Τούρτα σοκολάτα με cookies. Με δυο παντεσπάνια σοκολάτας, δυο στρώσεις πάστα cookies, και δυο στρώσεις κρέμας μαύρης σοκολάτας. Τέλος με επικάλυψη με γλάσο σοκολάτας. Τα λόγια είναι περιττά, δεν υπάρχουν λόγια που να μπορούν να καλύψουν αυτή την τούρτα, τόσο στο άρωμα σοκολάτας, όσο και στην γεύση σοκολάτας και cookies oreo.
Για τετράγωνο τσέρκι 25x25x6 ή 26x26x6 εκ. ύψος
Υλικά:
Για το παντεσπάνι σοκολάτας:
- 160 γρμ. ασπράδι αυγών, σε θερμοκρασία δωματίου. (4 μεσαία αυγά)
- 180 γρμ. ζάχαρη
- 95 γρμ. κρόκους αυγών σε θερμοκρασία δωματίου
- 110 γρμ. αλεύρι γ. ο. χ.
- 65 γρμ. κόρν φλάουρ
- 30 γρμ. κακάο σκόνη, άγλυκο
- 1 1/4 κουτ. γλ. (10 γρμ.) μπέικιν πάουντερ
- 130 γρμ. βούτυρο γάλακτος, λιωμένο σε χαμηλή θερμοκρασία
Για την πάστα cookies:
- 4 γρμ. ζελατίνη σκόνη
- 250 γρμ. τριμμένα μπισκότα oreo chocolate
- 300 γρμ. μαύρη σοκολάτα 66%
- 80 ml κρέμα γάλακτος, θερμοκρασία δωματίου
- 60 γρμ. γλυκόζη
- 100 γρμ. νερό
- 20 γρμ. σπορέλαιο
Για την κρέμα μαύρης σοκολάτας:
- 7 γρμ. ζελατίνη
- 300 ml γάλα πλήρες
- 6 κρόκοι αυγών
- 50 γρμ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 380 γρμ. μαύρη σοκολάτα 66%, ψιλοκομμένη
- 560 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη σε παχύρευστη μορφή
Για το γλάσο σοκολάτας:
- 220 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 300 γρμ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 260 ml νερό
- 80 γρμ. κακάο σε σκόνη
- 10 γρμ. φύλλο ζελατίνη, μουλιασμένη και στραγγισμένη
Εκτέλεση:
Παντεσπάνι σοκολάτας:
- Χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να σχηματιστούν σταθερές κορυφές, όχι σφιχτή μαρέγκα.
- Προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη και την βανίλια, μειώνουμε την ταχύτητα, και προσθέτουμε τους κρόκους. Ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν.
- Κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, το κορν φλάουρ, το μπέικιν πάουντερ, και το κακάο.
- Το αδειάζουμε στο μείγμα, και διπλώνουμε με μια σπάτουλα.
- Αναμιγνύουμε καλά ένα φλιτζάνι ζύμης με το λιωμένο βούτυρο, και το αδειάζουμε ξανά στο μείγμα.
- Διπλώνουμε απαλά με μια μαρίζ.
- Αδειάζουμε το μείγμα σε φόρμα 28x28 ή 30x30 εκ. στρωμένη με χαρτί ψησίματος.
- Ψήνουμε στους 160 C για 13-15 λεπτά περίπου.
- Αφαιρούμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
- Κόβουμε δυο φέτες 1 εκ. πάχος, και κατόπιν το κόβουμε στην ίδια διάμετρο με το τσέρκι που θα χρησιμοποιήσουμε για την τούρτα, 25x25 ή 26x26 εκ.
- Τοποθετούμε το ένα κομμάτι στο τσέρκι, σιροπιάζουμε με λίγο σιρόπι ζάχαρης και κακάο.
Πάστα cookies:
- Ρίχνουμε την ζελατίνη στα 100 γρμ. νερό, και αφήνουμε να μουλιάσει.
- Λιώνουμε την σοκολάτα στο φούρνο μικροκυμάτων, και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, την γλυκόζη, το σπορέλαιο, και ανακατεύουμε με την μαρίζ πολύ καλά να ενσωματωθούν.
- Προσθέτουμε την ζελατίνη με το νερό, και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί.
- Τέλος, προσθέτουμε το 1/2 από το τριμμένο μπισκότο oreo, και ανακατεύουμε πολύ απαλά.
- Χωρίζουμε σε δυο ίσα μέρη το μείγμα πάστας, επίσης και κάνουμε το ίδιο με το υπόλοιπο τριμμένο μπισκότο.
- Απλώνουμε το ένα μέρος πάστας επάνω στο σιροπιασμένο παντεσπάνι, και πασπαλίζουμε από πάνω το ένα μέρος τριμμένο μπισκότο oreo, και τοποθετούμε στο ψυγείο έως ότου το χρειαστούμε.
Κρέμα μαύρης σοκολάτας:
- Μουλιάζουμε τη ζελατίνη σε κρύο νερό, την στραγγίζουμε πολύ καλά, και την αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός τους κρόκους με τη ζάχαρη.
- Βάζουμε το γάλα σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, να έρθει σε βρασμού.
- Ρίχνουμε το ζεστό γάλα πάνω στο μείγμα κρόκους-ζάχαρης, ανακατεύοντας καλά με το σύρμα να ενσωματωθεί.
- Μεταφέρουμε το μείγμα στην ίδια κατσαρόλα, και μαγειρεύουμε σε μέτρια χαμηλή φωτιά μέχρι τους 82 C, έως ότου να έχουμε μια κρεμ ανγκλέζ.
- Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε την στραγγισμένη ζελατίνη. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.
- Ρίχνουμε την καυτή κρέμ ανγκλέζ πάνω από την ψιλοκομμένη σοκολάτα. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει εντελώς.
- Με ένα ραβδομπλέντερ αναδεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί και να γυαλίσει.
- Αφήνουμε να κρυώσει στους 30 C. και στη συνέχεια ενσωματώσουμε σταδιακά την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος.
- Χωρίζουμε τη μους σοκολάτας σε δυο ίσα μέρη.
Γλάσο σοκολάτας:
- Μουσκεύουμε την ζελατίνη σε κρύο νερό.
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό την κρέμα γάλακτος, και την ζάχαρη, και φέρνουμε σε θερμοκρασία 40 C. βαθμούς, ανακατεύοντας να λιώσει η ζάχαρη.
- Προσθέτουμε το κακάο, και ανακατεύουμε να λιώσει καλά με το σύρμα χειρός.
- Βράζουμε το μείγμα έως ότου φτάσει στου 103 C. θερμοκρασία, ανακατεύοντας διότι φουσκώνει.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά, και προσθέτουμε την ζελατίνη στραγγισμένη. Ανακατεύουμε να διαλυθεί καλά.
- Σουρώνουμε το μείγμα με σήτα σε μια κανάτα, και ανακατεύουμε με το ραβδομπλέντερ καλά.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη να εφάπτει επάνω στο γλάσο, και αφήνουμε να ηρεμήσει και να ανέβουν οι φυσαλίδες. Γλασάρουμε όταν η θερμοκρασία του γλάσου φτάσει 30 - 32 C. για παγωμένο γλυκό από την κατάψυξη.
- Όταν το γλυκό που θέλουμε να γλασάρουμε είναι σε θερμοκρασία ψύξης, τότε θα πρέπει η θερμοκρασία του γλάσου να είναι 26 - 28 C.
Μοντάρισμα:
- Αδειάζουμε την μισή κρέμα σοκολάτας στο τσέρκι με το παντεσπάνι με την πάστα cookies.
- Τοποθετούμε το δεύτερο παντεσπάνι, πιέζουμε πολύ ελαφρά, σιροπιάζουμε, και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με την υπόλοιπη πάστα cookies, και τριμμένο μπισκότο.
- Αδειάζουμε την υπόλοιπη κρέμα σοκολάτας, και τοποθετούμε στην κατάψυξη για μια νύχτα, ή τουλάχιστον για 8 ώρες να παγώσει και να σφίξει αρκετά καλά.
Ολοκλήρωση:
- Με την βοήθεια ενός καμινέτου, αφαιρούμε το τσέρκι, και τοποθετούμε το γλυκό επάνω σε σχάρα, μέσα σε ένα ταψί.
- Αδειάζουμε το γλάσο σε όλη την επιφάνεια, ώστε να τρέξει και να καλύψει το γλυκό παντού.
- Κτυπάμε λίγο την σχάρα να κάτσει και να τρέξει το περίσσιο γλάσο.
- Αφήνουμε λίγα λεπτά να στραγγίξει, και τοποθετούμε το γλυκό επάνω σε δίσκο ή πιατέλα σερβιρίσματος.
- Διακοσμούμε με τριμμένο μπισκότο στα πλαϊνά, και με ότι άλλο μας αρέσει, και τοποθετούμε την τούρτα στο ψυγείο για λίγες ώρες, ώστε να μαλακώσει, και να έρθει σε θερμοκρασία ψύξης.
- Παίρνουμε με την χούφτα μας ποσότητα τριμμένου μπισκότου, ή κόκκους σοκολάτας, και περνάμε γύρω γύρω στο πλάι την τούρτα.
- Η διακόσμηση είναι φαντασία καθενός.
Ωραίο θα το κάνω
ΑπάντησηΔιαγραφή