Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023

Σουφλέ μήλου

 Μια διαφορετική μοναδική συνταγή μηλόπιτας. Αλλά... δεν είναι μηλόπιτα, είναι σουφλέ μήλου. Κάτι μοναδικό και όχι συνηθισμένες συνταγές μηλόπιτας. Με μια γέμιση καραμελωμένου μήλου, φανταστική αρωματική κρέμα μήλου, και δεύτερη στρώση μήλου. Τέλος, μια επίστρωση με αρωματική σάλτσα καραμέλας-μήλου!! Απλά θειική, μοναδική, απίστευτα νόστιμη!!

Υλικά για φόρμα με τσέρκι 26 εκ.
Θα χρησιμοποιήσουμε μήλα Fuji ή Ζαγορίν.
 
Για τα καραμελωμένα μήλα
350 γρμ. μήλα Ζαγορίν κομμένα κυβάκια
2 κουτ. γλ. ζάχαρη½ κουτ. γλ. κανέλα
2 κουτ. γλ βούτυρο
1 κουτ. σ. χυμό λεμόνι
2 κουτ. σ. νερό
 
Για την ζύμη
350 γραμμάρια αλεύρι
50 γρμ. αλεύρι αμυγδάλου
175 γρμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 αυγό μεγάλο
140 γραμμάρια ζάχαρη
ξύσμα ενός λεμονιού
μια πρέζα αλάτι
λίγο φιλέ αμυγδάλου (προαιρετικά)
Για την κρέμα
2 αυγά
100 γραμμάρια ζάχαρη
2 βανίλιες
65 γρμ. κόρν φλάουρ
500 ml γάλα πλήρες
Χυμό από ένα λεμόνι
30 γρμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρμ πολτοποιημένα μήλα
1 μέτριο μήλο καθαρισμένο και κομμένο σε λεπτές φέτες κυδώνι
1 κουτ. γλ. χυμό λεμόνι
1 κουτ. γλ. βούτυρο
 
Για την σάλτσα καραμέλας-μήλου
50 γρμ. ζάχαρη
60 γρμ. νερό
10 γρμ. γλυκόζη
1 φύλλο ζελατίνας, (συσκευασία του σούπερ μάρκετ)
100 γρμ. πολτό μήλων
1 ½ κουτ. γλ. κορν φλάουρ
1/3 κουτ. γλ. κανέλα
1 κουτ. σ. χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
 
Καραμελωμένα μήλα
  1. Καθαρίζουμε και κόβουμε σε κυβάκια τα μήλα. Τα βάζουμε σε μπολ με το χυμό λεμονιού, και ανακατεύουμε.
  2. Τα βάζουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ή κατσαρολάκι, με την ζάχαρη το νερό και το βούτυρο, και τα καραμελώνουμε ελαφρώς να μαλακώσουν σκεπασμένα.
  3. Στο τέλος ξεσκεπάζουμε να φύγουν τα περιττά υγρά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, και τα αφήνουμε στην άκρη.
Ζύμη
  1. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί, ώστε να έχουμε μια σχετικά σφιχτή ζύμη.
  2. Κρατάμε το 1/3 της ζύμης σε μεμβράνη και στο ψυγείο, και την υπόλοιπη την απλώνουμε σε φόρμα με αποσπώμενο τσέρκι 24-26 εκ. φτιάχνοντας ένα τοίχωμα καλύπτοντας παραπάνω από την μέση το τσέρκι. 
  3. Τρυπάμε σε 4-5 μεριές την ζύμη με ένα καλαμάκι.
Κρέμα
  1. Με το σύρμα χειρός χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη.
  2. Προσθέτουμε το κόρν φλάουρ και ανακατεύουμε καλά.
  3. Προσθέτουμε το γάλα, τις βανίλιες, και το χυμό λεμονιού.
  4. Ανακατεύουμε καλά, και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πήξει.
  5. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσει.
  6. Πολτοποιούμε τα 100 γρμ. μήλα με το χυμό λεμονιού, και τα προσθέτουμε στην κρέμα. Ανακατεύουμε καλά.
  7. Τα μήλα τα καθαρίζουμε και τα πολτοποιούμε μόλις έχουμε έτοιμη την κρέμα, για να μην μείνουν και μαυρίσουν.
  8. Σκεπάζουμε με μεμβράνη να εφάπτει επάνω στην κρέμα, και την αφήνουμε στην άκρη.
  9. Κατόπιν καθαρίζουμε και κόβουμε το 1 μήλο σε μέτριες λεπτές ροδέλες, και μετά στη μέση. Τα ανακατεύουμε με το χυμό λεμόνι, και τα σοτάρουμε με το ένα κουταλάκι βούτυρο σε μέτρια φωτιά σκεπασμένα να μαλακώσουν. Τα αφήνουμε στην άκρη.
Ολοκλήρωση
  1. Αδειάζουμε τα καραμελωμένα μήλα επάνω στη ζύμη, και στρώνουμε ομοιόμορφα.
  2. Δουλεύουμε με το σύρμα λίγο την κρέμα, και αδειάζουμε τα 2/3 επάνω στα μήλα. Ισιώνουμε ομοιόμορφα, και στρώνουμε τις φέτες μήλου επάνω στην κρέμα. Πατάμε ελαφρώς να κάτσουν.
  3. Κατόπιν αδειάζουμε την υπόλοιπη κρέμα και ισιώνουμε καλύπτοντας καλά τα μήλα.
  4. Με ένα πλάστη και ανάμεσα από δυο φύλλα χαρτιού ψησίματος, ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη σε φύλλο 4-5 χιλ. πάχος.
  5. Με ένα κουπ πατ 4 - 5 εκ. διάμετρο, αστεροειδές ή ίσιο, κόβουμε την ζύμη. (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ένα ποτήρι του κρασιού)
  6. Τοποθετούμε κυκλικά στην άκρη προς το τσέρκι, και να πατάει το ένα φυλλαράκι λίγο επάνω στο άλλο, με ένα μόνο κύκλο. (Πασπαλίζουμε αν θέλουμε επάνω στα φύλλα ζύμης λίγο φιλέ αμυγδάλου).
  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο αντιστάσεις στους 180°C για 45-50 λεπτά περίπου, στη κάτω θέση με αντιστάσεις. Θέλει λίγο προσοχή στο ψήσιμο διότι η ζύμη κάτω έχει υγρασία από τα μήλα και μπορεί να σας μείνει άψητη.
  8. Μόλις πάρει η ζύμη ένα απαλό χρώμα, είναι έτοιμο. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Σάλτσα καραμέλας-μήλου
  1. Καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε κομμάτια, τα ανακατεύουμε με το χυμό λεμονιού, και τα βράζουμε με λίγο νερό να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε και τα αδειάζουμε στο μπλέντερ.
  2. Μουσκεύουμε την ζελατίνα σε κρύο νερό.
  3. Φέρνουμε σε σημείο βρασμού το νερό με την γλυκόζη, και ανακατεύουμε να διαλυθεί.
  4. Ρίχνουμε την ζάχαρη σε ένα αντικολλητικό κατσαρολάκι τοποθετούμε σε μέτρια δυνατή φωτιά να λιώσει και πάρει ένα σκούρο ξανθό χρώμα, (προσοχή να μην την κάψουμε και πικρίσει), αδειάζουμε σιγά-σιγά το νερό με τη γλυκόζη. Προσοχή να μην καείτε από πιτσιλιές, και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν σε μέτρια φωτιά, βράζοντας για ένα λεπτό.
  5. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την ζελατίνη καλά στραγγισμένη, και ανακατεύουμε να διαλυθεί.
  6. Προσθέτουμε το κορν φλάουρ και 1 κουταλιά νερό στα μήλα, και τα πολτοποιούμε πολύ καλά.
  7. Τα αδειάζουμε στο κατσαρολάκι με το μίγμα καραμέλας, τοποθετούμε στη φωτιά, και αφήνουμε να πάρουν μια δυο βράσεις ώστε να δέσει η σάλτσα.
  8. Αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία και αδειάζουμε την σάλτσα στην ψημένη και κρύα μηλόπιτα, στο κέντρο και επάνω στην κρέμα, όχι στην ζύμη.
  9. Τοποθετούμε για 1 ώρα περίπου στο ψυγείο να κρυώσει, και να σφίξει η σάλτσα.
  10. Αφαιρούμε το τσέρκι, και γαρνίρουμε επάνω στη ζύμη με λίγη άχνη ζάχαρη κυκλικά, και μόνο επάνω στο μπισκότο. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε και λίγη κανέλα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF