Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021

Παντεσπάνι βάσης χωρίς κρόκους

 Αφράτο και ελαστικό παντεσπάνι για βάση τούρτας. Αν το κάνουμε λεπτό, κάνει και για ρολό. Στη συγκεκριμένη συνταγή δεν χρησιμοποιούμε κρόκους αυγών. Γίνετε πολύ εύκολα στο χέρι με το σύρμα, χωρίς μίξερ.
Υλικά  για τσέρκι 24- 26 εκ.
Η δόση αυτή είναι για ένα κομμάτι 2 εκ. πάχος περίπου.
220 γρμ. ζάχαρη άχνη
115 γρμ. αμυγδαλόσκονη
20 γρμ. κακάο
3/4 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
180 γρμ. ασπράδι αυγών, θερμοκρασία δωματίου
140 γρμ. βούτυρο λιωμένο
75 γρμ. αλεύρι γ.ο.χ

Εκτέλεση:
  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα την ζάχαρη άχνη, την αμυγδαλόσκονη, το κακάο, και το μπέικιν πάουντερ.
  2. Προσθέτουμε το ασπράδι αυγού, και δουλεύουμε με το σύρμα χειρός να ομογενοποιηθεί.
  3. Λιώνουμε το βούτυρο στα μικροκύματα και το προσθέτουμε στο μίγμα. Ανακατεύουμε καλά, και τέλος προσθέτουμε και το αλεύρι.
  4. Ομογενοποιούμε πολύ καλά, και τοποθετούμε την ζύμη στο ψυγείο να παγώσει καλά.
  5. Αδειάζουμε την ζύμη σε τσέρκι 24 - 26 εκ. βουτυρωμένο, και με μια σπάτουλα το απλώνουμε ομοιόμορφα.
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 C. βαθμούς, για 20 λεπτά περίπου. Ανάλογα την κουζίνα, αλλά και το πάχος που θα του δώσουμε, θέλει προσοχή.
  7. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και ξεφορμάρουμε.
Σημείωση:
  • Αν δεν το θέλουμε σοκολατένιο, αφαιρούμε το κακάο και προσθέτουμε 10 γρμ. επιπλέον αλεύρι. 
  • Μπορούμε να το αρωματίσουμε με ότι μας αρέσει. Βανίλια, πικραμύγδαλο, πορτοκάλι, λεμόνι, μπανάνα, βούτυρο, κ.λ.π.
  • Πολλαπλασιάζουμε την δόση και το κάνουμε πιο παχύ και κατόπιν το κόβουμε σε φέτες, ή αντίθετα μειώνουμε την δόση και το κάνουμε μια λεπτή φέτα. Μπορούμε να το φτιάξουμε όπως εμείς νομίζουμε σύμφωνα με την ανάγκη μας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF