Νόστιμα τραγανά μπισκότα με βρώμη, φρούτα, και ξηρούς καρπούς. Προτείνονται για δίαιτα αφαιρώντας όλη τη ζάχαρη, ή τη μισή ποσότητα. Επίσης αντί για βούτυρο βάζουμε ίση ποσότητα μόνο ελαιόλαδο.
Υλικά:450 γρμ. Βρώμη
220 γρμ. αμύγδαλα, ή φουντούκια, ή και τα δύο
1 1/2 κουτ. γλ. σόδα
1 1/2 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
1 1/2 κουτ. γλ. κανέλα
1 βανίλια
150 γρμ. μπανάνα πολτοποιημένη, ή μήλο πολτοποιημένο
120 γρμ. μέλι χλιαρό
1 1/2 κουτ. σ. ζάχαρη καστανή, (λιγότερη ή περισσότερη, ανάλλογα τι θέλουμε)
37 γρμ. Βούτυρο γάλακτος λιωμένο,
1 1/2 κουτ. σ. ελαιόλαδο
150 γρμ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
Εκτέλεση:
- Αλέθουμε λίγο στο μούλτι την βρώμη, και μετά τους ξηρούς καρπούς.
- Πολτοποιούμε στο μούλτι το φρούτο που έχουμε επιλέξει, (μπανάνα ή μήλο), με 50 γρμ. από το χυμό πορτοκαλιού
- Ανακατεύουμε την αλεσμένη βρώμη με το μπέιικιν πάουντερ, τη κανέλα, και τη βανίλια.
- Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το πολτοποιημένο φρούτο, τη ζάχαρη, το μέλι, το βούτυρο, και το ελαιόλαδο, και ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα.
- Ρίχνουμε στον υπόλοιπο χυμό πορτοκάλι την σόδα, ανακατεύουμε ελαφρώς, και το αδειάζουμε στον κάδο.
- Ανακατεύουμε 3-4 στροφές, και βάζουμε στο μίξερ το φτερό.
- Ρίχνουμε σε δύο τρείς δόσεις το μίγμα βρώμης, και ζυμώνουμε καλά.
- Τέλος, προσθέτουμε τους αλεσμένους ξηρούς καρπούς, και ζυμώνουμε για λίγο ακόμα.
- Αδειάζουμε την ζύμη σε μια λεκάνη, και ζυμώνουμε λίγο ακόμα με τα χέρια.
- Τοποθετούμε την μισή ζύμη σε αντικολλητικό χαρτί, και ανοίγουμε με τον πλάστη σε παχύ φίλο περίπου ½ εκ. πάχος, (δεν φουσκώνουν σχεδόν καθόλου με το ψήσιμο, οπότε υπολογίζουμε το πόσο παχιά θέλουμε να βγουν τα μπισκότα μας), και με ένα κουπ πατ αρεσκείας μας, κόβουμε τα μπισκότα μας.
- Αφού τελειώσουμε, συνεχίζουμε το ίδιο με την υπόλοιπη ζύμη.
- Τοποθετούμε σε λαμαρίνα με χαρτί ψησίματος, και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° βαθμούς για 12-14 λεπτά.
- Εδώ θέλει προσοχή, διότι παίζει ρόλο το πόσο πάχος τους έχουμε δώσει. Πρέπει να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα.
- Τα τοποθετούμε σε σχάρα να κρυώσουν καλά.
Tips:
- Μπορούμε να προσθέσουμε και σταφίδες, ή κρανμπερι, ή 200 γρμ. σταγόνες σοκολάτας.
- Μπορούμε να συνδυάσουμε ξηρούς καρπούς. Ή μόνο σταφίδες, ή μόνο σοκολάτα. Βασικά μπορούμε να βάλουμε ότι μας αρέσει.
- Δεν βγαίνουν πολύ γλυκά διότι είναι διαίτης. Αν θέλουμε πιο γλυκά, προσθέτουμε μία κουταλιά ζάχαρη ακόμα.
- Μπορούμε να αλλάξουμε την γεύση προσθέτοντας 1/2 κουτ. γλ. γαρίφαλο, ή μαστίχα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου