Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

Μουστοκούλουρα με πετιμέζι και μέλι

Μουστοκούλουρα με σπιτικό πετιμέζι και υπέροχο γνήσιο θυμαρίσιο μέλι Ζακύνθου. Δεν περιέχουν καθόλου ζάχαρη. Μοναδικά για καφέ κολατσιό για όλες τις ώρες. Είναι νηστίσιμα για όποιον νηστεύει και θέλει να απολαύσει ένα κουλουράκι με τον καφέ του. 
Υλικά:
800 γρμ. αλεύρι γ.ο.χ
340 γρμ. πετιμέζι
120 γρμ. χυμό πορτοκάλι
200 γρμ. καλό ελαιόλαδο, ζεστό
150 γρμ. μέλι
4 κουτ. σ. κονιάκ
2 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. σ. κανέλα σκόνη
1 κουτ. γλ. γαρίφαλο σκόνη
1/3 κουτ. γλ. αλάτι

Εκτέλεση:
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170o C. αντιστάσεις, 160o C. αέρα.
  2. Βάζουμε στο κάδο του μίξερ το ζεστό ελαιόλαδο, (αυτό το κάνουμε για να διαλυθεί εύκολα το μέλι) το χυμό πορτοκαλιού, το πετιμέζι, το κονιάκ, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μέλι, και το αλάτι, και τα χτυπάμε για 2 λεπτά με το σύρμα.
  3. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, και το προσθέτουμε στον κάδο σε δύο - τρεις δόσεις ανακατεύοντας με το φτερό (Κ), μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη, όχι σφιχτή. Δεν ανακατεύουμε πολύ, μόλις απορροφηθεί το αλεύρι είναι εντάξει.
  4. Βάζουμε το μείγμα σε μία μεγάλη σακούλα του κορνέ και κόβουμε την μύτη, περίπου σαν το μικρό μας δάχτυλο τρύπα. Η ζύμη μας θα πρέπει να είναι μαλακιά για να μπορούμε να την δουλέψουμε με το κορνέ.
  5. Στρώνουμε σε ένα ταψί, ή λαμαρίνα αντικολλητικό χαρτί, και φτιάχνουμε μέτριους κύκλους, ή άλλο σχήμα, αφήνοντας λίγη απόσταση μεταξύ τους διότι θα φουσκώσουν.
  6. Πασπαλίζουμε επάνω λίγο σουσάμι, και το πατάμε ελαφρώς με την παλάμη μας.
  7. Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου με αντιστάσεις, για 19 - 21 λεπτά να πάρουν ένα απαλό σκούρο χρώμα.
  8. Τα αφαιρούμε από το φούρνο, τα αφήνουμε 5 λεπτά να ξεκουραστούν, και τα τοποθετούμε σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς.
  9. Τα αποθηκεύουμε σε μεταλλικό κουτί, και τα κλείνουμε ερμητικά, για να διατηρηθούν φρέσκα και τραγανά.
Tips:
  • Αν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε λίγο πιο σφιχτή την ζύμη, αφαιρώντας λίγο χυμό, και να τα πλάσουμε με τα χέρια μας σε κορδόνια. 
  • Τα ρολάρουμε επάνω σε σουσάμι, και κατόπιν δίνουμε στα κουλουράκια το σχήμα που θέλουμε.
  • Η συνταγή βγάζει περίπου 40-45 κουλουράκια, ανάλογα το μέγεθος και το σχήμα που θα τους δώσουμε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF