Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024

Πορτοκαλόπιτα πατσαβούρα

 Η καλύτερη και πιο αρωματική πορτοκαλόπιοτα-πατσαβουρόπιτα που φάγατε ποτέ!! Με βούτυρο για καλύτερο άρωμα και γεύση. Με ολόκληρο πορτοκάλι, και σπιτική μαρμελάδα πορτοκάλι. Απίστευτα υπέροχη. 
Υλικά για ταψί 25x35 εκ.
10 φύλλα κρούστας
4 αυγά180 γρμ. ζάχαρη
220 γρμ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο ελαφρώς χλιαρό, (χρησιμοποιώ lurpak)
200 γρμ. γιαούρτι στραγγιστό 5%
100 ml κρέμα γάλακτος
1 πορτοκάλι γινωμένο καλά, ακέρωτο
2 κουτ. σ. μαρμελάδα πορτοκάλι με κομματάκια
ξύσμα από 3 πορτοκάλια, ακέρωτα
1 στικ βανίλια
20 γρμ. μπέικιν πάουντερ, (4 κουτ. γλ. / 1 φακελάκι)
 
Για το σιρόπι:
500 γρμ. ζάχαρη
400 ml νερό
200 ml χυμό πορτοκάλι
1 φλούδα πορτοκάλι, ακέρωτο
 
Εκτέλεση:
 
Σιρόπι:
  1. Βράζουμε όλα τα υλικά για 8 λεπτά.
  2. Το αφήνουμε στην άκρη. Θέλουμε ζεστό. Όχι καυτό.
Κρέμα:
  1. Ανοίγουμε τα φύλλα και τα αφήνουμε να πάρουν αέρα και να ξεραθούν λίγο.
  2. Βάζουμε το πορτοκάλι σε αρκετό νερό να βράσει, τόσο, ώστε να μαλακώσει καλά, αλλά όχι να διαλυθεί.
  3. Ρίχνουμε αρκετό κρύο νερό να πέσει η θερμοκρασία, και το κόβουμε στα τέσσερα. Αφαιρούμε τυχόν κουκούτσια και το άσπρο στο κέντρο.
  4. Με το ραβδομπλέντερ, ή το μούλτι, το πολτοποιούμε καλά.
  5. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ χειρός, ή με το σύρμα, τα αυγά με την ζάχαρη καλά.
  6. Προσθέτουμε το πολτοποιημένο πορτοκάλι, και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τα φύλλα, και  ανακατεύουμε καλά με το σύρμα να ομογενοποιηθούν.
  7. Σπάμε τα φύλλα με τα χέρια μας σε ακανόνιστα μικρά κομμάτια, και τα ρίχνουμε λίγα-λίγα στο μίγμα ανακατεύοντας κάθε φορά με ένα πιρούνι.
  8. Ανακατεύουμε καλά να μην μας κομπιάσουν τα φύλλα, αν συμβεί, τα διαλύουμε με το πιρούνι. Αφήνουμε 5-6 λεπτά το μείγμα να μαλακώσουν τα φύλλα.
  9. Λαδώνουμε καλά το ταψί μας, και αδειάζουμε μέσα το μίγμα.
  10. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180 C. βαθμούς για 40'-45' λεπτά περίπου, να πάρει ένα καλό χρυσαφί χρώμα.
  11. Αφαιρούμε από το φούρνο, χαράζουμε λίγο σε μερίδες, ή το τρυπάμε εδώ και εκεί, και ρίχνουμε το σιρόπι σιγά σιγά να πάει παντού.
  12. Αφήνουμε να το απορροφήσει εντελώς, και να κρυώσει το γλυκό μας.
  13. Κόβουμε σε μερίδες, και σερβίρουμε με μια λεπτή φέτα πορτοκάλι, και ξύσμα πορτοκαλιού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF