Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024

Καρυδόπιτα με μπακλαβά

 Καρυδόπιτα με μπακλαβά. Ναι καλά διαβάσατε... Η συνταγή γίνεται αποκλειστικά με μπαγιάτικο μπακλαβά τριών τεσσάρων ημερών και πάνω... Αν σας έχει περισσέψει μπακλαβάς και δεν θέλετε να τον φάτε πλέον, τότε φτιάξτε αυτό το υπέροχο μοναδικό γλυκό. Με πρωτόγνωρα αρώματα που σε απογειώνουν... Αρώματα ψημένου φύλλου, κανέλας, γαρύφαλλου, καρυδιού. Αν θέλετε μπορείτε να την σιροπιάσετε όπως η κλασική καρυδόπιτα. Εγώ την προτίμησα χωρίς. 
Υλικά:
350 - 400 γρμ. μπακλαβάς ξερός "μπαγιάτικος"
6 ασπράδια αυγών
1 πρέζα αλάτι
2 στικ βανιλίνης
180 γρμ. μαργαρίνη ή βούτυρο γάλακτος, σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρμ. ζάχαρη
6 κρόκους αυγών
200 γρμ. γιαούρτι στραγγιστό
160 γρμ. γάλα φρέσκο
250 γρμ. αλεύρι που φουσκώνει, ή για όλες τις χρήσεις
3 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
 
Εκτέλεση:
  1. Βάζουμε στο μούλτι τον μπακλαβά, και τον τρίβουμε να διαλυθεί καλά. Προσοχή σε δυο δόσεις διότι λασπώνει με το σιρόπι που ήδη έχει.
  2. Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών με το αλάτι και την βανίλια σε μαρέγκα.
  3. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη να αφρατέψει, και να ασπρίσει, και προσθέτουμε έναν - έναν τους κρόκους ώστε να απορροφά τον πρώτο, και προσθέτουμε το γιαούρτι, και το γάλα, και ανακατεύουμε.
  4. Αφού ανακατευτούν καλά, προσθέτουμε τον τριμμένο μπακλαβά, και ανακατεύουμε πολύ καλά να ενσωματωθεί το σιρόπι που περιέχει, με τα υπόλοιπα υλικά.
  5. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με  το μπέικιν πάουντερ, και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε πολύ καλά, σταματάμε το μίξερ, και κατεβάζουμε τον κάδο. (Το μείγμα θα είναι σχετικά σφιχτό).
  6. Κατόπιν ενσωματώνουμε σε τρεις δόσεις την μαρέγκα, ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ.
  7. Βούτυρο-αλευρώνουμε καλά ένα ανάλογο ταψί, 25x30 εκ. μάξιμουμ, ή φόρμα για κέικ 26 εκ. και αδειάζουμε το μείγμα. Χτυπάμε πάνω στον πάγκο να κάτσει και να ισιώσει το μείγμα.
  8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 - 180 C. βαθμούς, για 45'-50' περίπου. Δοκιμάζουμε με μαχαιράκι, ή καλαμάκι, καρφώνοντας το στο κέντρο, και να βγαίνει εντελώς στεγνό, να μην κολλάει καθόλου.
Tips:
Αν θέλουμε το σιροπιάζουμε όπως θα κάναμε με την κλασική καρυδόπιτα.
 
Σιρόπι:
800 γρμ. ζάχαρη
1 λίτρο νερό
1 ξύλο κανέλα
4-5 γαρύφαλλα
1 καλή φέτα λεμονιού
  • Βράζουμε όλα τα υλικά για 2 λεπτά από το σημείο βρασμού. Κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
  • Σιροπιάζουμε την καρυδόπιτα ζεστή με το κρύο σιρόπι, σιγά σιγά με μια κουτάλα, για να σιροπιαστεί καλά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF