Πέμπτη 5 Απριλίου 2018

Κουλουράκια βανίλιας

Υπέροχα τραγανά βουτυράτα κουλουράκια με άρωμα βανίλιας. Για το Πάσχα, για τον καφέ σας, για οποιαδήποτε στιγμή.

Υλικά:

Για την ζύμη:
600 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, (Αλλατίνη)
140 γρμ. βούτυρο γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου
140 γρμ. μαργαρίνη τύπου βιτάμ, σε θερμοκρασία δωματίου
40 γρμ. ελαιόλαδο
200 γρμ. ζάχαρη άχνη
50 γρμ. γάλα φρέσκο
1 αυγό, (50-55 γρμ.)
3 κουτ. γλ. σιρόπι βανίλιας, ή 3 στικ βανίλιας
1 κουτ. γλ. καλό μπέικιν πάουντερ

Για την επάλειψη:
1 κρόκο αυγού
2 κουτ. σ. γάλα
Εκτέλεση:
  1. Βγάζουμε τα βούτυρα αρκετές ώρες πριν από το ψυγείο, να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου, και τα κόβουμε σε κυβάκια.
  2. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά, και τα χτυπάμε καλά με το γάντζο να ομογενοποιηθούν, και να έχουμε μία απαλή μαλακιά ζύμη, ίσα που να μην κολλάει στα χέρια. Μην περιμένετε ότι θα είναι η ζύμη δεμένη, ελαστική σαν ψωμί, ή τσουρέκι. Απλά απαλή και να μην κολλάει.
  3. Βάζουμε την ζύμη σε ένα μπολ, την σκεπάζουμε με μεμβράνη, και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον να παγώσει.
  4. Πλάθουμε τα κουλουράκια σε διάφορα σχήματα, και τα βάζουμε σε λαμαρίνα, στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Αφήνουμε κενό μεταξύ τους, διότι θα φουσκώσουν. 
  5. Ανακατεύουμε τον κρόκο με 2 κουταλιές γάλα, και με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια στα κουλουράκια. 
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 C. να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφή χρώμα. 30 λεπτά περίπου.
  7. Αφαιρούμε από το φούρνο, και τα τοποθετούμε σε μία σχάρα να κρυώσουν εντελώς. 
  8. Τα αποθηκεύουμε σε μεταλλικό δοχείο καλά κλεισμένο, σε δροσερό και ξηρό μέρος. Διατηρούνται για αρκετό καιρό.
Φτιάχνει 40-45 κουλουράκια

Tips:
1. Επειδή τα κουλουράκια φουσκώνουν, δοκιμάστε πρώτα να φτιάξετε λίγα, για να δείτε το μέγεθος που θα βγουν, ώστε στην επόμενη φουρνιά, να τα κάνετε όλα τα ίδια, και στο μέγεθος που προτιμάτε.
2. Τον σημαντικότερο ρόλο στη γεύση και άρωμα τον παίζει το βούτυρο γάλακτος. Ένα καλό βούτυρο θα δώσει και καλά αποτελέσματα στο άρωμα και την γεύση.
3. Επίσης, έχω παρατηρήσει ότι διαφορετικές μάρκες αλευριού, δίνουν και άλλη υφή στη ζύμη. Οπότε αν χρησιμοποιήσετε άλλη μάρκα αλεύρι, ίσως χρειαστεί να προσθέσετε περισσότερη υγρασία, (λίγο γάλα), ή περισσότερο αλεύρι. Θα το δείτε στο αποτέλεσμα του ζυμώματος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF