Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020

Βασιλόπιτα με κάστανα κουκουνάρι και... κόκκινο πιπέρι

 Η Βασιλόπιτα του 2021!! Ακόμα μια μοναδική στη γεύση βασιλόπιτα με πουρέ από κάστανα, κουκουνάρι, και... κόκκινο πιπέρι!! Μια συνταγή που θα σας καταπλήξει, και θα ενθουσιάσει τους καλεσμένους σας!! 
Για φόρμα ή τσέρκι 28 εκ. διάμετρο (έως 16 κομμάτια)

Υλικά: 
300 γρμ. βούτυρο γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου (εγώ χρησιμοποιώ lourpak)
280 γρμ. ζάχαρη άχνη
180 γρμ. πουρέ από κάστανα βρασμένα, ή έτοιμη κονσέρβα
100 γρμ. ψίχα κουκουνάρι, ψιλοαλεσμένο στο μπλέντερ
2 κουτ. γλ. σιρόπι βανίλιας
20 - 25 κόκκους κόκκινο πιπέρι, (προσοχή!! πιπέρι, όχι πιπεριά ή πάπρικα)
1/4 κουτ. γλ. αλάτι
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
6 αυγά μεσαία (330-350 γρμ.)
150 γρμ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
40 γρμ. μαύρο ρούμι, ή καλό κονιάκ
350 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, (εγώ χρησιμοποιώ Αλατίνη)
2 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. γλ. γεμάτο σόδα μαγειρικής
ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα, ή κάποιο γλάσο, ή ότι άλλο προτιμάτε.

Εκτέλεση:
  1. Βράζουμε πολύ καλά τα κάστανα και τα κρυώνουμε σε κρύο νερό. 
  2. Τα καθαρίζουμε, ζυγίζουμε 200 γρμ. ψίχα, και τα πολτοποιούμε καλά στο μούλτι μαζί με το ρούμι, προσθέτοντας λίγο νερό, ή χυμό πορτοκάλι. (Αν χρησιμοποιήσουμε κονσέρβα παραλείπουμε τα παραπάνω, απλά ανακατεύουμε τον πολτό με το ρούμι.
  3. Ψιλοκόβουμε στο μούλτι και το κουκουνάρι, (όχι σκόνη).
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° - 180° C.
  5. Τρίβουμε στο γουδί καλά τους κόκκους κόκκινου πιπεριού, ή τους αλέθουμε σε μύλο του καφέ, αν έχουμε.
  6. Κοσκινίζουμε σε ένα λεκανάκι το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
  7. Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα το βούτυρο με την ζάχαρη άχνη μέχρι να αφρατέψει καλά, και κατόπιν προσθέτουμε τον πουρέ κάστανο, το κουκουνάρι, το σιρόπι βανίλιας, το αλάτι, το πιπέρι, το ξύσμα, και το χυμό πορτοκάλι διαλύοντας μέσα την σόδα. 
  8. Χτυπάμε λίγο να ανακατευτούν, και προσθέτουμε ένα - ένα τα αυγά χτυπώντας σε μέτρια ταχύτητα. Δυναμώνουμε την ταχύτητα για 1 λεπτό, και σταματάμε το μίξερ. 
  9. Ρίχνουμε το μισό μείγμα αλεύρι, ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα με το φτερό (Κ) να ενσωματωθεί, και κατόπιν το υπόλοιπο αλεύρι. Χτυπάμε να ομογενοποιηθεί καλά.
  10. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα αντικολλητικό ταψί, τσέρκι, ή φόρμα, διαμέτρου 28 εκ. ή το στρώνουμε με χαρτί ψησίματος, και βούτυρο-αλευρώνουμε το πλαϊνό. 
  11. Αδειάζουμε μέσα το μείγμα, και το στρώνουμε με την σπάτουλα να κάνει επίπεδη επιφάνεια. 
  12. Ψήνουμε για 45 - 50 λεπτά περίπου. Δοκιμάζουμε με μαχαίρι, ή καλαμάκι, καρφώνοντας το στο κέντρο και να βγαίνει εντελώς στεγνό.
  13. Αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά, και κατόπιν ξεφορμάρουμε, και τοποθετούμε την βασιλόπιτα πάνω σε σχάρα να κρυώσει εντελώς.
  14. Καλύπτουμε την βασιλόπιτα με άχνη ζάχαρη, και την στολίζουμε όπως μας αρέσει.
Tips:
  • Για να πολτοποιήσουμε πιο εύκολα τα κάστανα, αφού τα βράσουμε πολύ καλά και τα καθαρίσουμε, τα κόβουμε σε κομμάτια τα βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι, τα σκεπάζουμε με νερό, και τα σιγοβράζουμε έως ότου απορροφήσουν το νερό. Όχι να τα στεγνώσουμε. Κατόπιν τα πολτοποιούμε όπως αναγράφεται στην διαδικασία παραπάνω.
  • Εκτός από άχνη ζάχαρη, μπορούμε να την καλύψουμε με γλάσο ζάχαρης αρωματισμένο με πορτοκάλι, ή γλάσο ζάχαρης με σιρόπι σφενδάμου, ή γλάσο σοκολάτας, ή ζαχαρόπαστα, κ.λ.π.. και στολίζουμε όπως μας αρέσει.
  • Το βούτυρο πρέπει να είναι αρκετά μαλακό, διαφορετικά το μαλακώνουμε ελαφρώς σε χλιαρό φούρνο.
Καλή επιτυχία, και καλή χρονιά!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF