Μια πολύ ωραία και εντυπωσιακή τάρτα μήλου. Με τραγανό μπισκότο από ζύμη μπριζέ, κρέμα μήλου, και φέτες μήλου καραμελωμένα με καστανή ζάχαρη..
Υλικά για μια ταρτιέρα στρογγυλή 26 εκ. διάμετρο, ή ορθογώνια 35Χ11 εκ.Για τη ζύμη μπριζέ:
140 γρμ. βούτυρο γάλακτος, κρύο από το ψυγείο
270 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 μέτρια αυγά
35 γρμ. νερό
1 κουτ. σ. ζάχαρη, (15 γρμ.)
1/3 κουτ. γλ. κανέλα
1 πρέζα αλάτι
1 βανίλια
Για την κρέμα μήλου:
220 γρμ. γάλα
90 γρμ. κορν φλάουρ
3 κρόκους αυγών
120 γρμ. ζάχαρη
280 γρμ. πολτό από κόκκινα σκληρά μήλα, (όχι ξινόμηλα)
2 κουτ. σ. χυμό λεμόνι
2 βανίλιες, ή αν βρούμε 1 κουτ. γλ. εσάνς μήλου
15 γρμ. βούτυρο γάλακτος
ελάχιστη κανέλα, 2-3 πρέζες
μία πρέζα αλάτι
2 μέτρια κόκκινα σκληρά μήλα
καστανή ζάχαρη
λίγη κανέλα
Εκτέλεση
Ζύμη μπριζέ:
- Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ, και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία ελαστική και λεία ζύμη.
- Την καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα να ξεκουραστεί.
- Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο στο μέγεθος της φόρμας, και την τοποθετούμε μέσα στη φόρμα.
- Την απλώνουμε καλά με την παλάμη μας να κάτσει παντού φτιάχνοντας παχιά τοιχώματα μαζεύοντας το περίσσευμα προς τα μέσα.
- Τρυπάμε καλά την επιφάνεια με ένα πιρούνι ή με το πίσω μέρος από ένα καλαμάκι για σουβλάκι, και τοποθετούμε μέσα στη βάση ένα κομμάτι στρογγυλό φύλλο ψησίματος.
- Την γεμίζουμε με ρύζι, φασόλια, φακές κ.λ.π. για να έχει βάρος να μην φουσκώσει η ζύμη.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 C. στην κάτω θέση για 25 λεπτά.
- Βγάζουμε από το φούρνο και αφαιρούμε το χαρτί με τα όσπρια.
- Τοποθετούμε ξανά στο φούρνο στην μεσαία θέση για 5' λεπτά ακόμα, ίσα-ίσα να πάρει ένα απαλό χρώμα.
- Βράζουμε σε αρκετό νερό 400 γρμ. περίπου μήλα ολόκληρα μέχρι να μαλακώσουν. Κατόπιν τα καθαρίζουμε τα κόβουμε κομμάτια, ζυγίζουμε 280 γρμ. και τα ανακατεύουμε με το χυμό λεμονιού. Τα πολτοποιούμε καλά στο μούλτι.
- Βάζουμε στη φωτιά το γάλα, την βανίλια ή το εσάνς, τη μισή ζάχαρη, και το αλάτι, μέχρι να κάψει, και ταυτόχρονα ανακατεύουμε με το σύρμα την υπόλοιπη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, και τους κρόκους.
- Χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά, και στη συνέχεια, ρίχνουμε μέσα στο μίγμα κρόκων, 4-5 κουταλιές από το ζεστό γάλα. Ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα, και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το γάλα ανακατεύοντας.
- Προσθέτουμε και τον πολτό μήλου ανακατεύοντας συνέχεια σε χαμηλή φωτιά μέχρι να κοχλάσει η κρέμα.
- Αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε καλά να λιώσει, και αδειάζουμε την κρέμα σε καθαρό μπολ.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη που να εφάπτει επάνω στην κρέμα, και την αφήνουμε να κρυώσει.
- Δουλεύουμε καλά με το σύρμα την κρέμα, και την αδειάζουμε μέσα στην τάρτα, (δεν την έχουμε βγάλει από την φόρμα), και την ισιώνουμε με μια σπάτουλα.
- Πλένουμε και καθαρίζουμε τα 2 μήλα από τον πυρήνα τους, όχι την φλούδα. Κατόπιν τα κόβουμε κάθετα στη μέση, και με ένα κοφτερό μαχαίρι, κατά προτίμηση κεραμικό για να μην μαυρίσουν, τα κόβουμε οριζόντια σε λεπτές φέτες 3-4 χιλ.
- Σημείωση. Η φλούδα με το ψήσιμο παραμένει ελαφρώς σκληρή. Αν θέλετε την αφαιρείτε. Απλά δίνει καλύτερη εμφάνιση στις φετούλες.
- Τοποθετούμε τις φέτες ελαφρώς λοξά, όχι κάθετα, βυθίζοντάς τις μέσα στην κρέμα, την μία κοντά στην άλλη, σχεδόν κολλητά.
- Αν χρησιμοποιήσουμε στρογγυλή ταρτιέρα, τις τοποθετούμε κυκλικά, ξεκινώντας από τα έξω με τις μεγαλύτερες φετούλες, προς το κέντρο με τις μικρότερες φετούλες.
- Αν χρησιμοποιήσουμε ορθογώνια, τις τοποθετούμε σε δύο σειρές κατά μήκος, την μια μπροστά από την άλλη.
- Αλείφουμε με ένα πινελάκι με λιωμένο βούτυρο ελαφρώς την επιφάνεια στις φετούλες, και πασπαλίζουμε με αρκετή καστανή ζάχαρη και με ελάχιστη κανέλα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 C. βαθμούς στη μεσαία θέση, έως ότου πάρουν τα μήλα χρώμα, να καραμελώσουν.
- Αφήνουμε 5-10 λεπτά να σταθεί, και προσεχτικά την βγάζουμε από την φόρμα, και την τοποθετούμε σε ένα δίσκο ή πιατέλα.
- Σερβίρεται κρύα, ή ζεστή, με άχνη ζάχαρη και κανέλα, ή φτιάχνουμε λίγο σιρόπι μήλου αρωματισμένο με κανέλα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου