Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Ταχίνι

Υπέροχο σπιτικό ταχίνι, με αποφλοιωμένο και καβουρδισμένο λευκό σησάμι. 100% πολτοποιημένο. Πολύ καλύτερο και από του εμπορίου.
Για να φτιάξουμε σπιτικό ταχίνι, θα πρέπει να έχουμε τα εξής εργαλεία.
Ένα πολυμίξερ, (κόφτης) χωρητικότητας 1,5 λίτρο, ή ένα μεγάλο μούλτι μπλέντερ, (κάνει και μικρό, αλλά θέλει περισσότερη ώρα). Και ένα καλό δυνατό μπλέντερ.

Υλικά:
1/2 κιλό καλό σησάμι αποφλοιωμένο, λευκό
λίγο σπορέλαιο, ή σησαμέλαιο
ελάχιστο αλάτι, προαιρετικά, και ανάλογα την χρήση

Εκτέλεση:
Απλώνουμε το σησάμι σε ένα ταψί, και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 140-150 βαθμούς στον αέρα, και το καβουρδίζουμε για 12-20 λεπτά. Ο χρόνος αλλάζει, ανάλογα με την ποσότητα σησαμιού που θα βάλουμε μέσα στο ταψί. Δεν θέλουμε να σκουρίνει, ή να μαυρίσουν σποράκια, καθόλου. Στο διάστημα αυτό, το ανακατεύουμε δυο με τρεις φορές. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Βάζουμε το μισό κιλό σησάμι, (ή ανάλογα την χωρητικότητα του μηχανήματος που διαθέτουμε, δεν το φορτώνουμε πολύ) στο πολυμίξερ, ή μούλτι, και ρίχνουμε 2-3 κουταλιές σπορέλαιο.
Αυτό το κανονίζουμε με το μάτι. Στο μισό κιλό σησάμι, ρίχνουμε περίπου 50-60 ml. σπορέλαιο.
Προσοχή, δεν το κάνουμε πολύ ρευστό, μας γελάει στο μάτι, νομίζουμε ότι είναι σφιχτό, αλλά δεν είναι, διότι μετά με το μπλέντερ θα ρευστοποιηθεί αρκετά.
Βάζουμε μπροστά το πολυμίξερ, και το πολτοποιούμε όσο μπορεί να το πολτοποιήσει το μηχάνημα. Κατόπιν, το αδειάζουμε στο μπλέντερ, και το δουλεύουμε στην γρήγορη ταχύτητα, (αν είναι με ταχύτητες), έως ότου πολτοποιηθεί αρκετά, 3-4 λεπτά.
Θα γίνει σαν κρέμα, και δεν πρέπει να έχει καθόλου κόκκους σησαμιού. Όσο το δουλεύουμε, τόσο ζεσταίνεται το μείγμα και βγάζει το σησάμι το λάδι του, και πολτοποιείται καλύτερα.
Γιαυτό θέλει προσοχή στο πόσο λάδι θα ρίξουμε στην αρχή.
Αν σε περίπτωση σας βγει πολύ ρευστό, τότε βάζετε λίγο σησάμι στο πολυμίξερ, και αντί για λάδι, ρίχνετε πολτό από το ταχίνι που φτιάξατε, και κάνετε την παραπάνω διαδικασία. 
Κατόπιν το ανακατεύετε με το προηγούμενο ταχίνι που έχετε φτιάξει.
Το βάζουμε σε βαζάκι που να κλείνει καλά, και το διατηρούμε κατά προτίμηση στο ψυγείο.
Ενημέρωση:
Εγώ προσπάθησα να το κάνω με το πολυμίξερ κατευθείαν, αλλά δεν το πολτοποιούσε αρκετά, άφηνε ψίχουλα. Προσπάθησα μόνο με το μπλέντερ, αλλά δεν το έκανε καλά... ήθελε πολύ λίγη ποσότητα. Και έτσι δοκίμασα και με τα δυο εργαλεία. Έγινε 100% πολτοποιημένο ταχίνι, καλύτερο από του εμπορίου, με ένα υπέροχο ανοιχτό προς το λευκό χρώμα, και με ιδιαίτερο άρωμα. Ιδανικό για χαλβά ταχινένιο. Όσο καλύτερο μηχάνημα έχετε, τόσο καλύτερο γίνετε.
Φυσικά μιλάμε για μεγάλη ποσότητα, αν θέλετε μικρή ποσότητα, μπορείτε άνετα να το φτιάξετε μόνο με το μπλέντερ.
Μερικοί βάζουν ελαιόλαδο, εγώ δεν το προτείνω. Προτιμώ κάποιο σπορέλαιο για πιο ελαφρύ και ανοιχτόχρωμο. Θα πρότεινα σησαμέλαιο, είναι το καλύτερο, αλλά δεν συμφέρει να αγοράσουμε μπουκάλι για τόση λίγη ποσότητα, είναι κάπως ακριβό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF