Ένα γευστικό αφράτο γλυκάκι. Γαλακτομπούρεκο νηστίσιμο, για όσους το επιθυμούν και δεν μπορούν χωρίς αυτό, ακόμα και την σαρακοστή. Γίνετε απίστευτα νόστιμο, καλύτερο και από το κανονικό.
Υλικά:
12 φύλλα κρούστας, 1 πακέτο
1300 ml γάλα αμυγδάλου
220 γρμ. ζάχαρη
165 γρμ. σιμιγδάλι ψιλό
55 γρμ. άνθος αραβοσίτου
40 γρμ. φυτική μαργαρίνη
1 μπανάνα μεγάλη ώριμη
1 κουτ. γλ. κοφτό μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
ξύσμα από ένα λεμόνι
300 γρμ. φυτική μαργαρίνη, λιωμένη για το βουτύρωμα των φύλλων.
Για το σιρόπι:
600 γρ. ζάχαρη
350 γρ. νερό
2 κουτ. σ. μέλι
1/4 πορτοκάλι ακαθάριστο, με τη φλούδα του (πλυμένο καλά)
1 μικρό ξυλάκι κανέλας
Εκτέλεση:
Σιρόπι:
- Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι, κανέλα, και βράζουμε για 4' λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει να βράζει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το μέλι, ανακατεύουμε να λιώσει, και το αφήνουμε να κρυώσει.
- Πολτοποιούμε στο μούλτι την μπανάνα, και προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα αμυγδάλου, το σιμιγδάλι, το άνθος αραβοσίτου, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού, την βανίλια, και ανακατεύουμε δυνατά με το σύρμα να διαλυθεί το άνθος αραβοσίτου.
- Τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια με το σύρμα, μέχρι να κάψει. Κατόπιν χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά, και ανακατεύουμε συνεχώς να σφίξει η κρέμα καλά.
- Αποσύρουμε από την φωτιά την κρέμα, και προσθέτουμε την μαργαρίνη, και την πολτοποιημένη μπανάνα.
- Ανακατεύουμε καλά να λιώσει το βούτυρο και να ενσωματωθούν, την σκεπάζουμε με μεμβράνη να εφάπτει πάνω στην κρέμα για να μην πιάσει κρούστα, και αφήνουμε να κρυώσει.
- Βουτυρώνουμε με την φυτική μαργαρίνη καλά ένα ταψί 24X35, και στρώνουμε 6 φύλλα, βουτυρώνοντας ένα-ένα καλά με ένα πινέλο. Δεν τα αλείφουμε, απλά τα ραντίζουμε με αρκετή μαργαρίνη.
- Αδειάζουμε τη κρέμα, και την απλώνουμε σε όλο το ταψί να ισιώσει.
- Γυρίζουμε προς τα μέσα, και επάνω στην κρέμα, τα φύλλα που περισσεύουν γύρω από το ταψί μας, και τα βουτυρώνουμε.
- Στρώνουμε από πάνω άλλα 6 φύλλα, βουτυρώνοντας τα και αυτά ένα-ένα καλά.
- Κόβουμε τα περισσεύματα των φύλλων, και με το πινέλο μαζί με βούτυρο, σπρώχνουμε τις άκρες να μπουν τα φύλλα ανάμεσα στα κάτω φύλλα και στα τοιχώματα του ταψιού.
- Με ένα κοφτερό μαχαιράκι χαράζουμε το γλυκό σε κομμάτια, και ραντίζουμε με ελάχιστο νερό.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 - 180° C. αντιστάσεις πάνω κάτω, στην κάτω θέση. για 1 ώρα περίπου. Θέλουμε να πάρουν τα φύλλα ένα έντονο χρυσαφί χρώμα.
- Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και το περιχύνουμε καυτό όπως είναι, με το κρύο σιρόπι, σιγά-σιγά με μία κουτάλα, να βραχούν καλά-καλά όλα τα φύλλα.
- Αφήνουμε να κρυώσει καλά, και να απορροφήσει όλο το σιρόπι, χωρίς να το σκεπάσουμε.
- Επειδή η μαργαρίνη περιέχει αρκετή ποσότητα νερού, καλό είναι αφού την λιώσουμε, να χρησιμοποιήσουμε το λάδι που στέκεται πάνω-πάνω, και όχι το νερό που κάθεται κάτω. Διαφορετικά να χρησιμοποιήσουμε κάποιο σπορέλαιο.
- Αυτό διότι αν βάλουμε το νερό της μαργαρίνης, τα φύλλα θα μαλακώσουν και θα λασπώσουν, ΔΕΝ θα γίνουν αφράτα και τραγανά όπως γίνονται με το βούτυρο...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου