Δοκιμάστε αυτό το υπέροχο κέικ με μπαχαρικά, φρουί γλασέ, καρύδια, και κομμάτια μήλο. Αφράτο γευστικό, μοναδική γεύση.
Υλικά:
Για το μείγμα 1:
400 γρμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 1/2 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ1/2 κουτ. γλ. Κανέλα
1 καλή πρέζα μοσχοκάρυδο τριμμένο
300 γρμ. ζάχαρη
250 γρμ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
70 γρμ. γάλα φρέσκο
2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
3 ασπράδια αυγού
3 κρόκους αυγού
2 βανίλιες
60 γρμ. καρύδια ψιλοκομμένα
2 κουτ. σ. γεμάτες κομματάκια φρουί γλασέ
ξύσμα από ένα λεμόνι
Για το μείγμα 2:
2 μέτρια μήλα, κόκκινα σκληρά
1 κουτ. σ. χυμό λεμονιού
Για την κρούστα:
4 κουτ. σ. γάλα χλιαρό
1 κουτ. γλ. ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση:
Μείγμα 1:
- Αφαιρούμε τη φλούδα και τον πυρήνα από τα μήλα, και τα κόβουμε σε κυβάκια.
- Ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά.
Μείγμα 2:
- Χτυπάμε τα 3 ασπράδια σε μαρέγκα.
- Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, και το μοσχοκάρυδο.
- Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και τις βανίλιες, μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν καλά.
- Προσθέτουμε ένα - ένα τα αυγά και τους 3 κρόκους, και τέλος το ξύσμα λεμονιού.
- Χαμηλώνουμε την ταχύτητα, και προσθέτουμε το γάλα και το αλεύρι.
- Χτυπάμε λίγο ακόμα σε μέτρια ταχύτητα, προσθέτοντας τα καρύδια και τα φρουί γλασέ, αν βάλουμε.
- Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ, και προσθέτουμε την μαρέγκα σε δυο δόσεις, ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ.
- Τέλος, προσθέτουμε τα κυβάκια μήλου και ανακατεύουμε ελαφρά με την μαρίζ.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία φόρμα για κέικ με αποσπώμενο τσέρκι 26 εκ. Αδειάζουμε το μείγμα, και με μια σπάτουλα το ισιώνουμε επίπεδα.
- Ανακατεύουμε το γάλα με την ζάχαρη άχνη, και με ένα πινέλο αλείφουμε καλά και απαλά την επιφάνεια της ζύμης.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C. για 45-50' ή μέχρι να ψηθεί και να κάνει ένα καστανόξανθο χρώμα.
- Το βγάζουμε από το φούρνο, και το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα.
- Ξεφορμάρουμε προσεχτικά, και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου