Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2019

Βασιλόπιτα με άρωμα τόνκα!!

Η βασιλόπιτα του 2020!! για να υποδεχτούμε και πάλι γλυκά το νέο έτος. Μια βασιλόπιτα με αποξηραμένα βερίκοκα, κουκουνάρι, καρύδα, και αρωματισμένη με άρωμα από σπόρο τόνκα! Μοναδικές όπως πάντα γεύσεις και αρώματα. Μοναδικές αποκλειστικές συνταγές στις SintagesPanos!
Για ταψί 28 εκ. διάμετρο (14 έως 16 κομμάτια)

Υλικά: 
350 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρμ. ζάχαρη άχνη
30 γρμ. ζάχαρη κρυσταλλική
170 γρμ. βούτυρο γάλακτος, σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρμ. μαργαρίνη, τύπου βιτάμ, σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρμ. κουκουνάρι καβουρδισμένο και ψιλοαλεσμένο στο μούλτι
150 γρμ. ξερά βερίκοκα, χοντροκομμένα
2 κουτ. σ. καρύδα τριμμένη
1 σπόρο τόνκα
6 αυγά μεγάλα, (330 γρμ.)
3, 1/2 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
130 γρμ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
100 γρμ. ρούμι, ή καλό κονιάκ
Διακόσμηση:
Γλάσο ζάχαρης
Καρύδα τριμμένη, ή ότι άλλο θέλουμε

Γλάσο ζάχαρης:
240 γρμ. ζάχαρη άχνη
3-4 κουτ. σ. γάλα, ή χυμό λεμονιού-πορτοκαλιού
1 βανίλια

Εκτέλεση:
  1. Κόβουμε σε κομμάτια τα βερίκοκα και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
  2. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τον χυμό πορτοκάλι, και τρίβουμε μέσα με τον τρίφτη τον σπόρο τόνκα. 
  3. Το τοποθετούμε στη φωτιά να κάψει, σε σημείο βρασμού, κατεβάζουμε από την φωτιά, και αφήνουμε 15 λεπτά να βγάλει η τόνκα το άρωμά της. 
  4. Κατόπιν προσθέτουμε το ρούμι, και το περιχύνουμε στο μπολ με τα βερίκοκα.
  5. Αφήνουμε να μουλιάσουν για 2 ώρες. Κατόπιν τα πολτοποιούμε στο μούλτι όλα μαζί. 
  6. Καβουρδίζουμε στο φούρνο το κουκουνάρι, και αφού κρυώσει το βάζουμε στο μούλτι με τα 30 γρμ. κρυσταλλική ζάχαρη, και το ψιλοκόβουμε, (όχι υπερβολές διότι θα πολτοποιηθούν).
  7. Κοσκινίζουμε σε ένα λεκανάκι το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
  8. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. 
  9. Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα τα βούτυρα με την άχνη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
  10. Κατόπιν προσθέτουμε το πολτοποιημένο βερίκοκο, μετά το τριμμένο κουκουνάρι, και συνεχίζουμε να ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά, και ενσωματώνουμε καλά. 
  11. Τέλος προσθέτουμε την τριμμένη καρύδα και ανακατεύουμε. Σταματάμε το μίξερ και αφαιρούμε τον κάδο. 
  12. Ρίχνουμε το μείγμα αλεύρι σε 2 - 3 δόσεις, ανακατεύοντας πλέον με μια μαρίζ πολύ καλά να ενσωματωθεί.
  13. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα αντικολλητικό ταψί στρογγυλό, διαμέτρου 28 εκ. ή το στρώνουμε με χαρτί ψησίματος, και βούτυρο-αλευρώνουμε τα πλαϊνά. 
  14. Αδειάζουμε μέσα το μείγμα, και το στρώνουμε με την σπάτουλα να κάνει επίπεδη επιφάνεια. 
  15. Ψήνουμε για 45 - 50 λεπτά περίπου. Δοκιμάζουμε με μαχαίρι, ή καλαμάκι, καρφώνοντας το στο κέντρο και να βγαίνει εντελώς στεγνό.
Γλάσο ζάχαρης:
  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά πολύ καλά με ένα σύρμα. Θέλουμε να έχουμε ένα παχύρρευστο μίγμα να τρέχει άνετα, αν χρειαστεί να το αραιώσουμε, προσθέτουμε ελάχιστο γάλα, ή αντιθέτως να το σφίξουμε, λίγη ζάχαρη άχνη, ώστε να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
  2. Αδειάζουμε το γλάσο επάνω στη βασιλόπιτα, και με ένα μεγάλο πινέλο καλύπτουμε όλη τη βασιλόπιτα με το γλάσο. 
  3. Πασπαλίζουμε με την τριμμένη καρύδα παντού, και αφήνουμε λίγη ώρα να στεγνώσει το γλάσο. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF