Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2020

Ρολό σοκολάτας ανάμικτο

Ρολό μαύρης και λευκής σοκολάτας, με σταγόνες σοκολάτας. Ιδανικό για Χριστούγεννα. Εύκολο απλό για κάθε γιορτή.
Υλικά για 1 ρολό 32X10 εκ. 13-16 μερίδες

Για το παντεσπάνι 35X25 εκ.: 
70 γρμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
20 γρμ. κόρν φλάουρ
4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρμ. ζάχαρη άχνη
1 κουτ. γλ. χυμό λεμονιού
1 κουτ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
1 πρέζα αλάτι

Για την μους μαύρης σοκολάτας:
330 γρμ. κουβερτούρα 52% κακάο
170 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
500 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
4 κουτ. σ. ζάχαρη άχνη
Για την μους λευκής σοκολάτας:
350 γρμ. λευκή κουβερτούρα, τεμαχισμένη
170 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
350 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, σε παχύρρευστη μορφή
1 1/2 κουτ. σ. ζάχαρη άχνη.
1 φακελάκι σταγόνες κουβερτούρα

Για το σιρόπι:
150 γρμ. ζάχαρη
100 γρμ. νερό
Εκτέλεση:

Παντεσπάνι:
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς C.
  2. Βουτυρώνουμε ένα ταψί 35x25 εκ. και απλώνουμε ένα χαρτί ψησίματος.
  3. Χωρίζουμε ασπράδια με κρόκους.
  4. Κοσκινίζουμε δύο φορές το αλεύρι, το κόρν φλάουρ, και το μπέικιν πάουντερ.
  5. Χτυπάμε με το μίξερ τη ζάχαρη, τους κρόκους, και την βανίλια, μέχρι να ασπρίσουν.
  6. Χτυπάμε τα ασπράδια με το λεμόνι, και το αλάτι μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα, και την προσθέτουμε στο παραπάνω μείγμα εναλλάξ μαζί με το μείγμα αλευριού, ανακατεύοντας ελαφρά με μαρίζ, μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο.
  7. Ρίχνουμε και απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα στο ταψί. (Το μείγμα θα πρέπει να είναι 1 εκ. πάχος, όχι παραπάνω). 
  8. Ψήνουμε για 6-8 λεπτά περίπου, ή μέχρι να ροδίσει ελαφρώς.
  9. Αφαιρούμε από το φούρνο, και το πασπαλίζουμε αμέσως με άχνη ζάχαρη. Αναποδογυρίζουμε το ταψί πάνω σε μία καθαρή λεπτή πετσέτα, και αφαιρούμε το ταψί και το χαρτί ψησίματος.
  10. Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη, πιάνουμε το παντεσπάνι και πετσέτα μαζί, και τα τυλίγουμε σε ρολό και τα δύο μαζί. 
  11. Το τοποθετούμε σε μια σχάρα για να κρυώσει εντελώς.
Μους μαύρης σοκολάτας:
  1. Χτυπάμε τα 500 γρμ. κρέμα γάλακτος με την άχνη ζάχαρη σε παχύρρευστη μορφή.
  2. Φέρνουμε τα 180 γρμ. κρέμας γάλακτος σε σημείο βρασμού, και την αδειάζουμε στην τεμαχισμένη κουβερτούρα. Ανακατεύουμε καλά να λιώσει. 
  3. Ενσωματώνουμε την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος σε δυο-τρεις δόσεις, ανακατεύοντας απαλά με την μαρίζ.
  4. Τοποθετούμε στο ψυγείο για 5-6 ώρες να σφίξει καλά.
Την διαδικασία αυτή μπορούμε να την κάνουμε την προηγούμενη μέρα.
Μους λευκής σοκολάτας:
  1. Χτυπάμε τα 340 γρμ. κρέμα γάλακτος με την άχνη ζάχαρη σε παχύρρευστη μορφή.
  2. Φέρνουμε τα 130 γρμ. κρέμας γάλακτος σε σημείο βρασμού, και την αδειάζουμε στην τεμαχισμένη λευκή κουβερτούρα. Ανακατεύουμε καλά να λιώσει. 
  3. Αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία χλιαρή.
  4. Ενσωματώνουμε την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος σε δυο-τρεις δόσεις, ανακατεύοντας απαλά με την μαρίζ.
  5. Την βάζουμε στο ψυγείο για 5-6 ώρες να σφίξει καλά.
Την διαδικασία αυτή μπορούμε να την κάνουμε την προηγούμενη μέρα.

Σιρόπι:
  1. Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 2-3 λεπτά από το σημείο βρασμού.
  2. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Ολοκλήρωση:
  1. Δουλεύουμε λίγο με το σύρμα χειρός και τις μους, και γεμίζουμε σακούλες του κορνέ, και κόβουμε την μύτη φαρδιά.
  2. Ξεδιπλώνουμε προσεχτικά το παντεσπάνι, και με ένα πινέλο το σιροπιάζουμε πολύ ελαφρά. Δεν το βρέχουμε πολύ διότι θα διαλυθεί κατά το τύλιγμα. 
  3. Απλώνουμε αρκετή μους μαύρης σοκολάτας σε πάχος 1/2 εκ. περίπου, και ισιώνουμε επίπεδα με μια σπάτουλα.
  4. Απλώνουμε και μια πιο λεπτή στρώση λευκής σοκολάτας σχεδόν μέχρι την μέση του παντεσπάνι, και ισιώνουμε απαλά.
  5. Πασπαλίζουμε σε όλη την επιφάνεια αρκετές σταγόνες μαύρης σοκολάτας.
  6. Τυλίγουμε προσεχτικά και σφιχτά το παντεσπάνι σε ρολό, (προσοχή να μην σας βγαίνει από τα πλαϊνά). 
  7. Κατόπιν το τυλίγουμε με μεμβράνη, ή αλουμινόχαρτο, και το βάζουμε στο ψυγείο για 5-6 ώρες.
  8. Αφαιρούμε την μεμβράνη, και τοποθετούμε το γλυκό σε πιατέλα. 
  9. Παίρνουμε την σακούλα με την μους μαύρης σοκολάτας, και καλύπτουμε κατά μήκος το 1/3 από την μια πλευρά, και το 1/3 από την άλλη πλευρά του ρολού, τραβώντας ευθεία κορδόνια 1/2 - 1 εκ. πάχος, από την μια άκρη στην άλλη.
  10. Με μια παλέτα, ή σπάτουλα, ισιώνουμε απαλά την μους.
Tips:
  • Αν το κάνετε κούτσουρο, φτιάξτε διπλή δόση της συνταγής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF