Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

Γαλακτομπούρεκο νηστίσιμο

Ένα γευστικό αφράτο γλυκάκι. Γαλακτομπούρεκο νηστίσιμο, για όσους το επιθυμούν και δεν μπορούν χωρίς αυτό, ακόμα και την σαρακοστή. Γίνετε απίστευτα νόστιμο, καλύτερο και από το κανονικό. 

Υλικά:
12 φύλλα κρούστας, 1 πακέτο
1300 ml γάλα αμυγδάλου
220 γρμ. ζάχαρη
165 γρμ. σιμιγδάλι ψιλό
55 γρμ. άνθος αραβοσίτου
40 γρμ. φυτική μαργαρίνη
1 μπανάνα μεγάλη ώριμη
1 κουτ. γλ. κοφτό μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
ξύσμα από ένα λεμόνι
300 γρμ. φυτική μαργαρίνη, λιωμένη για το βουτύρωμα των φύλλων.

Για το σιρόπι:
600 γρ. ζάχαρη
350 γρ. νερό
2 κουτ. σ. μέλι
1/4 πορτοκάλι ακαθάριστο, με τη φλούδα του (πλυμένο καλά)
1 μικρό ξυλάκι κανέλας

Εκτέλεση:

Σιρόπι:
  1. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι, κανέλα, και βράζουμε για 4' λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει να βράζει. 
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το μέλι, ανακατεύουμε να λιώσει, και το αφήνουμε να κρυώσει.
Κρέμα:
  1. Πολτοποιούμε στο μούλτι την μπανάνα, και προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
  2. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα αμυγδάλου, το σιμιγδάλι, το άνθος αραβοσίτου, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού, την βανίλια, και ανακατεύουμε δυνατά με το σύρμα να διαλυθεί το άνθος αραβοσίτου. 
  3. Τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια με το σύρμα, μέχρι να κάψει. Κατόπιν χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά, και ανακατεύουμε συνεχώς να σφίξει η κρέμα καλά.
  4. Αποσύρουμε από την φωτιά την κρέμα, και προσθέτουμε την μαργαρίνη, και την πολτοποιημένη μπανάνα. 
  5. Ανακατεύουμε καλά να λιώσει το βούτυρο και να ενσωματωθούν, την σκεπάζουμε με μεμβράνη να εφάπτει πάνω στην κρέμα για να μην πιάσει κρούστα, και αφήνουμε να κρυώσει.
Ολοκλήρωση:
  1. Βουτυρώνουμε με την φυτική μαργαρίνη καλά ένα ταψί 24X35, και στρώνουμε 6 φύλλα, βουτυρώνοντας ένα-ένα καλά με ένα πινέλο. Δεν τα αλείφουμε, απλά τα ραντίζουμε με αρκετή μαργαρίνη.
  2. Αδειάζουμε τη κρέμα, και την απλώνουμε σε όλο το ταψί να ισιώσει.
  3. Γυρίζουμε προς τα μέσα, και επάνω στην κρέμα, τα φύλλα που περισσεύουν γύρω από το ταψί μας, και τα βουτυρώνουμε.
  4. Στρώνουμε από πάνω άλλα 6 φύλλα, βουτυρώνοντας τα και αυτά ένα-ένα καλά.
  5. Κόβουμε τα περισσεύματα των φύλλων, και με το πινέλο μαζί με βούτυρο, σπρώχνουμε τις άκρες να μπουν τα φύλλα ανάμεσα στα κάτω φύλλα και στα τοιχώματα του ταψιού.
  6. Με ένα κοφτερό μαχαιράκι χαράζουμε το γλυκό σε κομμάτια, και ραντίζουμε με ελάχιστο νερό. 
  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 - 180° C. αντιστάσεις πάνω κάτω, στην κάτω θέση. για 1 ώρα περίπου. Θέλουμε να πάρουν τα φύλλα ένα έντονο χρυσαφί χρώμα.
  8. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και το περιχύνουμε καυτό όπως είναι, με το κρύο σιρόπι, σιγά-σιγά με μία κουτάλα, να βραχούν καλά-καλά όλα τα φύλλα.
  9. Αφήνουμε να κρυώσει καλά, και να απορροφήσει όλο το σιρόπι, χωρίς να το σκεπάσουμε.
Tips:
  • Επειδή η μαργαρίνη περιέχει αρκετή ποσότητα νερού, καλό είναι αφού την λιώσουμε, να χρησιμοποιήσουμε το λάδι που στέκεται πάνω-πάνω, και όχι το νερό που κάθεται κάτω. Διαφορετικά να χρησιμοποιήσουμε κάποιο σπορέλαιο.
  • Αυτό διότι αν βάλουμε το νερό της μαργαρίνης, τα φύλλα θα μαλακώσουν και θα λασπώσουν, ΔΕΝ θα γίνουν αφράτα και τραγανά όπως γίνονται με το βούτυρο...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF