Τραγανές φωλίτσες μπανόφι!! Γεμιστές με μπανάνες και dulce de Leche, διακοσμημένες με σαντιγί και ξύσμα σοκολάτας.
Δεν μένουμε όμως μόνο σε αυτό!! Τις φτιάχνουμε και με φύλλο κρούστας, αλλά και με κανταΐφι, και τις γεμίζουμε με διάφορες κρέμες!!
Όπως: φωλίτσες μπανόφι, με μπανάνες και καραμέλα (dulce de Leche). Φωλίτσες κρέμας, με κρέμα πατισερί αρωματισμένη με πορτοκάλι ή φυσική βανίλια. Φωλίτσες σοκολάτας, με κρέμα σοκολάτας, μπανάνα, και καρύδι. Γαρνιρισμένες με σαντιγί, ξύσμα σοκολάτας, φιστίκι Αιγίνης, κ.λ.π. Σας έχω όλες τις συνταγές, απλά διαλέξτε μια ή περισσότερες, και φτιάξτε αυτά τα καταπληκτικά και μοναδικά γλυκίσματα!! σύμφωνα με το γούστο σας.
Φτιάξτε αν θέλετε λίγες απ' όλες, και έτσι θα έχετε μια ποικιλία γλυκισμάτων που θα εκπλαγείτε εσείς και οι φίλοι σας!! Δεν είναι καθόλου δύσκολες.
Υλικά για 20 φωλίτσες:1 ταψί 30X40 εκ. περίπου
Για το σιρόπι:
400 γρμ. νερό
450 γρμ. ζάχαρη
100 γρμ. μέλι
1 ξηλάκι κανέλα
4-5 γαρυφαλλάκια
1 κουτ. γλ. χυμό λεμόνι
Για την βάση: κράμπλ αμυγδάλου:
150 γρμ. αλεύρι
60 γρμ. ζάχαρη
150 γρμ. αμύγδαλο σκόνη
140 γρμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1/4 κουτ. γλ. γαρύφαλλο τριμμένο
μια ππέζα αλάτι
Για τις φωλιές:
12 φύλλα κρούστας
Γέμιση 1η: dulce de Leche
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα, καραμελωμέναο, (βλέπε συνταγή)
2-3 μπανάνες, κομμένες σε λεπτές φέτες, (60 φέτες)
Γέμιση 2η: κρέμα πατισερί
250 γρμ. γάλα φρέσκο
50 γρμ. ζάχαρη
30 γρμ. κορν φλάουρ
2 κρόκους
10 γρμ. βούτυρο
50 γρμ. λευκή κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
1 κουτ. γλ. εσάνς πορτοκάλι, ή 1 φακελάκι βανίλια με άρωμα πορτοκαλιού
3 κουτ. σ. σαντιγί
Γέμιση 3η: κρέμα σοκολάτας
230 γρμ. κουβερτούρα 35%-52% κακάο, ψιλοκομμένη
180 ml. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
2 κουτ. σ. πραλίνα φουντουκιού
20 μισά καρύδια (ψίχα)
20 φέτες μπανάνας
Για την διακόσμηση:
σαντιγί
ξύσμα σοκολάτας
φιστίκι Αιγίνης κ.λ.π.
Εκτέλεση:
Σιρόπι:
Βάζουμε σε κατσαρόλα την ζάχαρη, το νερό, την κανέλα, και τα γαρύφαλλα, και βράζουμε για 2 λεπτά από την ώρα του βρασίματος.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, και προσθέτουμε το μέλι και το χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε, και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Θέλουμε ένα σφιχτό σχετικά σιρόπι, βαρύ, διότι εάν είναι ελαφρύ, θα μας διαλυθεί το γράμπλ, και δεν θα μπορούμε να σηκώσουμε την φωλιά για να την σερβίρουμε.
Βάση: κράμπλ αμυγδάλου:
Σε ένα λεκανάκι ανακατεύουμε αλεύρι, ζάχαρη, αμύγδαλο, γαρύφαλλο, αλάτι, και προσθέτουμε το βούτυρο κομματάκια.
Ζυμώνουμε καλά με το χέρι να γίνει μία σφιχτή ζύμη.
Την τοποθετούμε μέσα στο ταψί, και με την παλάμη μας την απλώνουμε ομοιόμορφα ώστε να καλύψουμε όλο το ταψί.
Φωλιές:
- Απλώνουμε στον πάγκο 1 φύλλο, το βουτυρώνουμε, τοποθετούμε το δεύτερο, βουτυρώνουμε, τοποθετούμε και το τρίτο, και βουτυρώνουμε και αυτό. Δεν αλείφουμε με το πινέλο, απλά ραντίζουμε με το πινέλο λίγο βούτυρο επάνω στα φύλλα, διότι δεν θέλουμε να μαλακώσουν.
- Με το ρολάκι, (κόφτης πίτσας και φύλλου) ή με ένα κοφτερό μαχαιράκι κόβουμε κατά μήκος τα φύλλα σε 5 όμοιες λωρίδες.
- Διπλώνουμε στη μέση κατά μήκος την κάθε λωρίδα, την βουτυρώνουμε απαλά,
και ξαναδιπλώνουμε στη μέση απαλά, δεν την πιέζουμε πολύ.
- Έτσι θα φτιάξουμε μια λωρίδα, 1,5 εκ. περίπου φάρδος, και βουτυρώνουμε απαλά.
- Παίρνουμε ένα σκεύος κυλινδρικό που να έχει διάμετρο περίπου 6 εκ. Αυτό μπορεί να είναι ένα ποτήρι σωλήνα, ένα μικρό μπουκάλι, ένα βαζάκι, κ.λ.π.
- Τοποθετούμε τις φωλίτσες στο ταψί επάνω στην ζύμη κράμπλ, κοντά την μια με την άλλη, δεν αφήνουμε κενό, ίσα να παίρνει αέρα, και με την διπλωμένη πλευρά του φύλλου, προς τα επάνω. Δηλαδή να πατάει η μεριά που ενώνουν τα φύλλα, και όχι αυτή που διπλώνουν, για να μην μας ανοίξουν κατά το ψήσιμο, αλλά και να μπορούν να τραβήξουν από κάτω, το σιρόπι όταν σιροπιάσουμε.
- Φτιάχνουμε έτσι όλες τις φωλίτσες με τον ίδιο τρόπο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 C. βαθμούς, να πάρουν ένα καλό χρώμα. Περίπου 40 λεπτά. Πρέπει να ψηθεί καλά το κράμπλ.
- Αφαιρούμε απο τον φούρνο, και με μια κουτάλα, σιροπιάζουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι, προσεχτικά και σιγά σιγά, να βραχούν καλά οι φωλίτσες με το σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσουν, και να απορροφηθεί το σιρόπι.
Γέμιση 1η: dulce de Leche:
- Αυτό μπορούμε να το έχουμε έτοιμο από την προηγούμενη μέρα, ή και αρκετές μέρες ενωρίτερα, δεν μπορούμε να το φτιάξουμε την ίδια μέρα.
- Βάζουμε τα κουτιά ζαχαρούχο γάλα όπως είναι κλειστά σε μια κατσαρόλα, και γεμίζουμε με νερό. Το νερό πρέπει να σκεπάζει καλά τα κουτιά.
- Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, ίσα να κοχλάζει, για 3 ώρες, συμπληρώνοντας νερό όταν χρειάζεται. Καθ όλη την διάρκεια του βρασήματος, δεν πρέπει να μείνουν ακάλυπτα τα κουτιά από νερό. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά, πριν τα ανοίξουμε. Προσοχή! δεν τα ποτέ ανοίγουμε ζεστά.
- Βάζουμε την dulce de Leche σε μια σακούλα του κορνέ με φαρδιά ίσια μύτη.
- Κρατάμε από το γάλα ένα ποτηράκι του κρασιού.
- Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα σε μία κατσαρόλα, και το τοποθετούμε στη φωτιά να έρθει σε σημείο βρασμού.
- Χτυπάμε ταυτόχρονα με το σύρμα σε ένα μπολ το γάλα, τους κρόκους, την ζάχαρη, το κορν φλάουρ, και το εσάνς πορτοκάλι.
- Προσθέτουμε λίγο από το καυτό γάλα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Ρίχνουμε όλο αυτό το μείγμα στην κατσαρόλα με το γάλα, και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα να μην μας πιάσει η κρέμα, έως ότου να δέση αρκετά η κρέμα, περίπου ένα λεπτό.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά, και προσθέτουμε την ψιλοκομμένη λευκή σοκολάτα, και το βούτυρο, και ανακατεύουμε καλά να λιώσουν.
- Την αδειάζουμε σε καθαρό μπολ, και την σκεπάζουμε με μεμβράνη να εφάπτει επάνω στην κρέμα, για να μην πιάσει κρούστα.
- Την κρυώνουμε καλά στο ψυγείο, και την χτυπάμε στο μίξερ για 1-2 λεπτά να αφρατέψει, προσθέτοντας και την σαντιγί.
- Βάζουμε την κρέμα σε μια σακούλα του κορνέ με φαρδιά ίσια μύτη.
- Βάζουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι, και τοποθετούμε στη φωτιά να έρθει σε σημείο βρασμού.
- Σε ένα μπολ, βάζουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα, και αδειάζουμε επάνω την καυτή κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε με μαρίζ να λιώσει καλά η κουβερτούρα, και να ομογενοποιηθεί, και προσθέτουμε την πραλίνα. Ανακατεύουμε καλά.
- Την αδειάζουμε σε ένα μεγάλο σκεύος, και την βάζουμε στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί λίγο.
- Βάζουμε την σαντιγί που έχουμε αγοράσει, ή φτιάξει από πριν, χτυπώντας κρέμα γάλακτος με λίγη ζάχαρη άχνη και εσάνς βανίλιας, σε μια σακούλα του κορνέ, με μέτρια μύτη κορνέ.
- Με ένα μαχαιράκι, χωρίζουμε το κράμπλ σε κομμάτια, σύμφωνα με την περίμετρο που έχουν οι φωλίτσες
- Με μια σπάτουλα σηκώνουμε προσεχτικά μια-μια φωλίτσα, και την μεταφέρουμε σε καθαρή πιατέλα, ή δίσκο.
- Τoποθετούμε 2 φέτες μπανάνα σε κάθε φωλίτσα, και γεμίζουμε τις φωλίτσες με dulce de Leche. Προσπαθούμε να το διαμοιράσουμε το ίδιο σε όλες τις φωλίτσες. Την ισιώνουμε με το πίσω μέρος ενός κουταλιού, βάζουμε ξανά από μια φέτα μπανάνα από πάνω, και την πιέζουμε ελαφρώς.
- Γαρνίρουμε με σαντιγί, και πασπαλίζουμε με ξύσμα σοκολάτας, ή ότι άλλο θέλουμε.
- Τις διατηρούμε στο ψυγείο δροσερές, όχι σε πολύ χαμηλή ψύξη.
- Γεμίζουμε τις φωλίτσες με την κρέμα πατισερί, γαρνίρουμε με σαντιγί, και πασπαλίζουμε με ξύσμα σοκολάτας, ή φιστίκι Αιγίνης.
- Τις διατηρούμε στο ψυγείο δροσερές, όχι σε πολύ χαμηλή ψύξη.
- Τοποθετούμε μια φέτα μπανάνας σε κάθε φωλίτσα, και τις γεμίζουμε με την κρέμα σοκολάτας.
- Γαρνίρουμε με σαντιγί, και πασπαλίζουμε με ξύσμα σοκολάτας, ή ότι άλλο θέλουμε.
- Τις διατηρούμε στο ψυγείο δροσερές, όχι σε πολύ χαμηλή ψύξη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου