Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Παξιμαδάκια με αμύγδαλα και σταφίδες

Τραγανά παξιμαδάκια με αμύγδαλα και σταφίδες. Ακόμη μια συνταγή μου με τραγανά αρωματικά παξιμαδάκια, με καβουρδισμένο αμύγδαλο, μαύρη σταφίδα, και μπαχαρικά. Απολαύστε τα στο πρωινό σας, με τον καφέ σας, κ.λ.π..
Υλικά:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
350 ml. ελαιόλαδο
100 ml. λευκό ξηρό κρασί
130 γρμ. χυμό πορτοκάλι
240 γρμ. ζάχαρη
10 λοβούς κάρδαμο τα οποία θα πάρουμε μόνο τα σποράκια από μέσα
3 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. γλ. κανέλα σκόνη
1/3 κουτ. γλ. γαρύφαλλο τριμμένο
1 1/2 κουτ. γλ. αλάτι
150 γρμ. αμύγδαλα καβουρδισμένα, και ψιλοκομμένα μέτρια, όχι υπερβολικά
130 γρμ. σταφίδες μαύρες
σουσάμι για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
  1. Καβουρδίζουμε λίγο τα αμύγδαλα ολόκληρα, και κατόπιν τα ψιλοκόβουμε μέτρια στο μούλτι.
  2. Μουσκεύουμε τις σταφίδες για 10 λεπτά σε λίγο νερό.
  3. Σπάμε με το χέρι τους λοβούς κάρδαμο, και παίρνουμε τα μικροσκοπικά μαύρα σποράκια που έχουν μέσα. Τα αλέθουμε σε μύλο του καφέ μαζί με λίγη από την ζάχαρη της συνταγής, ή αν δεν έχουμε τα τρίβουμε καλά στο γουδί μαζί με λίγη από την ζάχαρη της συνταγής.
  4. Σε ένα λεκανάκι ανακατεύουμε αλεύρι, μπέικιν πάουντερ, κανέλα, γαρύφαλλο, κάρδαμο.
  5. Σε μία λεκάνη  χτυπάμε λίγο με το σύρμα το ελαιόλαδο, το κρασί, την ζάχαρη, και το αλάτι.
  6. Ρίχνουμε μέσα το μείγμα αλεύρι, και τα αμύγδαλα, και ζυμώνουμε να γίνει μία απαλή μαλακιά ζύμη. (Το κάθε αλεύρι έχει την δική του ιδιότητα, οπότε αν χρειαστεί περισσότερη υγρασία, προσθέτουμε ελάχιστο κρασί, ή χυμό πορτοκάλι).
  7. Προσθέτουμε και τις σταφίδες αφού τις στραγγίξουμε με ένα σουρωτήρι, και ζυμώνουμε να ανακατευτούν καλά.
  8. Χωρίζουμε στα τέσσερα την ζύμη μας και πλάθουμε μακρόστενα μπαστούνια.
  9. Τα κυλάμε πάνω σε αρκετό σουσάμι, και τα βάζουμε σε λαμαρίνα με χαρτί ψησίματος, αφήνοντας κενό μεταξύ τους να μην κολλήσουν στο φούσκωμα.
  10. Με μια σπάτουλα ζύμης, τα χωρίζουμε σε φέτες 1,5 - 2 εκ. πάχος περίπου.
  11. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C βαθμούς για 35-40 λεπτά περίπου, ίσα να αρχίσουν να παίρνουν ένα ελαφρύ χρώμα.
  12. Τα βγάζουμε από το φούρνο, μειώνουμε την θερμοκρασία στους 140 - 150 C. και τα αφήνουμε στον πάγκο 2 λεπτά να ηρεμήσουν. 
  13. Κατόπιν προσεχτικά να μην τα διαλύσουμε, τα χωρίζουμε εντελώς. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, και τα τοποθετούμε ξανά στο φούρνο, (140 - 150 C.) και τα ψήνουμε για 25-30 λεπτά ακόμα να γίνουν τραγανά.
Tips:
  • Αν θέλουμε τα ζυμώνουμε στον κάδο του μίξερ. 
  • Χτυπάμε με το φτερό (Κ) λίγο το λάδι με την ζάχαρη και τα υγρά, και μετά προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. 
  • Ζυμώνουμε καλά με τον γάντζο.
  • Αφαιρούμε τον κάδο, βάζουμε την ζύμη σε μια λεκάνη, ή στον πάγκο μας, και προσθέτουμε και τις σταφίδες αφού τις στραγγίξουμε σε ένα σουρωτήρι. Ζυμώνουμε να ανακατευτούν καλά.
  • Σημείωση
  • Μπορούμε να αφαιρέσουμε τις σταφίδες αν επιθυμούμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF