Η βασιλόπιτα του 2018!!
Υλικά:
300 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
280 γρμ. ζάχαρη άχνη
300 γρμ. βούτυρο γάλακτος lourpak σε θερμοκρασία δωματίου
170 γρμ. κουκουνάρι ψιλοαλεσμένο στο μπλέντερ
170 γρμ. ξερά σύκα
120 γρμ. κάσιους ψημένα, αλεσμένα στο μπλέντερ σε σκόνη
10 λοβούς κάρδαμο, (τα σποράκια μόνο τριμμένα)
5 κόκκους κόκκινο πιπέρι
7 αυγά
2 1/2 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
120 γρμ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
100 γρμ. μαύρο ρούμι, ή καλό κονιάκ
ξύσμα από ένα λεμόνι
ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Καλή Χρονιά!!
Και για το 2018, σας έφτιαξα μια καταπληκτική βασιλόπιτα, μοναδική όπως πάντα σε γεύση και άρωμα. Με κουκουνάρι, κάσιους και ξερά σύκα. Επίσης αρωματισμένη με κάρδαμο, κόκκινο πιπέρι, λεμόνι, και ρούμι. Απολαύστε την!
Υλικά:
300 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
280 γρμ. ζάχαρη άχνη
300 γρμ. βούτυρο γάλακτος lourpak σε θερμοκρασία δωματίου
170 γρμ. κουκουνάρι ψιλοαλεσμένο στο μπλέντερ
170 γρμ. ξερά σύκα
120 γρμ. κάσιους ψημένα, αλεσμένα στο μπλέντερ σε σκόνη
10 λοβούς κάρδαμο, (τα σποράκια μόνο τριμμένα)
5 κόκκους κόκκινο πιπέρι
7 αυγά
2 1/2 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
120 γρμ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
100 γρμ. μαύρο ρούμι, ή καλό κονιάκ
ξύσμα από ένα λεμόνι
ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
- Αφαιρούμε το σκληρό κοτσανάκι από τα σύκα, τα κόβουμε σε κομματάκια, τα βάζουμε σε ένα μπολ, και προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού.
- Κατόπιν τα περιχύνουμε με το ρούμι ή το κονιάκ και το χυμό πορτοκαλιού, και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 3-4 ώρες, ή από βραδύς.
- Κατόπιν τα πολτοποιούμε στο μούλτι όλα μαζί.
- Βάζουμε στο μούλτι τα κάσιους, το κοκκινοπίπερο, και τα σποράκια από το κάρδαμο, και τα κάνουμε σκόνη. (Προσοχή, ανοίγουμε τους λοβούς κάρδαμο, και παίρνουμε μόνο τα μαύρα σποράκια που έχουν μέσα, όχι ολόκληρο τον λοβό).
- Βάζουμε στο μούλτι το κουκουνάρι και το ψιλοκόβουμε, (όχι σκόνη).
- Κοσκινίζουμε σε ένα λεκανάκι το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
- Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα το βούτυρο, την άχνη μέχρι να αφρατέψει, και κατόπιν προσθέτουμε τους αλεσμένους ξηρούς καρπούς.
- Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, ρίχνουμε το πολτοποιημένο σύκο, και συνεχίζουμε να ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά, και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν καλά.
- Σταματάμε το χτύπημα, και ρίχνουμε το μείγμα αλεύρι σταδιακά, ανακατεύοντας πλέον με μια σπάτουλα μαρίζ, πολύ καλά να ενσωματωθεί.
- Προσθέτουμε εάν χρειαστεί, ελάχιστο χυμό πορτοκάλι, ώστε να έχουμε ένα απαλό και αρκετά παχύρρευστο μείγμα.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° - 180° C.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα αντικολλητικό ταψί στρογγυλό, διαμέτρου 28 εκ. ή το στρώνουμε με χαρτί ψησίματος, και βουτυρο-αλευρώνουμε το πλαϊνό. Αδειάζουμε μέσα το μείγμα, και το στρώνουμε με την σπάτουλα να κάνει επίπεδη επιφάνεια.
- Ψήνουμε για 45 - 50 λεπτά περίπου. Δοκιμάζουμε με μαχαίρι, ή καλαμάκι, καρφώνοντας το στο κέντρο και να βγαίνει εντελώς στεγνό.
- Καλύπτουμε την βασιλόπιτα με άχνη ζάχαρη, και την στολίζουμε όπως μας αρέσει.
- Εκτός από άχνη ζάχαρη, μπορούμε να την καλύψουμε με γλάσο ζάχαρης, ή γλάσο σοκολάτας, ή ζαχαρόπαστα, κ.λ.π.. και την στολίζουμε όπως μας αρέσει.
- Το βούτυρο πρέπει να είναι αρκετά μαλακό, διαφορετικά το μαλακώνουμε ελαφρώς σε ζεστό φούρνο.
Καλή Χρονιά!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου