Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

Χαλβάς σιμιγδαλένιος


Χαλβάς με σιμιγδάλι, Υπέροχος μοσχομυρωδάτος χαλβάς με καβουρδισμένα αμύγδαλα, σταφίδες, και μέλι. Αρωματισμένος με κανέλα και πορτοκάλι.
Υλικά:

Για το χαλβά:
120 γρμ. ηλιέλαιο
100 γρμ. μαργαρίνη
270 γρμ. σιμιγδάλι χοντρό
80 γρμ. σιμιγδάλι ψιλό
130 γρμ. αμύγδαλα καβουρδισμένα και χοντροκομμένα
80 γρμ. σταφίδα ξανθή, ή μαύρη
ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι
κανέλα σκόνη για πασπάλισμα
Για το σιρόπι
1 λίτρο νερό
430 γρμ. ζάχαρη
50 γρμ. μέλι
2 ξυλάκια κανέλας
1/2 πορτοκάλι ακαθάριστο
Εκτέλεση:
  1. Ζεσταίνουμε το λάδι με την μαργαρίνη σε μια βαθιά κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, χωρίς να το αφήσουμε να κάψει, γιατί ο χαλβάς θα μυρίζει.
  2. Ρίχνουμε το σιμιγδάλι και το καβουρδίζουμε, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρει ελαφρώς χρώμα.
  3. Σε άλλη κατσαρόλα βράζουμε ταυτόχρονα για 5-6 λεπτά σε μέτρια φωτιά τη ζάχαρη, το νερό, το μέλι, το μισό πορτοκάλι, και τις κανέλες.
  4. Όταν καβουρδιστεί το σιμιγδάλι προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς, και καβουρδίζουμε για 1-2 λεπτά ακόμα. 
  5. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το πορτοκάλι και την κανέλα από το σιρόπι, και ρίχνουμε το καυτό σιρόπι λίγο-λίγο ανακατεύοντας προσεκτικά γιατί πιτσιλάει αρκετά. Προσοχή!! δεν το ρίχνουμε όλο μαζί, ή σε μεγάλη ποσότητα.
  6. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ξαναβάζουμε πάλι επάνω την κατσαρόλα. Ανακατεύουμε για 2 - 3 λεπτά να κοχλάσει και να απορροφήσει το σιρόπι. Δεν τον στεγνώνουμε αρκετά.
  7. Αδειάζουμε τον χαλβά σε φόρμα του κέικ με αποσπόμενο τσέρκι, αυτήν με την τρύπα, και πιέζουμε με ένα κουτάλι να κάτσει καλά. 
  8. Αφήνουμε να κρυώσει για 1 ώρα περίπου, και ξεφορμάρουμε αναποδογυρίζοντας τη φόρμα σε μια πιατέλα. 
  9. Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο αμύγδαλο και κανέλα.
Ο χαλβάς σφίγγει καθώς κρυώνει.
Tips:
1) Μπορούμε να προσθέσουμε καρύδια, ή να συνδυάσουμε όπως θέλουμε.
2) Προσοχή στο καβούρδισμα του χαλβά, διότι αρπάζει αμέσως το σιμιγδάλι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF