28x40 εκ. περίπου
20 φύλλα Βηρυτού, ή κρούστας
1 πακέτο κανταΐφι
300 γρμ. καρυδόψιχα
200 γρμ. φιστίκι Αιγίνης
1 κουτ. γλ. κοφτό γαρίφαλο τριμμένο
1 1/2 κουτ. γλ. κανέλα τριμμένη
200 γρμ. φρέσκο βούτυρο, το λιωμένο
300 γρμ. βούτυρο γάλακτος
μερικά καρφάκια γαρύφαλλο
Για ταψί 28x40 εκ. περίπου
20 φύλλα Βηρυτού, ή κρούστας
1 πακέτο κανταΐφι
300 γρμ. καρυδόψιχα
200 γρμ. φιστίκι Αιγίνης
1 κουτ. γλ. κοφτό γαρίφαλο τριμμένο
1 1/2 κουτ. γλ. κανέλα τριμμένη
200 γρμ. φρέσκο βούτυρο, το λιωμένο
300 γρμ. βούτυρο γάλακτος
μερικά καρφάκια γαρύφαλλο
Για το σιρόπι:
1 κιλό ζάχαρη
1 lt. νερό
1 κουτ. γλ. χυμό λεμόνι
2 κουτ. σ. μέλι
1 ξυλάκι κανέλα
5-6 καρφάκια γαρύφαλλο
Εκτέλεση:
- Πρώτα ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε για 5 λεπτά από το σημείο βρασμού, όλα μαζί τα υλικά, εκτός το χυμό λεμονιού. Μόλις σβήσουμε το μάτι, ρίχνουμε και το λεμόνι, και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
- Αφήνουμε να κρυώσει.
- Βάζουμε στο μούλτι τους ξηρούς καρπούς και τα ψιλοκόβουμε μέτρια.
- Τα αδειάζουμε σε ένα λεκανάκι, και τα ανακατεύουμε με την κανέλα, και το γαρύφαλλο.
- Λιώνουμε το βούτυρο στα μικροκύματα.
- Απλώνουμε το κανταΐφι και το ξαίνουμε πολύ καλά. Με ένα πινέλο το ραντίζουμε με αρκετό βούτυρο και το ανακατεύουμε με τα χέρια μας να πάει παντού.
- βουτυρώνουμε το ταψί καλά, και στρώνουμε απαλά 10 φύλλα, βουτυρώνουμε ραντίζοντας με ένα πινέλο ένα-ένα.
- Κόβουμε το φύλλο που περισσεύει έξω από το ταψί. (δεν αλείφουμε το βούτυρο στα φύλλα, απλά πιτσιλάμε με αρκετό βούτυρο παντού.)
- Απλώνουμε από πάνω το μισό κανταΐφι σε όλο το ταψί, και πασπαλίζουμε παντού το μισό μείγμα με τους ξηρούς καρπούς.
- Απλώνουμε από πάνω το υπόλοιπο κανταΐφι, και πασπαλίζουμε παντού το υπόλοιπο μείγμα με τους ξηρούς καρπούς.
- Γυρνάμε τα φύλλα που περισσεύουν γύρω από το ταψί, προς τα μέσα να σκεπάσουν το κανταΐφι.
- Τέλος, σκεπάζουμε με άλλα 10 φύλλα βουτυρώνοντας καλά ένα-ένα όπως παραπάνω.
- Κόβουμε τα περισσεύματα των φύλλων γύρω-γύρω, και τα γυρνάμε προς τα μέσα, ενδιάμεσα ταψί και κάτω φύλλα, με την βοήθεια του πινέλου μαζί με βούτυρο.
- Τοποθετούμε το γλυκό για λίγο στην κατάψυξη να παγώσει το φύλλο, και να κόβεται πιο εύκολα. (προαιρετικά)
- Με ένα κοφτερό μαχαιράκι, κόβουμε μέχρι κάτω και χωρίς να χαράξουμε τα κάτω φύλλα σε τετράγωνα κομμάτια, και μετά στη μέση διαγώνια, κάνοντας τρίγωνα.
- Ρίχνουμε ότι βούτυρο περίσσεψε, και ραντίζουμε με λίγο νερό από πάνω για να γίνουν πιο τραγανά.
- Τέλος καρφώνουμε ένα γαρυφαλλάκι στο κέντρο σε κάθε κομμάτι.
- Ψήνουμε στους 160 C. βαθμούς, αντιστάσεις στη κάτω θέση, για 1:30' περίπου. Ο μπακλαβάς θέλει αργά-αργά ψήσιμο, δεν τον βιάζουμε καθόλου, ώστε να ψηθούν καλά και τα μέσα φύλα, και να γίνει πιο τραγανός.
- Περιχύνουμε τον μπακλαβά με το σιρόπι αμέσως μόλις τον βγάλουμε από τον φούρνο καυτός, με μια κουτάλα κουταλιά-κουταλιά να πάει παντού.
- Αφήνουμε να απορροφήσει εντελώς το σιρόπι, και πασπαλίζουμε κάθε κομμάτι με λίγο τριμμένο φιστίκι Αιγίνης.
- Τον αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, και σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου