Μια συνταγή, 3 υπέροχα γλυκά. Μους σοκολάτας, με τρεις διαφορετικές γεύσεις. Μπανάνα, καραμέλα, και φράουλα. Τέλος, με επικάλυψη μαύρης και λευκής σοκολάτας.
Υλικά για τσέρκι 20x27 και 5 εκ. τουλάχιστον ύψος
Για το παντεσπάνι
- 100 γρμ. ασπράδι αυγών, σε θερμοκρασία δωματίου
- 110 γρμ. ζάχαρη
- 60 γρμ. κρόκου αυγού σε θερμοκρασία δωματίου
- 70 γρμ. αλεύρι γ. ο. χ. κοσκινισμένο
- 40 γρμ. κόρν φλάουρ, κοσκινισμένο
- 25 γρμ. αμυγδαλόσκονη
- 1 κουτ. γλ. (6 γρμ.) μπέικιν πάουντερ
- 80 γρμ. βούτυρο γάλακτος, λιωμένο σε χαμηλή θερμοκρασία
- 2 βανίλιες
- Αν το θέλουμε σοκολατένιο, προσθέτουμε 20 γρμ. κακάο σκόνη στο αλεύρι, και αφαιρούμε 15 γρμ. αλεύρι.
Για την κρέμα μαύρης σοκολάτας:
- 7 γρμ. ζελατίνη
- 300 ml γάλα πλήρες
- 6 κρόκοι αυγών
- 60 γρμ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 380 γρμ. μαύρη σοκολάτα 66%, ψιλοκομμένη
- 560 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
Για την Mix κρέμα λευκής σοκολάτας:
- 150 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 220 γρμ. λευκή κουβερτούρα, λιωμένη
- 340 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, πολύ κρύα
- άρωμα φράουλας
- άρωμα μπανάνας
- άρωμα καραμέλας
- χρώμα ζαχαροπλαστικής κόκκινο
- χρώμα ζαχαροπλαστικής κίτρινο
Για το σιρόπι:
- 200 γρμ. νερό
- 150 γρμ. ζάχαρη
- Για το γλάσο σοκολάτας γάλακτος:
- 150 γρμ. κουβερτούρα 70% ψιλοκομμένη
- 150 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 25 γρμ. σπορέλαιο
Για το γλάσο λευκής σοκολάτας:
- 450 γρμ. λευκή κουβερτούρα, λιωμένη
- 100 γρμ. κρέμα γάλακτος
- 60 γρμ. σπορέλαιο
- κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
- κίτρινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
Εκτέλεση:
Παντεσπάνι:
- Χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να σχηματιστούν σταθερές κορυφές, όχι σφιχτή μαρέγκα.
- Προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη με το άρωμα βανίλια, μειώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε τους κρόκους. Ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν.
- Κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, το κορν φλάουρ, και το μπέικιν πάουντερ, και ανακατεύουμε και την αμυγδαλόσκονη. Το αδειάζουμε στο μείγμα, και διπλώνουμε καλά με μια σπάτουλα.
- Αναμιγνύουμε καλά με το σύρμα ένα φλιτζάνι ζύμης με το λιωμένο βούτυρο, και το αδειάζουμε ξανά στο μείγμα. Διπλώνουμε απαλά με μια μαρίζ.
- Αδειάζουμε το μείγμα σε τσέρκι ή λαμαρίνα 27x33 εκ. στρωμένο με χαρτί ψησίματος και βουτυρωμένο στα πλαϊνά, και απλώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα.
- Ψήνουμε στους 170º C για 14-15 λεπτά περίπου.
- Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, και με το τσέρκι 22x27 εκ. κόβουμε το παντεσπάνι. Καλύτερα είναι να το ετοιμάσουμε από την προηγούμενη ημέρα.
Κρέμα μαύρης σοκολάτας:
- Μουλιάζουμε τη ζελατίνη σε κρύο νερό, την στραγγίζουμε πολύ καλά, και την αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός τους κρόκους με τη ζάχαρη.
- Βάζουμε το γάλα σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, να έρθει σε σημείο βρασμού.
- Ρίχνουμε το ζεστό γάλα πάνω στο μείγμα κρόκους - ζάχαρης, ανακατεύοντας καλά με το σύρμα να ενσωματωθεί.
- Μεταφέρουμε το μείγμα στην ίδια κατσαρόλα, και μαγειρεύουμε σε μέτρια χαμηλή φωτιά μέχρι τους 82 C, έως ότου να έχουμε μια κρεμ ανγκλέζ.
- Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε την στραγγισμένη ζελατίνη. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.
- Ρίχνουμε την καυτή κρέμ ανγκλέζ πάνω από την ψιλοκομμένη σοκολάτα. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει εντελώς.
- Με ένα ραβδομπλέντερ αναδεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί και να γυαλίσει.
- Αφήνουμε να κρυώσει στους 30 C. και στη συνέχεια ενσωματώσουμε σταδιακά την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος.
Mix κρέμα λευκής σοκολάτας:
- Σε ένα μπολ λιώνουμε την λευκή σοκολάτα στα μικροκύματα.
- Σε μια μικρή κατσαρόλα, βράζουμε την κρέμα γάλακτος, και την αδειάζουμε πάνω στη λιωμένη λευκή σοκολάτα.
- Ανακατεύουμε με το ραβδομπλέντερ πολύ καλά, μέχρι να ομογενοποιηθεί.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε την κρύα κρέμα γάλακτος, και ανακατεύουμε με το ραβδομπλέντερ για λίγα λεπτά έως ότου η κρέμα είναι λεία.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη, έτσι ώστε να εφάπτεται με την κρέμα, και τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4-5 ώρες.
- Μπορούμε να την φτιάξουμε και την προηγούμενη μέρα μαζί με το παντεσπάνι.
Σιρόπι:
- Βράζουμε το νερό με την ζάχαρη για 1 λεπτό, και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Γλάσο σοκολάτας γάλακτος:
- Λιώνουμε την κουβερτούρα στα μικροκύματα.
- Σε μια μικρή κατσαρόλα βράζουμε την κρέμα, την ρίχνουμε πάνω στην λιωμένη κουβερτούρα, και ανακατεύουμε καλά να λιώσει εντελώς.
- Στη συνέχεια ενσωματώνουμε το σπορέλαιο, και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί.
- Αφήνουμε να κρυώσει στους 35º C. για να γλασάρουμε.
Γλάσο λευκής σοκολάτας:
- Λιώνουμε την λευκή κουβερτούρα στους 45º C. και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος με το σπορέλαιο, αφού τα έχουμε ζεστάνει στα μικροκύματα. Ανακατεύουμε πολύ καλά με το ραβδομπλέντερ να ομογενοποιηθούν.
- Χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη, και στο ένα μέρος προσθέτουμε λίγες σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής.
- Στο άλλο μέρος προσθέτουμε λίγες σταγόνες κίτρινο χρώμα. Ανακατεύουμε καλά.
- Αφήνουμε να κρυώσει στους 35º C. για να γλασάρουμε.
Συναρμολόγηση:
- Τοποθετούμε το παντεσπάνι στο 20x27 εκ. τσέρκι, και σιροπιάζουμε ελαφρώς.
- Αδειάζουμε επάνω την κρέμα μαύρης σοκολάτας, και τοποθετούμε στην κατάψυξη για 6-7 ώρες, ή για μια νύχτα.
- Αδειάζουμε την κρέμα λευκής σοκολάτας που έχουμε βάλει στο ψυγείο, στον κάδο του μίξερ, και χτυπάμε με το σύρμα να αφρατέψει. όχι υπερβολές και γίνει σαντιγί.
- Χωρίζουμε σε 3 ίσα μέρη, και στο ένα μέρος προσθέτουμε το άρωμα φράουλας, και λίγες σταγόνες κόκκινο χρώμα. Δουλεύουμε με το μίξερ χειρός να ομογενοποιηθεί.
- Κάνουμε το ίδιο και στο δεύτερο μέρος κρέμας, προσθέτοντας το άρωμα μπανάνας, και λίγες σταγόνες κίτρινο χρώμα.
- Στο τρίτο μέρος, προσθέτουμε μόνο το άρωμα καραμέλας, και δουλεύουμε με το μίξερ.
- Βάζουμε την κάθε κρέμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής, με φαρδιά μύτη, ή με κάποιο σχήμα που έχουμε, και τις βάζουμε στο ψυγείο.
- Βγάζουμε το γλυκό από την κατάψυξη, αφαιρούμε το τσέρκι, και τοποθετούμε το γλυκό σε ξύλινη ή πλαστική επιφάνεια.
- Βουτάμε σε καυτό νερό ένα μεγάλο μαχαίρι, το σκουπίζουμε γρήγορα, και κόβουμε το γλυκό σε 3 ομοιόμορφα κομμάτια. (έχουμε μετρήσει και σημαδέψει πριν με ένα μέτρο 9 εκ. το κάθε κομμάτι).
- Βάζουμε στο κάθε κομμάτι μια από τις κρέμες λευκής σοκολάτας που έχουμε στις σακούλες κορνέ, σε ότι σχήμα μας αρέσει.
- Σε κάθε κομμάτι μετά μπορούμε να βάλουμε επάνω στην κρέμα διάφορα, όπως κομμένα φουντούκια, κομμένα καβουρδισμένα αμύγδαλα, ολόκληρα φιστίκια, σταγόνες σοκολάτας, κ.λ.π. Τοποθετούμε ξανά το γλυκό στην κατάψυξη για 3-4 ώρες.
- Κατόπιν τοποθετούμε τα γλυκά σε σχάρα που έχουμε τοποθετήσει πάνω σε ένα ταψί.
- Στο κομμάτι με το ροζ χρώμα κρέμας, (άρωμα φράουλας), αδειάζουμε το ροζ γλάσο σοκολάτας.
- Στο κομμάτι με το κίτρινο χρώμα κρέμας, (άρωμα μπανάνας), αδειάζουμε το κίτρινο γλάσο σοκολάτας.
- Και τέλος στο λευκό κομμάτι με το άρωμα καραμέλα, αδειάζουμε το γλάσο σοκολάτας γάλακτος.
- Αδειάζουμε σιγά - σιγά το γλάσο, προσέχοντας να καλύψει παντού το γλυκό μας.
- Αφήνουμε να στραγγίσει και να σταθεροποιηθεί το γλάσο, και τοποθετούμε το κάθε κομμάτι σε δισκάκι.
- Γαρνίρουμε με ότι θέλουμε, και τοποθετούμε τα γλυκά στο ψυγείο να μαλακώσουν και να έρθουν σε θερμοκρασία ψύξης.
Tips:
- Εκτός από τα παραπάνω αρώματα, μπορούμε να βάλουμε ότι άρωμα μας αρέσει. Όπως βανίλια, μπισκότο, εσπρέσο, πραλίνα, κ.λ.π. Φτιάξτε τον δικό σας συνδυασμό γεύσης.
- Μπορούμε σε κάποιο γλάσο να προσθέσουμε χοντροκομμένο καβουρδισμένο αμύγδαλο, ή ψημένο χοντροκομμένο φουντούκι, ανακατεύουμε καλά, και μετά γλασάρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου