Χαλβάς με σιμιγδάλι, Υπέροχος μοσχομυρωδάτος χαλβάς με καβουρδισμένα αμύγδαλα, σταφίδες, και μέλι. Αρωματισμένος με κανέλα και πορτοκάλι.
Υλικά:
120 γρμ. ηλιέλαιο
100 γρμ. μαργαρίνη
270 γρμ. σιμιγδάλι χοντρό
80 γρμ. σιμιγδάλι ψιλό
130 γρμ. αμύγδαλα καβουρδισμένα και χοντροκομμένα
80 γρμ. σταφίδα ξανθή, ή μαύρη
ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι
κανέλα σκόνη για πασπάλισμα
Για το σιρόπι
1 λίτρο νερό
430 γρμ. ζάχαρη
50 γρμ. μέλι
2 ξυλάκια κανέλας
1/2 πορτοκάλι ακαθάριστο
Εκτέλεση:
- Ζεσταίνουμε το λάδι με την μαργαρίνη σε μια βαθιά κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, χωρίς να το αφήσουμε να κάψει, γιατί ο χαλβάς θα μυρίζει.
- Ρίχνουμε το σιμιγδάλι και το καβουρδίζουμε, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρει ελαφρώς χρώμα.
- Σε άλλη κατσαρόλα βράζουμε ταυτόχρονα για 5-6 λεπτά σε μέτρια φωτιά τη ζάχαρη, το νερό, το μέλι, το μισό πορτοκάλι, και τις κανέλες.
- Όταν καβουρδιστεί το σιμιγδάλι προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς, και καβουρδίζουμε για 1-2 λεπτά ακόμα.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το πορτοκάλι και την κανέλα από το σιρόπι, και ρίχνουμε το καυτό σιρόπι λίγο-λίγο ανακατεύοντας προσεκτικά γιατί πιτσιλάει αρκετά. Προσοχή!! δεν το ρίχνουμε όλο μαζί, ή σε μεγάλη ποσότητα.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ξαναβάζουμε πάλι επάνω την κατσαρόλα. Ανακατεύουμε για 2 - 3 λεπτά να κοχλάσει και να απορροφήσει το σιρόπι. Δεν τον στεγνώνουμε αρκετά.
- Αδειάζουμε τον χαλβά σε φόρμα του κέικ με αποσπόμενο τσέρκι, αυτήν με την τρύπα, και πιέζουμε με ένα κουτάλι να κάτσει καλά.
- Αφήνουμε να κρυώσει για 1 ώρα περίπου, και ξεφορμάρουμε αναποδογυρίζοντας τη φόρμα σε μια πιατέλα.
- Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο αμύγδαλο και κανέλα.
1) Μπορούμε να προσθέσουμε καρύδια, ή να συνδυάσουμε όπως θέλουμε.
2) Προσοχή στο καβούρδισμα του χαλβά, διότι αρπάζει αμέσως το σιμιγδάλι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου