Μηλόπιτα τριφτή με cruble αμυγδάλου και μπαχαρικά. Μια νέα απίθανη γεύση μηλόπιτας με κανέλα, κάρδαμο, μοσχοκάρυδο, καρύδια, και αμύγδαλο. Είναι νηστίσιμη.
Υλικά: Για την γέμιση:
Μίγμα 1:
4 μήλα
80 γρμ. ζάχαρη καστανή
1 ½ κουτ. γλ. κανέλα
1/3 κουτ. γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
1/3 κουτ. γλ. κάρδαμο τριμμένο
Μίγμα 2:
1 μήλο
χυμό από μισό λεμόνι
χυμό από μισό πορτοκάλι
1 κουτ. σ. ζάχαρη καστανή
λίγες σταφίδες ξανθές, (προαιρετικά)
Μίγμα 3:
2 κουτ. σ. γεμάτες μαρμελάδα μήλο
1 - 2 κουτ. γλ. ζωμό από τα τριμμένα μήλα που μουλιάζουμε με την ζάχαρη
50 γρμ. καρυδόψιχα ψιλοτριμμένη
100 ml. ηλιέλαιο
100. γρμ. μαργαρίνη λιωμένη χλιαρή
220 γρμ. ζάχαρη
1 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
¼ κουτ. γλ. αλάτι
1 στικ βανίλιας, ή 1 γεμάτο κουτ. γλ. σιρόπι βανίλιας
ξύσμα από ένα μέτριο πορτοκάλι
40 ml. χυμό πορτοκάλι
20 ml. κονιάκ
450 γρμ. αλεύρι γ.ο.χ, ή και κόκκινη φαρίνα
200 γρμ. αμυγδαλόσκονη
Για την επικάλυψη:
2 κουτ. σ. φιλέ αμυγδάλου
Εκτέλεση:
Γέμιση:
- (Μείγμα 1) Ξεφλουδίζουμε και αφαιρούμε τον πύρινα από τα μήλα. Τρίβουμε τα 4 μήλα με το χοντρό του τρίφτη μέσα σε ένα μπολ.
- Στη συνέχεια, ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης, και ανακατεύουμε. Τα αφήνουμε στην άκρη.
- (Μείγμα 2) Κόβουμε στα τέσσερα το 1 μήλο, και κατόπιν σε πολύ λεπτές φέτες. Τις βάζουμε αμέσως σε ένα μπολ με τον χυμό λεμονιού, πορτοκαλιού, και την ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Το αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ, τη ζάχαρη, το αλάτι, το ηλιέλαιο, την λιωμένη χλιαρή μαργαρίνη, τη βανίλια, το ξύσμα πορτοκάλι, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, (αν βάλετε κόκκινη φαρίνα, βάλτε μισό κουτ. μπέικιν), και την αμυγδαλόσκονη, και τα προσθέτουμε στο υγρό μείγμα.
- Ζυμώνουμε με τα χέρια να γίνει σαν χοντρά ψίχουλα, τρίμματα.
- Τρίβουμε με τα χέρια τη μισή ζύμη μέσα σε μια φόρμα για κέικ με αποσπώμενο τσέρκι, την οποία προηγουμένως έχουμε λαδώσει, και την απλώνουμε ομοιόμορφα φτιάχνοντας ένα τοίχωμα στο πλάι, περίπου 2 εκ.
- (Μείγμα 3) Στη συνέχεια, ανακατεύουμε την μαρμελάδα με 1 έως 2 κουτ. γλυκού, (ανάλογα πόσο ρευστή είναι η μαρμελάδα), ζωμό από τα μήλα, και την απλώνουμε επάνω στη ζύμη.
- Πασπαλίζουμε επάνω το τριμμένο καρύδι.
- Στραγγίζουμε τις φέτες μήλου επάνω σε απορροφητικό χαρτί, και τις απλώνουμε κυκλικά επάνω στην ζύμη, καλύπτοντας όλη την επιφάνεια.
- Πασπαλίζουμε λίγες σταφίδες ξανθιές από πάνω αν θέλουμε, να καλύψουμε τα μικρά κενά.
- Κατόπιν, αδειάζουμε το τριμμένο μείγμα μήλου καλά στραγγισμένο με τα χέρια μας, και το ισιώνουμε επίπεδα με ένα κουτάλι.
- Τρίβουμε επάνω την υπόλοιπη ζύμη, να σκεπάσει καλά την γέμιση. Όχι σε χοντρά κομμάτια, μέτρια προς ψιλά.
- Τέλος, πασπαλίζουμε με το φιλέ αμυγδάλου όλη την επιφάνεια.
- Ψήνουμε τη μηλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° βαθμούς, για 25'-30’ πάνω κάτω αντιστάσεις, στην κάτω θέση. Μόλις πάρει ένα καστανό χρώμα, είναι έτοιμη.
- Αφήνουμε να κρυώσει, και αφαιρούμε το τσέρκι.
- Σουρώνουμε σε ένα κατσαρολάκι το σιρόπι που βγάλαμε από τα μήλα, προσθέτουμε και το χυμό πορτοκάλι/λεμόνι από τις φέτες μήλου, και το βράζουμε για 5-10', μέχρι να συμπυκνωθεί, και να έχουμε ένα παχύρρευστο σιρόπι.
- Σερβίρουμε τη μηλόπιτα με λίγο από το σιρόπι που φτιάξαμε, ή με ζάχαρη άχνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου