Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

Παξιμαδάκια με ούζο και σταφίδες

Αρωματικά παξιμαδάκια με μπαχαρικά, ούζο και σταφίδα. Μοναδικά στη γεύση, απίστευτα αφράτα και τραγανά!!
Υλικά:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
350 γρμ. καλό ελαιόλαδο
100 γρμ ούζο
30 γρμ. κονιάκ
130 γρμ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
240 γρμ. ζάχαρη
2 1/2 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. γλ. κοφτό σόδα
1 1/2 κουτ. σ. γλυκάνισο
1 κουτ. σ. κοφτή κανέλα σκόνη
1/2 κουτ. γλ. γαρύφαλλο σκόνη
1 1/2 κουτ. γλ. αλάτι
150 γρμ. σταφίδες μαύρες
σουσάμι για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
  1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, και το γαρύφαλλο.
  2. Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε με το σύρμα όλα τα υλικά για 5 λεπτά, εκτός το μίγμα αλεύρι, το χυμό, την σόδα, και τις σταφίδες.
  3. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκάλι διαλύοντας μέσα την σόδα.
  4. Στη συνέχεια ρίχνουμε το μισό μίγμα αλεύρι, και ζυμώνουμε πλέον με τον γάντζο. Κατόπιν προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, και συνεχίζουμε το ζύμωμα έως ότου απορροφηθεί όλο, και να ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα. Θα έχουμε μία απαλή και σχετικά μαλακιά ζύμη. (Αν χρειαστεί περισσότερη υγρασία, προσθέτουμε ελάχιστο χυμό ή νερό. 1-2 κουταλιές).
  5. Τέλος προσθέτουμε και τις σταφίδες, και ζυμώνουμε για λίγο ακόμα.
  6. Χωρίζουμε την ζύμη  στα τέσσερα, και την πλάθουμε σε μακρόστενα στρογγυλά μπαστούνια σε μήκος όσο το ταψί του φούρνου μας στο στενό μέρος.
  7. Τα κυλάμε πάνω σε αρκετό σουσάμι, και τα βάζουμε στη λαμαρίνα ή στο ταψί του φούρνου μας, στρωμένο με χαρτί ψησίματος, αφήνοντας μικρό κενό μεταξύ τους να μην κολλήσουν στο φούσκωμα.
  8. Με μια πλαστικιά σπάτουλα ζύμης, τα χωρίζουμε σε λεπτές φέτες 1, 5 εκ. πάχος περίπου.
  9. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C. βαθμούς για 40 λεπτά περίπου, ίσα να αρχίσουν να παίρνουν ένα ελαφρύ χρώμα.
  10. Κατόπιν τα βγάζουμε, τα αφήνουμε 5 λεπτά να σταθούν, τα χωρίζουμε εντελώς, και τα τοποθετούμε ξανά στην λαμαρίνα. 
  11. Κατεβάζουμε την θερμοκρασία  στους 140 C. βαθμούς, και τα ξαναψήνουμε για 20-30 λεπτά ακόμα να γίνουν τραγανά, ή ανάλογα πόσο τραγανά τα θέλουμε.
  12. Τα αποθηκεύουμε αεροστεγώς για να παραμείνουν τραγανά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF