Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018

Βασιλόπιτα με ξηρούς καρπούς και καφέ αράμπικα

Η βασιλόπιτα του 2019!! Ακόμα μια μοσχομυρωδάτη και πρωτότυπη όπως πάντα βασιλόπιτα για να υποδεχτούμε γλυκά το 2019. Με αποξηραμένα σύκα, ξηρούς καρπούς, μπαχαρικά, και... με μοναδικό άρωμα από κόκκους φρεσκοψημένου καφέ αράμπικα!! 
Καλή χρονιά!!
Υλικά: για 14 - 16 κομμάτια, 26-28 εκ. στρογγυλό ταψάκι, ή φόρμα
6 αυγά
270 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
260 γρμ. ζάχαρη άχνη
150 γρμ. μαργαρίνη βιτάμ soft, σε θερμοκρασία δωματίου
120 γρμ. βούτυρο γάλακτος, σε θερμοκρασία δωματίου (εγώ χρησιμοποιώ lourpak)
100 γρμ. κάσιους αλατισμένα, ψιλοαλεσμένα στο μπλέντερ
80 γρμ. πεκάν ψιλοαλεσμένα στο μπλέντερ, εναλλακτικά 80 γρμ. φιστίκι Αιγίνης, ή 80 γρμ. καρύδια
2 1/2 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ, (6 - 7 γρμ.)
1/2 κουτ. γλ. κόλιανδρο κόκκους, τριμμένους σκόνη
100 γρμ. αποξηραμένα σύκα
70 γρμ. λικέρ κουαντρό, ή ρούμι, ή καλό κονιάκ
80 γρμ. φρέσκο γάλα
5 - 6 γρμ. κόκκους φρεσκοψημένους, καφέ αράμπικα
ξύσμα από ένα φρέσκο πορτοκάλι
Εκτέλεση:
  1. Ψιλοαλέθουμε τους ξηρούς καρπούς στο μούλτι. (Τα κάσιους τα τρίβουμε λίγο στην παλάμη να φύγει το πολύ αλάτι αν έχουν αρκετό)
  2. Αφαιρούμε το σκληρό κοτσανάκι από τα σύκα, τα κόβουμε σε κομματάκια, και τα βάζουμε με το ξύσμα πορτοκαλιού σε ένα μπολ. 
  3. Τα περιχύνουμε με το λικέρ ή το κονιάκ και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 2 ώρες. Κατόπιν τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ. 
  4. Βάζουμε στο μπρίκι του καφέ το γάλα με τους κόκκους καφέ, και το φέρνουμε σε σημείο βρασμού. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε για 2 ώρες να μουλιάσουν, και να βγάλουν το άρωμά τους.
  5. Αλέθουμε σε μύλο του καφέ τους κόκκους κόλιανδρο.
  6. Κοσκινίζουμε σε ένα λεκανάκι το αλεύρι, με το μπέικιν πάουντερ, και προσθέτουμε το τριμμένο κόλιανδρο.
  7. Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα τα βούτυρα, με την άχνη ζάχαρη μέχρι να φουσκώσουν και να σχηματιστεί μια σχετικά λευκή κρέμα. Προσθέτουμε και τους αλεσμένους ξηρούς καρπούς, ανακατεύουμε λίγο, και προσθέτουμε το γάλα, αφού αφαιρέσουμε πρώτα τους κόκκους καφέ.
  8. Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά, και συνεχίζουμε με το πολτοποιημένο σύκο, και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν καλά.
  9. Σταματάμε το χτύπημα, κατεβάζουμε τον κάδο από το μίξερ, και ρίχνουμε το μείγμα αλεύρι σταδιακά, ανακατεύοντας πλέον με μια σπάτουλα, να ενσωματωθεί καλά.
  10. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα αντικολητικό ταψί στρογγυλό, διαμέτρου 26 εκ. ή το στρώνουμε με χαρτί ψησίματος, και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Κτυπάμε το ταψί να κάτσει το μίγμα σε επίπεδη επιφάνεια. 
  11. Ψήνουμε για 40 - 45 λεπτά περίπου. Μετά τα 35' δοκιμάζουμε με λεπτό μαχαιράκι, ή καλαμάκι από σουβλάκι, καρφώνοντας το στο κέντρο και να βγαίνει εντελώς στεγνό. Αφήνουμε την βασιλόπιτα να κρυώσει πάνω σε μια σχάρα, και την ξεφορμάρουμε. 
  12. Κατόπιν την καλύπτουμε με άχνη ζάχαρη, ή με γλάσο ζάχαρης, και την στολίζουμε με το γούστο μας.
Tips:
 1) Εναλλακτικά τρίψτε το κόλιανδρο στο μπλέντερ, όχι μούλτι, με λίγη ζάχαρη, ή στο γουδί με ζάχαρη. Υπάρχει έτοιμο τριμμένο κόλιανδρο, αλλά να βρείτε μόνο με κόκκους, όχι με όλο το φυτό. Οι κόκκοι έχουν το έντονο καθαρό άρωμα, ενώ αν είναι με ολόκληρο το φυτό, δεν έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα σε άρωμα.
2) Αν δεν θέλετε να βάλετε αλκοόλ, λόγο το ότι θα φάνε και μικρά παιδιά, αντικαταστήστε το με ίση ποσότητα από φρέσκο χυμό πορτοκάλι, ή μειώστε την δόση, και συμπληρώστε με χυμό πορτοκάλι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF