Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2021

Κορμός με κρέμα βουτύρου από κάστανα & σοκολάτα

 Ένας υπέροχος Χριστουγεννιάτικος κορμός με κρέμα βουτύρου φτιαγμένη από πολτό κάστανου και σοκολάτα γάλακτος.
Υλικά:

Για το biscuit κακάο, 35X25 εκ.:
55 γρμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 
20 γρμ. κόρν φλάουρ 
15 γρμ. κακάο 
4 κρόκους, θερμοκρασία δωματίου 
4 ασπράδια χτυπημένα σε σφιχτή μαρέγγα 
100 γρμ. ζάχαρη άχνη 
1 κουτ. γλ. χυμό λεμονιού 
1 κουτ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας 
1 πρέζα αλάτι

Για την κρέμα βουτύρου: 
250 γρμ. βούτυρο γάλακτος soft, αρκετά μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρμ. βούτυρο γάλακτος, πλάκα, αρκετά μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου
400 γρμ. ζαχαρούχο γάλα
230 γρμ. πουρές κάστανο
100 γρμ. σοκολάτα γάλακτος

Για την γέμιση:
100 γρμ. κάστανα βρασμένα, σπασμένα σε μέτρια κομματάκια
100 γρμ. σταγόνες σοκολάτας

Για το γαρνίρισμα:
3-4 κάστανα βρασμένα
ζάχαρη άχνη
σταγόνες σοκολάτας, ή ξύσματα σοκολάτας, ή τριμένα φουντούκια, κ.λ.π.

Εκτέλεση

Biscuit:
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς C.
  2. Βουτυρώνουμε ένα ταψί 35x25 εκ. και απλώνουμε ένα χαρτί ψησίματος.
  3. Χωρίζουμε ασπράδια με κρόκους.
  4. Κοσκινίζουμε δύο φορές το αλεύρι, το κόρν φλάουρ, και το κακάο.
  5. Χτυπάμε με το μίξερ τη ζάχαρη, τους κρόκους, και την βανίλια, μέχρι να ασπρίσουν.
  6. Χτυπάμε τα ασπράδια με το λεμόνι, και το αλάτι μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα, και την προσθέτουμε στο παραπάνω μείγμα εναλλάξ μαζί με το μείγμα αλευριού, ανακατεύοντας ελαφρά με μαρίζ, μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο.
  7. Ρίχνουμε και απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα στο ταψί. (Το μείγμα θα πρέπει να είναι 1 εκ. πάχος, όχι παραπάνω). 
  8. Ψήνουμε για 6-8 λεπτά περίπου, ή μέχρι να ροδίσει ελαφρώς.
  9. Αφαιρούμε από το φούρνο, και το πασπαλίζουμε αμέσως με άχνη ζάχαρη. Αναποδογυρίζουμε το ταψί πάνω σε μία καθαρή λεπτή πετσέτα, και αφαιρούμε το ταψί και το χαρτί ψησίματος.
  10. Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη, πιάνουμε το παντεσπάνι και πετσέτα μαζί, και τα τυλίγουμε σε ρολό και τα δύο μαζί. 
  11. Το αφήνουμε έτσι να κρυώσει εντελώς έως ότου να το χρησιμοποιήσουμε.
Πουρές κάστανου:
  1. Παίρνουμε 600 γρμ. περίπου κάστανα, τα βράζουμε πολύ καλά, και τα καθαρίζουμε.
  2. Παίρνουμε 220 γρμ. τα βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι, τα σκεπάζουμε καλά με νερό, και τα βράζουμε έως ότου απορροφήσουν τα 2/3 του νερού. 
  3. Τα βάζουμε στο μούλτι, και τα πολτοποιούμε καλά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε μια δυο κουταλιές κρύο γάλα. Τα υπόλοιπα βρασμένα, τα χοντροκόβουμε και τα αφήνουμε στην άκρη που θα τα χρειαστούμε μετά στη συνταγή.
Κρέμα βουτύρου:
  1. Έχουμε βγάλει τα βούτυρα τουλάχιστον για 2-3 ώρες εκτός ψυγείου.
  2. Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε τα βούτυρα με το ζαχαρούχο γάλα να ομογενοποιηθούν, και να γίνουν μια αφράτη κρέμα.
  3. Λιώνουμε την κουβερτούρα, (35-40 βαθμούς), και ενσωματώνουμε καλά με τον πουρέ κάστανο. Δουλεύουμε δυνατά με το σύρμα να ομογενοποιηθούν.
  4. Αδειάζουμε το μείγμα σοκολάτα-κάστανο στο μείγμα βουτύρου, και ενσωματώνουμε καλά με το μίξερ, ή με μια μαρίζ.
Ολοκλήρωση:
  1. Ξετυλίγουμε το παντεσπάνι, το τοποθετούμε πάνω σε λαδόκολλα, και απλώνουμε επάνω ένα στρώμα κρέμας βουτύρου περίπου 1 εκ. πάχος.
  2. Πασπαλίζουμε σε όλη την επιφάνεια με σταγόνες μαύρης σοκολάτας, και με τα τριμμένα κάστανα.
  3. Με την βοήθεια της λαδόκολλας, τυλίγουμε προσεχτικά και σφιχτά το παντεσπάνι σε ρολό, (προσοχή να μην σας βγαίνει από τα πλαϊνά). 
  4. Κατόπιν το τυλίγουμε με μεμβράνη, ή αλουμινόχαρτο, και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα να σφίξει.
  5. Αφαιρούμε το τύλιγμα, και τοποθετούμε το γλυκό σε πιατέλα, ή δίσκο σερβιρίσματος. 
  6. Παίρνουμε την υπόλοιπη κρέμα βουτύρου, και την βάζουμε σε μια σακούλα κορνέ. (Δεν την βάζουμε στο ψυγείο, την θέλουμε σε θερμοκρασία δωματίου. 
  7. Αν την βάλουμε ψυγείο την βγάζουμε μια ώρα πριν την χρησιμοποιήσουμε).
  8. Καλύπτουμε κατά μήκος όλο το ρολό τραβώντας ευθεία κορδόνια 1/2 - 1 εκ. πάχος, από την μια άκρη στην άλλη.
  9. Κατόπιν, με μια σπάτουλα ισιώνουμε λίγο την κρέμα, και με ένα πιρούνι, ή με μια σπάτουλα χτένι, τραβάμε ακανόνιστες και ελαφρώς ζικ-ζακ γραμμές, ώστε να φτιάξουμε τα "νερά" του κορμού.
  10. Κόβουμε ίσια τις δυο άκρες του κορμού, και πασπαλίζουμε επάνω στον κορμό λίγη άχνη ζάχαρη. Τέλος, διακοσμούμε με σταγόνες σοκολάτας, τριμμένα κάστανα, τριμμένα φουντούκια, ή με ότι άλλο θέλουμε.
  11. Τοποθετούμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες να παγώσει και να σφίξει η κρέμα. 
  12. Επειδή περιέχει αρκετή ποσότητα βούτυρο, και το βούτυρο σφίγγει στο ψυγείο, αν μας έχει σφίξει πολύ, το βγάζουμε εκτός ψυγείου μισή πριν σερβίρουμε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF