Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020

Παξιμάδια τραγανά, με αμύγδαλο και πορτοκάλι

 Τραγανά μοσχομυρωδάτα παξιμαδάκια με αμυγδαλόσκονη, πορτοκάλι, βανίλια, και μέλι.

Υλικά:

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, "Αλατίνη"
100 γρμ. αμυγδαλόσκονη 
170 ml. ηλιέλαιο
100 ml. ελαιόλαδο
150 ml. λευκό ξηρό κρασί
120 ml. χυμό πορτοκάλι
230 γρμ. ζάχαρη
50 γρμ. μέλι
3 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
1 καλή πρέζα μπαχάρι τριμμένο
2 στικ βανίλιας
ξύσμα από 2 πορτοκάλια, ή 2 κουτ. γλ. αποξηραμένη φλούδα τριμμένη σε σκόνη
1 κουτ. σ. κοφτή γλυκάνισο τριμμένο σκόνη σε μύλο, ή κοπανισμένο καλά στο γουδί
1 1/2 κουτ. γλ. αλάτι
σουσάμι για πασπάλισμα

Εκτέλεση:

  1. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα τα λάδια, τη ζάχαρη, το μέλι, και το αλάτι, προσθέτοντας τα αρώματα και κατόπιν το κρασί, το χυμό, και τέλος το μπέικιν πάουντερ.
  2. Σταματάμε το μίξερ, και ρίχνουμε όλο το αλεύρι με την αμυγδαλόσκονη.
  3. Βάζουμε τον γάντζο στο μίξερ, και ζυμώνουμε να ενωθούν καλά τα υλικά, και να έχουμε μια ομοιόμορφη απαλή ζύμη. Δεν χρειάζεται πολύ ζύμωμα. Περίπου 5-6 λεπτά είναι αρκετά.
  4. Χωρίζουμε στα τέσσερα την ζύμη μας, και πλάθουμε μακρόστενα μπαστούνια.
  5. Τα κυλάμε πάνω στο σουσάμι, και τα βάζουμε σε λαμαρίνα με χαρτί ψησίματος, αφήνοντας κενό μεταξύ τους να μην κολλήσουν στο φούσκωμα.
  6. Με μια σπάτουλα ζύμης, τα χωρίζουμε σε φέτες 1,5 - 2 εκ. πάχος περίπου.
  7. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C. βαθμούς για 35-40 λεπτά.
  8. Τα αφαιρούμε από το φούρνο, τα αφήνουμε 5 λεπτά, και κατόπιν τα χωρίζουμε εντελώς. 
  9. Τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, και τα ψήνουμε στους 140 - 150 C. για 20-25 λεπτά ακόμα να γίνουν τραγανά. Και ανάλογα πόσο τραγανά τα θέλουμε.

Tips:

  • Ανάλογα πόσο μαλακά ή τραγανά τα θέλουμε, κανονίζουμε και το χρόνο στεγνώματος. Συνήθως τα παξιμάδια γίνονται τραγανά. 
  • Γίνονται πολύ αφράτα, και τρίβουν στο στόμα. Οπότε μην φοβηθείτε ότι αν θα ψηθούν για να γίνουν τραγανά, θα είναι και σκληρά. Αντιθέτως θα τρίβουν, και θα είναι πιο νόστιμα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF