Κυριακή 24 Μαρτίου 2024

Τούρτα σοκολάτα lacta triple caramel

 Τούρτα με σοκολάτα Lacta triple caramel flavors. Τραγανή κρούστα με φεγεντίνη, πραλίνα φουντουκιού και σοκολάτα. Παντεσπάνι φουντουκιού Joconde. Μια κρέμα Lacta triple caramel, και δεύτερη μους σοκολάτας καραμέλας. Ένας παράδεισος γεύσεων...

Υλικά για τσέρκι 24 εκ.:

Για το παντεσπάνι:
235 γρμ. αυγά (4 μεγάλα αυγά)
125 γρμ. ζάχαρη50 γρμ. αλεσμένο φουντούκι σκόνη
45 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
30 γρμ. κακάο σε σκόνη
18 γρμ. κορν φλάουρ
2 γρμ. μπέικιν πάουντερ (1 κουτ. γλ.)
30 γρμ. βούτυρο λιωμένο εντελώς χλιαρό
 
Για την κρούστα Πραλίνας
80 γρμ. πραλίνα φουντουκιού
80 γρμ. Φεγεντίνη (εναλλακτικά, κορν φλέικς καλαμποκιού)
50 γρμ. Σοκολάτα γάλακτος 41%, λιωμένη
 
Για την κρέμα σοκολάτας καραμέλας
90 γρμ. γάλα πλήρες
90 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
40 γρμ. κρόκοι αυγού (2 μέτριους κρόκους)
200 γρμ. Lacta triple caramel flavors τεμαχισμένη
150 γρμ. λευκή κουβερτούρα
1,6 γρμ. ζελατίνη (1 φύλλο)
 
Μους σοκολάτας καραμέλας Nestle
290 γρμ. γάλα πλήρες
120 γρμ. κρόκοι αυγού (6 κρόκοι)
60 γρμ. ζάχαρη
8 γρμ. ζελατίνη (5 φύλλα)
280 γρμ. κουβερτούρα Γάλακτος Dessert με καραμέλα ψιλοκομμένη
100 γρμ. Lacta triple caramel flavors τεμαχισμένη
360 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
 
Γλάσο σοκολάτας καραμέλας
95 γρμ. νερό
168 γρμ. ζάχαρη
168 γρμ. γλυκόζη
13 γρμ. ζελατίνη (8 φύλλα)
150 γρμ. λευκή κουβερτούρα τεμαχισμένη
120 γρμ. ζαχαρούχο γάλα
70 γρμ. ουδέτερο γλάσο (βλέπε συνταγή)

Εκτέλεση:
 
Παντεσπάνι σοκολάτας Joconde:
  1. Ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει και να διπλασιαστεί ο όγκος, περίπου 4-5 λεπτά.
  2. Στη συνέχεια σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο, το κορν φλάουρ, και την μπέικιν πάουντερ.
  3. Προσθέτουμε το μισό στο μείγμα των αυγών, και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα μαρίζ για να ενσωματωθεί.
  4. Προσθέτουμε το υπόλοιπο μείγμα αλεύρι, και ανακατεύουμε με τον ίδιο τρόπο.
  5. Στη συνέχεια προσθέτουμε το φουντούκι και το λιωμένο χλιαρό βούτυρο. Ανακατεύουμε απαλά να ενσωματωθούν πλήρες.
  6. Απλώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα σε ένα ταψί ή σιλικόνη, περίπου 30×30 εκ.
  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 165 C. βαθμούς για 16-17 λεπτά. Στη συνέχεια αφαιρούμε από το φούρνο, και αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε μια σχάρα.
  8. Κόβουμε το παντεσπάνι με στρογγυλό τσέρκι 20 εκ. διάμετρο.
Κρούστα Πραλίνας:
  1. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά.
  2. Βάζουμε το μείγμα σε ένα τσέρκι δαχτυλίδι 20 εκ. κλεισμένη η μια μεριά με μεμβράνη, και με μια αντικολλητική λωρίδα μεμβράνης στο εσωτερικό για να μην κολλήσει το μείγμα.
  3. Απλώνουμε το μείγμα στη βάση του τσέρκι πιέζοντας ελαφρά με ένα κουτάλι για να έχουμε μια ομοιόμορφη βάση.
  4. Τοποθετούμε από πάνω το παντεσπάνι Σοκολάτας Joconde, και τοποθετούμε στην κατάψυξη.
Κρέμα σοκολάτας καραμέλας Nestle:
  1. Μουλιάζουμε τη ζελατίνη σε κρύο νερό, μέχρι να μαλακώσει. Στραγγίζουμε το νερό, και την αφήνουμε στην άκρη.
  2. Λιώνουμε τις σοκολάτες σε μπεν μαρί, ή μικροκύματα.
  3. Σε ένα μπολ χτυπάμε να διαλυθεί ο κρόκος.
  4. Βράζουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος, και προσθέτουμε το μείγμα στον κρόκο ανακατεύοντας με το σύρμα.
  5. Αδειάζουμε ξανά στην κατσαρόλα, και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι 82 ºC χωρίς να σταματήσουμε να ανακατεύουμε.
  6. Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τη ζελατίνη για να διαλυθεί.
  7. Ρίχνουμε τη ζεστή κρέμα πάνω από τις λιωμένες σοκολάτες και ανακατεύουμε με το σύρμα πολύ καλά για να ενσωματωθεί. Κατόπιν με το ραβδομπλέντερ να ομογενοποιηθεί πλήρες.
  8. Αδειάζουμε την κρέμα πάνω στο παντεσπάνι Joconde και τοποθετούμε στην κατάψυξη να παγώσει καλά.
Μους σοκολάτας καραμέλας:
  1. Μουλιάζουμε τη ζελατίνη σε κρύο νερό, μέχρι να μαλακώσει. Στραγγίζουμε το νερό, και την αφήνουμε στην άκρη.
  2. Βάζουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα σε ένα μεγάλο μπολ.
  3. Σε ένα μέτριο μπολ ανακατεύουμε τους κρόκους με τη ζάχαρη.
  4. Σε μια μικρή κατσαρόλα βράζουμε το γάλα. Αδειάζουμε το γάλα πάνω από το μείγμα του κρόκου και μαγειρεύουμε ξανά, στην ίδια κατσαρόλα, μέχρι να φτάσει τους 82º C. Αφαιρούμε από τη φωτιά προσθέτουμε τη ζελατίνη, και ανακατεύουμε να διαλυθεί.
  5. Αδειάζουμε με την ζεστή κρέμα στην ψιλοκομμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα μέχρι να λιώσει εντελώς.
  6. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε παχύρευστη μορφή.
  7. Προσθέτουμε το ένα τέταρτο της κρέμας στο μείγμα σοκολάτας, και ανακατεύουμε με μια μαρίζ. Προσθέτουμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος, και ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή και λεία υφή.
  8. Στρώνουμε με φύλλο μεμβράνης ένα τσέρκι δαχτυλίδι, διαμέτρου 24 εκ. και ύψους 5 εκ. που το έχουμε επάνω σε χάρτινο δίσκο. Τοποθετούμε μια λωρίδα μεμβράνης εσωτερικά.
  9. Ξετυλίγουμε το κατεψυγμένο μείγμα που έχουμε φτιάξει, και το τοποθετούμε στο κέντρο του τσερκιού.
  10. Γεμίζουμε με τη μους μαύρης σοκολάτας μέχρι το χείλος, και παγώνουμε στην κατάψυξη πολύ καλά. Για μια νύχτα.
Γλάσο:
  1. Λιώνουμε στα μικροκύματα τη σοκολάτα.
  2. Μουλιάζουμε τη ζελατίνη σε κρύο νερό, μέχρι να μαλακώσει. Στραγγίζουμε το νερό, και την αφήνουμε στην άκρη.
  3. Σε μια μικρή κατσαρόλα, βράζουμε το νερό τη γλυκόζη και τη ζάχαρη, μέχρι να φτάσει τους 103º C.
  4. Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη ζελατίνη, και ανακατεύουμε να διαλυθεί.
  5. Περιχύνουμε με το ζεστό μείγμα στη σοκολάτα και ανακατεύουμε καλά να λιώσουν και να ομογενοποιηθούν.
  6. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα και το ουδέτερο γλάσο. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός για να ομογενοποιηθούν πλήρες.
  7. Σε ένα καθαρό σκεύος σουρώνουμε το γλάσο ώστε να αφαιρέσουμε τυχόν κομματάκια σοκολάτας. Καλύπτουμε με μεμβράνη, και το αφήνουμε να κρυώσει στους 35º C.
  8. Ξεφορμάρουμε το παγωμένο γλυκό, και αφαιρούμε τις μεμβράνες.
  9. Τοποθετούμε επάνω σε ένα αντικείμενο, (βάζο, μπολ, κλ.) το οποίο το έχουμε μέσα σε ένα ταψί.
  10. Περιχύνουμε με το γλάσο σε όλη την επιφάνεια, και να τρέξει σε όλο το πλαϊνό. Αφήνουμε λίγο να στεγνώσει το γλάσο.
  11. Τοποθετούμε το γλυκό σε δίσκο σερβιρίσματος, ή σε χάρτινο δίσκο για τούρτες.
  12. Διακοσμούμε την τούρτα στο πλάι με ένα δαχτυλίδι από λευκή κουβερτούρα πασπαλισμένη με σκόνη κακάο για ντεκόρ, και παρόμοια φυλλαράκια σοκολάτας. Πασπαλίζουμε με κομματάκια μαύρης σοκολάτας, ή αν έχουμε μύτες ακατέργαστου κακάου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF