Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Τούρτα μάνγκο

Τούρτα με μους από φρέσκο πουρέ μάνγκο, και κομματάκια μάνγκο. Τέλος με επικάλυψη από ζελέ φρέσκου μάνγκο. Η φώτο είναι από άλλη συνταγή μου.
Υλικά για τσέρκι στρογγυλό 24 εκ.:

Για το παντεσπάνι:
220 γρμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
130 γρμ. ζάχαρη
6 αυγά χωριστά ασπράδια-κρόκοι
60 γρμ. βούτυρο μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου
2 βανίλιες
1/2 κουτ. γλ. πέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι

Για τη μους μάνγκο:
250 γρμ. σάρκα από γινωμένο καλά μάνγκο, πολτοποιημένο καλά στο μούλτι
200 γρμ. λευκή κουβερτούρα, τεμαχισμένη
100 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
50 γρμ. ζάχαρη άχνη
400 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
2 φύλλα ζελατίνα, (3,2 γρμ. περίπου)
1 βανίλια
1/3 φλιτζ. τσ. ψιλοκομμένα κιβάκια μάνγκο

Για το σιρόπι:
150 γρμ νερό
100 γρμ. ζάχαρη
λίγη φλούδα πορτοκάλι

Για το ζελέ μάνγκο:
150 γρμ. πουρέ μάνγκο
1 κουτ. σ. γλυκόζη
100 γρμ. νερό
3,5 γρμ. φύλλο ζελατίνη, (2 φύλλα περίπου)
Εκτέλεση:

Παντεσπάνι: 
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C.
2. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το κακάο και το μπεικιν πάουντερ, και το κοσκινίζουμε δύο φορές.
3. Χτυπάμε με το μίξερ τη ζάχαρη με τους κρόκους και τις βανίλιες μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε το βιτάμ και ανακατεύουμε καλά.
4. Χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα και την προσθέτουμε στο παραπάνω μείγμα σταδιακά μαζί με το μείγμα αλευριού, ανακατεύοντας ελαφρά με μαρίζ, μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο.
5. Αλείφουμε μια φόρμα με τσέρκι 24 εκ. με λίγο βιτάμ, στρώνουμε μία λαδόκολλα στο πάτο, και ρίχνουμε το μείγμα.
6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 - 170 C. για 20’ - 25' λεπτά. Δοκιμάζουμε με μία οδοντογλυφίδα να δούμε αν έχει ψηθεί καλά. Αφήνουμε το παντεσπάνι να κρυώσει εντελώς.
7. Με ένα μεγάλο κοφτερό μαχαίρι, ή με το εργαλείο κοπής για παντεσπάνι, κόβουμε οριζοντίως 2 φέτες πάχους 1 εκ. περίπου

Μους μάνγκο:
1. Μουσκεύουμε σε κρύο νερό τη ζελατίνα.
2. Λιώνουμε σε μπεν μαρί την λευκή σοκολάτα, με τα 100 γρμ. κρέμα γάλακτος, και προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη, τη βανίλια, και την ζελατίνα, αφού την στίψουμε πολύ καλά. Ανακατεύουμε να ενσωματωθούν καλά τα υλικά.
3. Προσθέτουμε διαδοχικά τον πολτό μάνγκο, και δουλεύουμε καλά με σύρμα να έχουμε μία λεία κρέμα.
4. Τέλος προσθέτουμε και την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος, και ανακατεύουμε απαλά με μία μαρίζ να ενσωματωθούν καλά τα υλικά.
5. Χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη την μους, και στο ένα μέρος προσθέτουμε το ψιλοκομμένο μάνγκο, και ανακατεύουμε απαλά με την μαρίζ.
Σιρόπι:
Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε τα υλικά για 3 λεπτά.

Ζελέ μάνγκο:
1. Μουσκεύουμε την ζελατίνη σε κρύο νερό.
2. Ζεσταίνουμε καλά το νερό, και διαλύουμε μέσα τη γλυκόζη, και την ζελατίνη, αφού την στίψουμε καλά.
3. Αδειάζουμε την ζελατίνη στον πουρέ μάνγκο, και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, και τον βάζουμε για 10 λεπτά στο ψυγείο.

Ολοκλήρωση τούρτας:
1. Βάζουμε ένα τσέρκι 24 εκ. πάνω σε ένα δίσκο, και τοποθετούμε μέσα τη μία φέτα παντεσπάνι. Με ένα πινέλο το βρέχουμε καλά με το σιρόπι.
2. Αδειάζουμε, και στρώνουμε με σπάτουλα την μους με τα ψιλοκομμένα μάνγκο, και τοποθετούμε την δεύτερη φέτα παντεσπάνι. Πατάμε ελαφρά να κάτσει επίπεδα, και το βρέχουμε καλά με το σιρόπι.
3. Στρώνουμε την μους μάνγκο, την ισιώνουμε σε λεία επιφάνεια, και τοποθετούμε το γλυκό στην κατάψυξη για 1,30 έως 2 ώρες να σφίξει αρκετά καλά η κρέμα.
4. Ανακατεύουμε λίγο τον ζελέ μάνγκο, και τον αδειάζουμε επάνω στην τούρτα μας. Τοποθετούμε για 1/2 ώρα έως 3/4 στην κατάψυξη να παγώσει καλά το ζελέ.
5. Με την βοήθεια ενός καμινέτου, αφαιρούμε προσεχτικά το τσέρκι, και με μία παλέτα ή σπάτουλα, στρώνουμε λίγο το πλαϊνό της τούρτας.
6. Γαρνίρουμε με κερασάκια, ξύσμα σοκολάτας, φέτες μάνγκο, κ.λ.π, και βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο για 2-3 ώρες, να σταθεροποιηθούν οι μους, και το ζελέ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF