Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2021

Μπακλαβάς Γιαννιώτικος Πάνος

 Μπακλαβάς Γιαννιώτικος με φύλλο Βηρυτού και κανταΐφι. Τραγανός ακόμα και μετά από τρεις μέρες, μοσχομυρωδάτος τέλεια σιροπιασμένος, και όπως πάντα... με την δική μου πινελιά!!
Υλικά:
Για ταψί 28x40 εκ. περίπου
20 φύλλα Βηρυτού, ή κρούστας 
1 πακέτο κανταΐφι
300 γρμ. καρυδόψιχα
200 γρμ. φιστίκι Αιγίνης
1 κουτ. γλ. κοφτό γαρίφαλο τριμμένο
1 1/2 κουτ. γλ. κανέλα τριμμένη
200 γρμ. φρέσκο βούτυρο, το λιωμένο
300 γρμ. βούτυρο γάλακτος
μερικά καρφάκια γαρύφαλλο

Για το σιρόπι:
1 κιλό ζάχαρη
1 lt. νερό
1 κουτ. γλ. χυμό λεμόνι
2 κουτ. σ. μέλι
1 ξυλάκι κανέλα
5-6 καρφάκια γαρύφαλλο

Εκτέλεση:
  1. Πρώτα ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε για 5 λεπτά από το σημείο βρασμού, όλα μαζί τα υλικά, εκτός το χυμό λεμονιού. Μόλις σβήσουμε το μάτι, ρίχνουμε και το λεμόνι, και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  2. Αφήνουμε να κρυώσει.
  3. Βάζουμε στο μούλτι τους ξηρούς καρπούς και τα ψιλοκόβουμε μέτρια. 
  4. Τα αδειάζουμε σε ένα λεκανάκι, και τα ανακατεύουμε με την κανέλα, και το γαρύφαλλο.
  5. Λιώνουμε το βούτυρο στα μικροκύματα.
  6. Απλώνουμε το κανταΐφι και το ξαίνουμε πολύ καλά. Με ένα πινέλο το ραντίζουμε με αρκετό βούτυρο και το ανακατεύουμε με τα χέρια μας να πάει παντού.
  7. βουτυρώνουμε το ταψί καλά, και στρώνουμε απαλά 10 φύλλα, βουτυρώνουμε ραντίζοντας με ένα πινέλο ένα-ένα. 
  8. Κόβουμε το φύλλο που περισσεύει έξω από το ταψί. (δεν αλείφουμε το βούτυρο στα φύλλα, απλά πιτσιλάμε με αρκετό βούτυρο παντού.)
  9. Απλώνουμε από πάνω το μισό κανταΐφι σε όλο το ταψί, και πασπαλίζουμε παντού το μισό μείγμα με τους ξηρούς καρπούς.
  10. Απλώνουμε από πάνω το υπόλοιπο κανταΐφι, και πασπαλίζουμε παντού το υπόλοιπο μείγμα με τους ξηρούς καρπούς.
  11. Γυρνάμε τα φύλλα που περισσεύουν γύρω από το ταψί, προς τα μέσα να σκεπάσουν το κανταΐφι.
  12. Τέλος, σκεπάζουμε με άλλα 10 φύλλα βουτυρώνοντας καλά ένα-ένα όπως παραπάνω. 
  13. Κόβουμε τα περισσεύματα των φύλλων γύρω-γύρω, και τα γυρνάμε προς τα μέσα, ενδιάμεσα ταψί και κάτω φύλλα, με την βοήθεια του πινέλου μαζί με βούτυρο. 
  14. Τοποθετούμε το γλυκό για λίγο στην κατάψυξη να παγώσει το φύλλο, και να κόβεται πιο εύκολα. (προαιρετικά)
  15. Με ένα κοφτερό μαχαιράκι, κόβουμε μέχρι κάτω και χωρίς να χαράξουμε τα κάτω φύλλα σε τετράγωνα κομμάτια, και μετά στη μέση διαγώνια, κάνοντας τρίγωνα. 
  16. Ρίχνουμε ότι βούτυρο περίσσεψε, και ραντίζουμε με λίγο νερό από πάνω για να γίνουν πιο τραγανά. 
  17. Τέλος καρφώνουμε ένα γαρυφαλλάκι στο κέντρο σε κάθε κομμάτι.
  18. Ψήνουμε στους 160 C. βαθμούς, αντιστάσεις στη κάτω θέση, για 1:30' περίπου. Ο μπακλαβάς θέλει αργά-αργά ψήσιμο, δεν τον βιάζουμε καθόλου, ώστε να ψηθούν καλά και τα μέσα φύλα, και να γίνει πιο τραγανός.
  19. Περιχύνουμε τον μπακλαβά με το σιρόπι αμέσως μόλις τον βγάλουμε από τον φούρνο καυτός, με μια κουτάλα κουταλιά-κουταλιά να πάει παντού.
  20. Αφήνουμε να απορροφήσει εντελώς το σιρόπι, και πασπαλίζουμε κάθε κομμάτι με λίγο τριμμένο φιστίκι Αιγίνης.
  21. Τον αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, και σερβίρουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF