Αρωματικά παξιμαδάκια με μπαχαρικά, ούζο και σταφίδα. Μοναδικά στη γεύση, απίστευτα αφράτα και τραγανά!!
Υλικά:1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
350 γρμ. καλό ελαιόλαδο
100 γρμ ούζο
30 γρμ. κονιάκ
130 γρμ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
240 γρμ. ζάχαρη
2 1/2 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. γλ. κοφτό σόδα
1 1/2 κουτ. σ. γλυκάνισο
1 κουτ. σ. κοφτή κανέλα σκόνη
1/2 κουτ. γλ. γαρύφαλλο σκόνη
1 1/2 κουτ. γλ. αλάτι
150 γρμ. σταφίδες μαύρες
σουσάμι για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, και το γαρύφαλλο.
- Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε με το σύρμα όλα τα υλικά για 5 λεπτά, εκτός το μίγμα αλεύρι, το χυμό, την σόδα, και τις σταφίδες.
- Προσθέτουμε το χυμό πορτοκάλι διαλύοντας μέσα την σόδα.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε το μισό μίγμα αλεύρι, και ζυμώνουμε πλέον με τον γάντζο. Κατόπιν προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, και συνεχίζουμε το ζύμωμα έως ότου απορροφηθεί όλο, και να ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα. Θα έχουμε μία απαλή και σχετικά μαλακιά ζύμη. (Αν χρειαστεί περισσότερη υγρασία, προσθέτουμε ελάχιστο χυμό ή νερό. 1-2 κουταλιές).
- Τέλος προσθέτουμε και τις σταφίδες, και ζυμώνουμε για λίγο ακόμα.
- Χωρίζουμε την ζύμη στα τέσσερα, και την πλάθουμε σε μακρόστενα στρογγυλά μπαστούνια σε μήκος όσο το ταψί του φούρνου μας στο στενό μέρος.
- Τα κυλάμε πάνω σε αρκετό σουσάμι, και τα βάζουμε στη λαμαρίνα ή στο ταψί του φούρνου μας, στρωμένο με χαρτί ψησίματος, αφήνοντας μικρό κενό μεταξύ τους να μην κολλήσουν στο φούσκωμα.
- Με μια πλαστικιά σπάτουλα ζύμης, τα χωρίζουμε σε λεπτές φέτες 1, 5 εκ. πάχος περίπου.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C. βαθμούς για 40 λεπτά περίπου, ίσα να αρχίσουν να παίρνουν ένα ελαφρύ χρώμα.
- Κατόπιν τα βγάζουμε, τα αφήνουμε 5 λεπτά να σταθούν, τα χωρίζουμε εντελώς, και τα τοποθετούμε ξανά στην λαμαρίνα.
- Κατεβάζουμε την θερμοκρασία στους 140 C. βαθμούς, και τα ξαναψήνουμε για 20-30 λεπτά ακόμα να γίνουν τραγανά, ή ανάλογα πόσο τραγανά τα θέλουμε.
- Τα αποθηκεύουμε αεροστεγώς για να παραμείνουν τραγανά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου